Kolumni: Sanna Marinin ym­pä­ril­lä vellova kes­kus­te­lu saa miet­ti­mään, onko pää­mi­nis­te­riys enää ihmisen työ

Jääkiekko: Kärpät illan HIFK-pe­liin pahasti sii­pi­rik­koi­se­na

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Vi­ran­omai­set hyvin vai­to­nai­sia – yri­te­tään­kö uus­nat­si­jär­jes­tö kiel­tää?

Poliisihallitus ja valtakunnansyyttäjänvirasto aikovat kokoontua pian päättämään siitä, yritetäänkö Suomen vastarintaliike kieltää.

Poliisihallitus ja valtakunnansyyttäjänvirasto aikovat kokoontua pian päättämään siitä, yritetäänkö Suomen vastarintaliike kieltää.

Poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa Poliisihallituksesta arvioi, että ratkaisuja kieltämistä koskevasta kanteesta tuomioistuimelle olisi luvassa muutamassa viikossa.

– Kahden viikon sisällä olemme viisaampia, Lausmaa tarkentaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on linjannut, että väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan voidaan puuttua jo voimassaolevalla lainsäädännöllä.

Sekä Poliisihallituksella että valtakunnansyyttäjällä on yhdistyslain mukaan mahdollisuus esittää yhdistyksen lakkauttamista tuomioistuimelle. Tuomioistuin voi tehdä lakkautuspäätöksen, jos yhdistyksen toiminta on oleellisesti lakien tai hyvin tapojen vastaista.

Nyt viranomaistahot siis selvittävät ja pohtivat, onko uusnatsijärjestön pyörittäminen lakien tai hyvin tapojen vastaista toimintaa.

Viime viikkojen aikana viranomaiset ovat tahoillaan keränneet materiaalia, jonka avulla kanteen nostamista arvioidaan. Kumpikin taho kieltäytyy tässä vaiheessa kommentoimasta mitenkään sitä, millaista tietoa viranomaiset ovat keränneet ja millaisia selvityksiä on tehty valmisteluvaiheen aikana.

– Tässä on tehty selvitystyötä siitä, onko olemassa lainsäädännön määrittämät edellytykset, mahdollisuudet ja perusteet kanteen nostamiselle. Tämän selvitystyön pohjalta alamme tehdä ratkaisuja, Lausmaa sanoo.

Kummallakin viranomaistaholla on itsenäinen mahdollisuus nostaa kanne. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen valtakunnansyyttäjänvirastosta sanoo, ettei tässä vaiheessa ole vielä sovittu, kumpi taho lähtee viemään kannetta eteenpäin – jos siihen päädytään.

Lausmaa sanoo, ettei kanneasian käsittelyssä aiota odottaa Helsingin Asema-aukion pahoinpitelytapauksen tutkinnan valmistumista.

– Tämä kanneasian selvittely on täysin oma prosessinsa, eikä liity mitenkään Asema-aukion tapauksen esitutkintaan.

Äärijärjestön lakkauttamista koskeva keskustelu leimahti käyntiin sen jälkeen, kun Suomen vastarintaliikkeen uusnatsia Jesse Torniaista alettiin epäillä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Torniaisen epäillään potkaisseen uhria rintaan uusnatsijärjestön mielenosoituksen yhteydessä Helsingin Asema-aukiolla syyskuun 10. päivä. Uhri kaatui potkun voimasta taaksepäin ja löi päänsä katukivetykseen.

Päävamman saanut uhri kuoli kuusi päivää myöhemmin sairaalassa. Uhri oli kotiutettu sairaalasta ennen kuolemaa.