Viihde

Vaikuttava dokumentti kertoo 900 ihmisen jouk­koit­se­mur­has­ta: "Sireenit soivat keskellä yötä ja joka puolella oli kaiuttimia, joista johtaja sammalsi sekavia"

Karismaattinen saarnaaja, lähes jumalana pidetty Kansan temppeli -lahkon perustaja Jim Jones ajoi seurakuntansa joukkoitsemurhaan. Kuva on otettu Jonestownissa vuonna 1978, samana vuonna kun tragedia tapahtui. KUVA: The Peoples Temple Collection, California Historical Society/Su
Viihde 30.7.2019 7:00 | Päivitetty 30.7.2019 10:16
Laura Krohn

Kansan temppeli -lahkon jäsenet tekivät joukkoitsemurhan itse rakentamassaan viidakkokylässä Jonestownissa, Guyanan viidakossa vuonna 1978.

★★★★★ Jos katsot vuodessa vain yhden dokumentin, katso tämä. Se on kaikin puolin järkyttävä ja ajatuksia herättävä. Erityisen koskettavaksi ja vaikuttavaksi sen tekee, että tapahtumat kerrotaan harvojen eloonjääneiden kautta.

Kansan temppeli -lahkon karismaattinen johtaja Jim Jones ajoi vuonna 1978 yli 900 henkeä joukkoitsemurhaan kultin rakentamassa viidakkokylässä Jonestownissa, Guyanan viidakossa.

Muutamat onnistuivat pakenemaan.

Seksiä ei saanut harrastaa – paitsi johtajan kanssa

Neliosainen dokumentti selvittää kattavasti lahkon koko tarinan aina karmaisevaan loppuun asti.

Kansantemppeli alkoi kauniista ideasta. Kirkko vetosi sekä mustiin että valkoisiin, se oli täynnä elämää eikä ketään syrjitty.

Jim Jonesin henkilöhistoria käydään läpi lapsuudesta asti. Hän oli lumoava esiintyjä, joka nautti draamasta ja kosketti kuulijan syviä tunteita – mutta samalla äärimmäisen huomionkipeä ja vallanhaluinen.

– Täydellinen valta rappeuttaa täydellisesti, toteaa Jonesin adoptiopoika Jim Jones Jr dokumentissa.

Jonesin pimeä puoli vahvistui vahvistumistaan. Hän vaati jäseniltä täydellistä sitoutumista, seksuaalienergiakin piti käyttää vain kirkon hyväksi. Johtaja itse kyllä harrasti seksiä lukuisten jäsenten kanssa.

Persoonallisuuden muutokseen oli syynsä myös huumeidenkäytöllä, joka oli loppua kohden yhä holtittomampaa. Hän lietsoi pelkoja ja näki salaliittoja ympärillä.

Herätys kello 5 kuutena päivänä viikossa

Kirkon sisälle perustettiin kurinpitolautakunta. Tuli rangaistuksia, mielivaltaisia hakkaamisia ja lähteville tappouhkauksia.

Samaan aikaan Jim Jones kuitenkin suhaili vaikutusvaltaisissa piireissä. Häntä arvostettiin, ja kohdeltiin kuin julkkista. Kulissi alkoi murentua, kun lahkosta lähteneet kertoivat mediassa sen todellisista oloista.

Maa alkoi polttaa alla, joten Jones siirsi väkensä Guyanaan, minne oli rakennuttanut Jonestownin, luvatun maan.

Omavarainen kylä koettiinkin vähän aikaa idylliksi. Vaikka ruoka ei riittänyt kaikille ja herätys oli töihin kello 05 kuutena päivänä viikossa, oloista ei valitettu.

– Koimme olevamme Che Gueveran jälkeläisiä ja rakentamassa parempaa maailmaa, yksi haastateltava sanoo.

Johtaja sammalsi sekavia kaiuttimista, joita oli ympäri aluetta

Idylli alkoi nopeasti muuttua. Sireenit soivat keskellä yötä ja joka puolella oli kaiuttimia, joista johtaja sammalsi sekavia. Alueella alkoi olla aseistettuja vartijoita.

