Joukkoliikenne: Oulun jouk­ko­lii­ken­teen linjat siir­ty­vät pois OTP:lta ensi vii­kol­la, lii­ken­tees­sä voi olla häi­riöi­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Viivana pai­kal­le - tans­si­teos vauh­dis­ta

Tanssiteos Viivana sai alkunsa suomalaisesta sanonnasta: Viivana paikalle! "Teoksessa on nimenomaan kyse nopeudesta, siitä että tullaan viivana paikalle. Viivana-sanasta tulee myös visuaalinen mielikuva. Jos liikkuu nopeasti, siitähän jää vauhtiviiva", sanoo koreografi Satu Tuomisto.

Viivana-teoksen kvartetissa tanssivat oululaislähtöinen Satu Elovaara (vas.) ja Riina Huhtanen.
Viivana-teoksen kvartetissa tanssivat oululaislähtöinen Satu Elovaara (vas.) ja Riina Huhtanen.

Viivana Nukun isossa salissa
Oulussa sunnuntaina 19.3. kello 19.

Tanssiteos Viivana sai alkunsa suomalaisesta sanonnasta: Viivana paikalle!

"Teoksessa on nimenomaan kyse nopeudesta, siitä että tullaan viivana paikalle. Viivana-sanasta tulee myös visuaalinen mielikuva. Jos liikkuu nopeasti, siitähän jää vauhtiviiva", sanoo koreografi Satu Tuomisto.

Viivana on vuodesta 1997 Lontoossa asuneen Tuomiston ensimmäinen Suomessa valmistettu teos. Siinä tanssivat oululaislähtöinen Satu Elovaara, Riina Huhtanen, Sofia Karlsson ja Antti Seppänen.

Sunnuntaina Viivana nähdään Nukun isossa salissa Oulussa.Vauhti, kiire, stressi


Tuomisto kertoo lähteneensä liikkeelle visuaalisesta efektistä, vauhtiviivasta.

"Lähdin käsittelemään vauhtia, mihin se liittyy. Miten vauhti voi olla positiivista tai negatiivista. Vauhdista voi nauttia tai sitten se voi liittyä kiireeseen", Tuomisto paljastaa lähtökohtiaan.

Viivana-teoksessa on kokoelma erilaisia tilanteita, jotka liittyvät vauhtiin, nopeuteen ja sen rajoihin.

"Esimerkiksi juoksukilpailuissa vauhti on tärkeää. Varmaan kuka tahansa olisi sitä mieltä, ettei näyttämöllä ole ihan oikeata juoksukilpailua vaan semmoinen vähän hassu urheilukilpailu, jossa juokseminen on aika kummallista. Mutta juoksuradat on käytössä", Tuomisto konkretisoi. "Sitten meillä on keinu, missä saa kovat vauhdit ja vauhdin hurmaa."

Viivana-teoksen ilmapiiri on huumoriviritteinen, ei lainkaan ryppyotsainen.

"Ahdistavuutta käsitellään vähän. Sitä miten hirveällä vauhdilla asioita tulee ja informaatiovyöryä. Miten elämä on jatkuvaa tulitusta. Kun asun Lontoossa, näen miten aikakäsitykset ovat kauhean erilaiset. Suomessa asioille annetaan enemmän aikaa", Tuomisto pohtii.

Tyylillisesti teos on sellainen, että tanssijat myös puhuvat.

"Minulle oli tärkeätä tehdä koreografia yhteistyössä tanssijoiden kanssa harjoitusprosessin aikana. Olen yrittänyt tuoda esille kunkin omaa erityislaatua."