Sää: Hel­le­ra­ja pau­kah­ti rikki Oulussa

Kolumni: "Mie­les­tä­ni ty­pe­rin­tä, mitä toi­mit­ta­ja voi tehdä on kir­joit­taa it­ses­tään"

VTT var­mis­ti: Kes­ki­viik­ko­na Kii­nas­ta len­nä­te­tyt suo­ma­lai­sen Lifa Air-yh­tiön hen­gi­tys­suo­jai­met ovat parasta tasoa – FFP3-suo­jai­mis­ta on ollut huutava pula

Suomalaisyhtiön Kiinassa valmistamat hengityssuojaimet ovat parasta FFP3-luokkaa, josta on ollut Suomessa ja maailmalla huutavin pula, kun hoitohenkilöstö pitää saada suojatuksi koronavirustartunnoilta hoitotyössä.

Kuva Lifa Airin venttiilittömästä LM991-hengityssuojaimesta. Kuva: Lifa Air Suomi
Kuva Lifa Airin venttiilittömästä LM991-hengityssuojaimesta. Kuva: Lifa Air Suomi
Kuva: Lifa Air Suomi

Kuluvan viikon keskiviikkona Suomeen Kiinasta lentorahtina saapuneet suomalaisen Lifa Air-yhtiön valmistamat hengityssuojaimet ovat varmistuneet huipputason tuotteiksi.

Niitä tuotiin keskiviikkona 150 000 kappaleen erä Huoltovarmuuskeskukselle jaettavaksi.

Suojaimet oli merkitty kiinalaisen KN95-standardin mukaisiksi, mutta ne ylittivät selvästi tämän tason ja osoittautuivat Lifa Airin lupausten mukaisesti korkeimman suodatustason eli eurooppalaisen FFP3-luokan mukaisiksi. 

Tällaisista tehokkaista hengityssuojaimista on ollut Suomessa ja maailmalla huutavin pula, kun hoitohenkilöstö pitää saada suojatuksi koronavirustartunnoilta hoitotyössä.

VTT:n testissä Lifa Airin suojaimet suodattivat yli 99 prosenttia kaikista ilman epäpuhtauksista, ja suodatustaso riittää virustason partikkeleiden estämiseen.

Testiraportti on luettavissa tästä.

Lifa Air-yhtiöstä kerrottiin aiemmin Helsingin Sanomille, että yhtiön parhaan tason suojainten hinta on jopa vain puolet siitä, mitä pykälää heikommista FFP2-luokan hengityssuojaimista on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan aiemmin maksettu.

HS:n laskelman mukaan 150 000 suojainta olisi näin laskettuna maksanut karkeasti ottaen 300 000 euroa.

Lifa Air valmistelee hengityssuojaintuotannon aloittamista myös Suomessa, jonka jälkeen se tuottaisi vuositasolla jopa parikymmentä miljoona hengityssuojainta.