Volasen ja Kor­pe­lan ris­tei­ly on tra­gi­koo­mi­nen: Toiveet ja in­to­hi­mot joh­ta­vat tör­mäyk­siin ja pet­ty­myk­siin sar­jas­sa M/S Ro­man­tic

Jani Volasen ja Tommi Korpelan kirjoittama minisarja M/S Romantic näyttää, miten laivalla juhlitaan, rakastetaan ja riidellään.

Kuvaukset tehtiin Silja Linellä. Laivayhtiötä ei haitannut, että sarja ei anna risteilymatkustamisesta ruusuista kuvaa.
Kuvaukset tehtiin Silja Linellä. Laivayhtiötä ei haitannut, että sarja ei anna risteilymatkustamisesta ruusuista kuvaa.
Kuva: Yle Kuvapalvelu

Risteilyalus on täydellinen miljöö draamalle. Jani Volasen ja Tommi Korpelan kirjoittama minisarja M/S Romantic näyttää, miten laivalla juhlitaan, rakastetaan ja riidellään. Korpela näyttelee yhtä pääosista ja Volanen on ohjannut neliosaisen sarjan. Sarja alkaa Yle TV1:llä ja Yle Areenassa 24.2.

Keskeisissä osissa ovat muiden muassa myös Hannu-Pekka Björkman risteilyisäntänä, Antti Luusuaniemi ikisinkkuna ja Lotta Kaihua aggressiivisena kaasona.

– Laivalla eletään kohotettua todellisuutta, Volanen kuvailee.

– Matka on lyhyt aika, jolta toivotaan paljon. Kohtuuttomat odotukset voivat johtaa kohtuuttomiin pettymyksiin.

Sävyltään M/S Romantic on traaginen ja humoristinen. Volanen haluaa korostaa, ettei kyse ole sketsisarjasta tai muutenkaan aivan kevyestä komiikasta.

– Meidän kohdalla on korkea väärinkäsityksen mahdollisuus, hän sanoo viitaten Studio Julmahuviin ja Ihmebantuun, joita myös kirjoitti Korpelan kanssa.

Sarjassa on luvassa katastrofeja ainakin henkilökohtaisilla tasoilla.

– Avomerellä on tietysti tuplajännitys, vaaran elementti, josta ei ääneen puhuta. Ehkä siksi eletään kuin viimeistä päivää.

Seksi vetää

Volanen kertoo tunnistavansa laivamatkailun vetovoiman. Hän arvioi käyneensä useilla kymmenillä risteilyillä.

– Yläasteella ja lukiossa risteily oli aivan ihmeellinen juttu. Parikymmentä vuotta sitten kävin ex-vaimoni, Tommin ja Elina Knihtilän kanssa usein laivalla, hän kertoo.

Sarjan tarinat eivät ole omista laivamuistoista, monet yksityiskohdat kuitenkin ovat. Yksi sarjan juonikuvioista liittyy häihin laivalla.

– Se on typistetty versio havainnoistamme vuonna 1999, kun olimme risteilyllä, jossa 50 paria meni naimisiin samassa vihkimistilaisuudessa. Laiva oli täynnä tuoreita pareja, bestmaneja ja kaasoja, Volanen muistelee.

– Heitä oli enemmän kuin tavallisia matkustajia. Eihän kukaan siinä ole illan kuningas tai kuningatar. Se, minkä piti olla erityistä, muuttuikin arkiseksi.

Huumorissa on sarkasmia ja hirtehisyyttä, joita Volaselta ja Korpelalta on totuttu odottamaan. Irtoseksi ja ainakin sen tavoittelu kuuluvat tarinaan. Korpela näyttelee risteilyn ehkä karmeinta hahmoa, ihailtua ja narsistista iskelmälaulajaa.

– Varmasti seksi oli itsellekin teini-iän laivareissulla johtotähti. Koskaan ei onnistunut. Aina ajatteli, että ensi kerralla sitten.

Raskaat kuvaukset

Kuvaukset tehtiin Silja Linellä. Laivayhtiötä ei haitannut, että sarja ei anna risteilymatkustamisesta ruusuista kuvaa. Volanen kertoo yhteistyön sujuneen erinomaisesti. Sen sijaan hän kuvailee kuvauksia muuten haastaviksi.

– Laivalla kuvattiin neljällä reissulla, kolme päivää kullakin koko ajan kuvauspaikkaa vaihtaen. Reissuja olisi pitänyt olla kuusi. Ylen budjetti oli paras, mihin he pystyivät – se oli hyvä, mutta ei se silti ihan riittänyt, Volanen toteaa.

Viime vuosina hän on työskennellyt Rabbit Films -tuotantoyhtiössä ensin draamapäällikkönä ja sitten luovana johtajana, toisten luomia hankkeita kehittäen. Omat projektit vetävät kuitenkin puoleensa. Tekeillä on taas kymmenosainen sarja, ainakin käsikirjoittajana. Sen parissa voi mennä parikin vuotta.

– Olen monta kertaa sanonut, että en enää koskaan ohjaa mitään. Sanoin niin näiden kuvausten jälkeen ja joskus teatteriprojektien jälkeen, Volanen paljastaa.

– Se on kohtuuton ero, miten leppoisaa on olla näyttelijä verrattuna ohjaamiseen.