Vuoden va­paa­eh­toi­sek­si ehdolla oleva Tiia on hyvän pa­ri­suh­teen asialla

Tiia Brockman.
Tiia Brockman.

– Parisuhdetaidot eivät ole syntymälahja, vaan tiedon keruuta ja taitojen harjoittelua tarvitaan, jotta parisuhde voi kasvaa onnellisemmaksi ja toimivammaksi, sanoo oululainen Tiia Brockman, 34.

Brockman julistaa parisuhteen hoitamisen ilosanomaa vapaaehtoisena Parempi avioliitto ry:ssä, ja on yksi kymmenestä Vuoden vapaaehtoinen -ehdokkaasta.

Brockman kirjoittaa Parempi avioliitto ry:lle blogia ja toimii yhdistyksen sometiimissä. Oululaisnaisen julkaisujen agendana on parisuhteen hoitamisen arkipäiväistäminen.

– Puutarhaa hoidetaan, autoja huolletaan ja taloja korjataan. Parisuhde on monelle tärkeämpi asia kuin edellä mainitut, mutta siihen ei välttämättä hoksata käyttää aikaa, vaivaa eikä rahaa.

Käänteentekevä leiri

Brockmanin mukaan parisuhdetaitoja pääsee parhaiten oppimaan parisuhdeleireillä ja pariterapiassa, eikä niihin lähteäkseen tarvitse olla kriisi päällä.

Brockman itse osallistui ensimmäiselle avioliittoleirille miehensä kanssa vuonna 2012.

– Olimme olleet silloin neljä vuotta naimisissa ja meillä oli kaksi pientä lasta. Leiri oli käänteentekevä ja sai minut pohtimaan, miksi parisuhteen hoitamisesta puhutaan niin vähän, nykyään kolmen lapsen äiti sanoo.

– Tuntui, että olimme takkuilleet asioissa, joissa olisi voinut päästä helpommalla, jos meillä olisi ollut enemmän tietoa ja ymmärrystä parisuhteen tyypillisistä kompastuskivistä ja keinoista selvitä niistä.

Brockmanin mukaan yksi hyvän parisuhteen monista kulmakivistä on avoin keskustelu.

– Omien heikkouksien ja tarpeiden tunnistaminen, historian käsitteleminen ja näistä puolisolle rehellisesti puhuminen on todella tärkeää.

Brockman vannoo myös vertaistuen nimeen.

– Kannustan puhumaan parisuhdeasioista myös luotettavien ystäväpariskuntien kanssa. Haasteet parisuhteissa ovat hyvin samantyyppisiä ja apua ja ratkaisuja voi löytyä, kun vain avaa suunsa.

Yhteiskunnallisesti merkittävää työtä

Vuoden 2012 leirin jälkeen parisuhteen hoitamisesta on tullut Brockmanille sydämen asia.

– Ymmärsin, että parisuhdetyö paitsi hoitaa parisuhdetta, se tukee myös yksilön kasvua, rakentaa perheen hyvinvointia ja on sitä kautta yhteiskunnallisesti merkittävää työtä.

Syksyllä 2013, toisen avioliittoleirinsä jälkimainingeissa, näki päivänvalon Brockmanin Onnellinen avioliitto -blogi. Parempi avioliitto ry:n vapaaehtoistoimintaan hän lähti mukaan 2017.

– Tiesin, että yhdistys tekee valtakunnallista ja vaikuttavaa parisuhdetyötä ja otin yhteyttä, pääsisinkö mukaan kirjoittamaan blogia. Minut toivotettiin tervetulleeksi ja nyt teen yhdistykselle myös somepäivityksiä.

Yhdistyksen Facebook-sivulla on liki 10 000 seuraajaa ja määrä kasvaa päivittäin.

– Monelle yhdistyksen somekanavat ovat ensikosketus parisuhteen hoitamiseen. Seuraava askel voivat olla leirit, kurssit ja tapahtumat. Yhdistys tarjoaa myös maksutonta ja nopeaa tukiparitoimintaa kriisissä oleville pareille. Tukipareja toimii myös Oulussa, Brockman kertoo.

Vapaaehtoistyötä teinistä saakka

Tiia Brockman sai ensikosketuksensa vapaaehtoistyöhön jo 15-vuotiaana seurakunnan diakonien ohjaamassa Nuorten palveluryhmässä.

– Kiinnityin toimintaan heti. Palveluryhmävuodet olivat elämänsuuntani kannalta merkittäviä. Sain toimia kehitysvammaisten, lapsidiakonian ja neurokirjon lasten sekä ikäihmisten kanssa. Opin paljon erilaisuudesta ja yhteisöllisyydestä ja sain kasvaa vastuuseen vapaaehtoistehtävien mukana. Vapaaehtoistyöt ovat olleet siitä lähtien elämäntapa, Brockman taustoittaa.

Parempi avioliitto ry:n lisäksi Brockman tekee vapaaehtoistyötä koulumaailmassa sekä pyhäkouluohjaajana. Brockmanin perhe on ollut mukana myös SPR:n ystävätoiminnassa.

– Vapaaehtoisena olen kiinnittynyt moniin upeisiin yhteisöihin ja oppinut tuntemaan inspiroivia ihmisiä. Olen kasvanut ihmisenä, oppinut paljon uutta ja päässyt vaikuttamaan asioihin konkreettisesti, hän sanailee.

Ehdokkuuttaan Vuoden vapaaehtoiseksi Brockman kommentoi näin:

– Olen kiitollinen, yllättynyt ja iloinen, että olen päässyt kärkikymmenikköön. Ajattelen, että koko Parempi avioliitto ry:n upea sometiimi on tässä ehdolla enkä pelkästään minä, hän toteaa.

Koulutukseltaan Brockman on luokan- ja musiikinopettaja ja työskentelee esiluokanopettajana Kempeleessä.

Vuoden vapaaehtoinen -kampanja

- Kansalaisareena ry:n seitsemättä kertaa järjestämä kampanja, jonka tavoitteena on jakaa tunnustusta Suomen lukuisille vapaaehtoisille, sekä lisätä vapaaehtoistoiminnan näkyvyyttä ja arvostusta.

- Kampanjassa haetaan suurella sydämellä vapaaehtoistyössä toimivaa henkilöä, joka voi olla pitkän linjan vapaaehtoistoimija tai uusi tulokas mistä päin Suomea ja miltä alalta tahansa.

- Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä.

- Vuoden vapaaehtoiseksi ehdolla oleva kärkikymmenikkö valittiin yleisöäänestyksellä. Voittajan valitsee kampanjan raati.

- Kymmenen kärki kampanjan verkkosivulla: https://kansalaisareena.fi/vapaaehtoinen/vuoden-vapaaehtoinen-finalistit/

- Voittaja julkaistaan 4.12.2020