Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Syntyvyys: Syn­ty­vyys painui pak­ka­sel­le Poh­jois-Poh­jan­maal­la en­sim­mäis­tä kertaa 150 vuoteen

Koti-Kaleva: Ou­lu­lais­ko­dis­sa lapset saavat leikkiä ja näkyä joka pai­kas­sa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Vii­kon­lop­pu­na tukun kau­pun­ke­ja Af­ga­nis­ta­nin hal­li­tuk­sel­ta val­lan­nut Taleban jatkoi hyök­käys­tään – julisti ha­vit­te­le­van­sa rat­kai­se­vaa Ma­zar-i-Sha­ri­fin kau­pun­kia

Yhä ahtaammalle joutunut hallitus vakuuttaa turvallisuustilanteen olevan hallinnassaan.

Kabul
Asemies partioi Heratissa, jonka hallinnasta Taliban-liike ja Afganistanin turvallisuusjoukot ovat kamppailleet elokuun aikana.
Asemies partioi Heratissa, jonka hallinnasta Taliban-liike ja Afganistanin turvallisuusjoukot ovat kamppailleet elokuun aikana.
Kuva: JALIL REZAYEE

Taistelut Afganistanin hallituksen joukkojen ja äärijärjestö Talebanin välillä jatkuivat maanantaina. Taleban valtasi viikonlopun aikana viiden maakunnan pääkaupungit ja sai maanantaina haltuunsa myös kuudennen pääkaupungin, maan pohjoisosassa sijaitsevan Aibakin.

Taleban yrittää saada lisää jalansijaa myös maan eteläosassa. Afganistanin puolustusministeriö kertoi maanantaina, että hallituksen joukot ovat surmanneet tai haavoittaneet satoja Talebanin taistelijoita viimeisen vuorokauden aikana.

Yhteenottoja on ollut muun muassa Kandaharin ja Helmandin maakunnissa, jotka ovat perinteisesti olleet Talebanille vahvoja alueita.

Sisäministeriökin sanoi Talebanin kärsineen raskaita tappioita ja vakuutti turvallisuustilanteen olevan paranemassa. Epäilevämpien äänenpainojen mukaan keskushallinnon vakuuttelulla yritetään peitellä tilanteen huonoutta, kertoi New York Times sunnuntaina.

Taleban on kiihdyttänyt hyökkäyksiään rajusti toukokuusta lähtien, jolloin Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot aloittivat vetäytymisensä. Talebanin on pelätty pian ottavan koko maan haltuunsa.

Taisteluja sekä etelässä että pohjoisessa

Tähän asti Taleban on vallannut alueita lähinnä maaseudulta, mutta viime viikkoina se on pyrkinyt saamaan haltuunsa kaupunkeja ja ajamaan hallituksen joukot yhä ahtaammalle. Talebanin viikonloppuna viemät kaupungit olivat pieniä ja syrjäisiä, mutta jonkin etelän suuren kaupungin valtaaminen olisi äärijärjestölle merkittävä voitto.

Taleban on pyrkinyt valtaamaan etenkin Kandaharin ja Lashkar Gahin kaupunkeja. Hallituksen mukaan äärijärjestö on saanut haltuunsa vain pieniä alueita kaupunkien laitamilta.

Maanantaina Taleban kertoi yrittävänsä vallata Pohjois-Afganistanin suurimman kaupungin Mazar-i-Sharifin. Talebanit aikovat hyökätä kaupunkiin monelta suunnalta, ja järjestön mukaan sen taistelijoita olisi jo kaupungissa.

Alueen viranomaisten mukaan Talebanin väitteet ovat liioiteltuja. Mazar-i-Sharifia pidetään olennaisena koko Pohjois-Afganistanin hallinnalle.