Vi­ro­lais­hiih­tä­jät­kin tun­nus­ti­vat do­pin­gin käytön – "Kaikki tu­lok­se­ni on tehty do­pin­gin avulla"

Pohjoismaisten hiihtolajien Seefeldin MM-kisojen dopingskandaalissa kiinni otetut virolaishiihtäjät Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu myöntävät dopingin käytön, kertoi Viron hiihtoliitto.

Pohjoismaisten hiihtolajien Seefeldin MM-kisojen dopingskandaalissa kiinni otetut virolaishiihtäjät Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu myöntävät dopingin käytön, kertoi Viron hiihtoliitto. Jo aiemmin tunnustuksen tekivät kazakstanilainen Aleksei Poltoranin sekä itävaltalaiset Max Hauke ja Dominik Baldauf.

Viisikko on vapautettu Itävallan poliisin huostasta, mutta heitä epäillään urheilupetoksesta. Itävallassa dopingrikoksista on säädetty rikoslaissa.

Itävallan ja Saksan viranomaisten yhteisoperaatio iski keskiviikkona yhdeksässä eri paikassa ja johti kaikkiaan yhdeksän henkilön pidätykseen. Heistä viisi oli Seefeldissä kiinni otettuja urheilijoita. Poliisi kertoi, että yksi epäillyistä eli Hauke napattiin kesken verensiirron neula suonessa kiinni. Tilanteesta levinnyt video on järkyttänyt hiihtopiirejä myös MM-Seefeldissä.

"Tulokset eivät riittäneet kenellekään"

Tammjärv, 29, kertoi virolaislehti Ohtulehtin haastattelussa, että veridopingin käyttö alkoi kesällä 2016.

–  On vaikea muistaa mitä ajattelin silloin, mutta halusin vahvemmaksi ja nopeammaksi. Olin tehnyt kaikkeni, harjoitellut, mutta tulokset eivät riittäneet kenellekään. Urheilu on kovaa. Kun olin 40:s, takanani oli vielä 30 miestä. Mutta 40:s sija ei riitä yleisölle, Tammjärv tilitti.

–  Kaikki tulokseni on tehty dopingin avulla, maailmancupissa parhaimmillaan kymmenenneksi sijoittunut Tammjärv jatkoi.

–  Olen pahoillani. Vaikeinta on tavata ne ihmiset, jotka ovat tukeneet minua, mutta joita olen pettänyt jo vuosien ajan.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS kertoi perjantaina asettaneensa kiinni jääneet urheilijat väliaikaisiin kilpailukieltoihin.

–  FIS ei salli minkäänlaista dopingia. Jokainen sääntöjä rikkova urheilija saa rangaistuksensa, FIS:n puheenjohtaja Gian-Franco Kasper jyrisi.

–  Viime päivien tapahtumat tuovat synkkää varjoa lajiin, mutta ne myös antavat selkeän viestin siitä, että dopingia ei siedetä ja siitä seuraa vakavia seurauksia. Jos tässä on jokin myönteinen asia, se on se, että tämä antaa selkeän viestin urheilijoille.