Dokumentti etenee kuin paras jännityselokuva kohti hirvittävää loppua. Kylmät väreet menevät kehossa ja yksityiskohdat lyövät ällikällä.

Tässä dokumentissa ei kuitenkaan mässäillä mauttomasti, vaan ote on asiallisen kunnioittava. Se on vähintä, mitä voi tehdä niiden 300 lapsen hyväksi, jotka pakotettiin juomaan myrkkyjuomaa.

Osa adoptiolapsista selvisi sattuman kautta

Lohtua katsojalle tuovat eloonjääneiden haastattelut. Kaikesta karmeudesta nousee kuitenkin inhimillisyyden voitto. Nämä ihmiset ovat viisaita, kovia kokeneita ihmisiä, jotka ovat kuitenkin jotenkin päässeet eteenpäin.

Pönkittääkseen imagoaan Jim Jones adoptoi monia lapsia. Heistä muutama selviytyi Jonestownista sattuman vuoksi, sillä he olivat juuri käymässä toisella paikkakunnalla. Heidän avomieliset haastattelunsa ovat dokumentin hienointa antia.

Lopun hetkistä tallella kuvamateriaalia

Juuri ennen tragediaa lahkon luokse saapui kongressin tutkintaryhmä ja median edustajia. Kaikki eivät aluksi ymmärrä, miten tulenarka tilanne on ja kuinka suuressa vaarassa kaikki ovat.

Vierailusta on tallella paljon kuvamateriaalia. Yhdeltä toimittajalta puuttuu täysin tilannetaju. Räväkkää haastattelua kärkkyessään hän paljastaa johtajalle asioita ja kiihdyttää tämän mielentilaan, joka enteilee tulevaa.

On käsittämätön psykologinen ilmiö, että seurakunnan jäsenet uskoivat johtajaansa niin lujasti, että riistivät omansa ja varsinkin lastensa hengen.

Sitä kannattaa miettiä. Tästä tragediasta on pelkkää opittavaa.

Jonestownin tragedia, Yle Teema & Fem tiistai 30.7. klo 21.00

Juttua muokattu kello 10.16: Korjattu ingressin vuosiluku oikeaksi. 

MAINOS

Kommentoi

Muutama viikko sitten kokoontui muutama kymmenen tuhatta ihmistä samalle pellolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tahansa yhteisö on aika hylätä, jos johtajaan kohdistuva arvostelu tulee kielletyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nyt tulee ilmastouskovaisten tuuteista: häpeä syömisiäsi, häpä liikkumistasi, häpeä kaikkea, jopa olemassaoloasi. On selvää, että moinen jatkuva ja jokapäiväinen syllistäminen murtaa jotkut ja tietyissä ikävissä tilastoissa johtaa vääjäämättömästi nousuun! Järkyttävää, mutta aivan 100% varmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista ääriuskoista, -ilmiöistä, -ismeistä, -aatteista ja -opeista pitää pysyä erossa. Kaikkea ääriskeidaa ei pidä ottaa vastaan. Mutta aina on olemassa karismaattisia ihmisiä, jotka saavat muut ihmiset tekemäään melkein mitä vaan -- auktoriteettiuskoisuus koituu harmiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen on pohjimmiltaan laumaeläin ja sopivan johtajan perässä juostaan vaikka jyrkänteeltä. Vaaran merkkinä lienee, ettei kritiikkiä suvaita tai halutaan eristäytyä muista. Poliittiset tai uskonnolliset aatteet ovat yleisimpiä, mutta pienemmässä mittakaavassa mikä tahansa - vaikka urheilujoukkueen kannatus voi mennä överiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään tuo aivopesu on helppoa - Facebook hoitaa sen mestarin puolesta. Melkein normaaliälyinenkin voi joutua huuhaan koukkuun, kun some suodattaa pois kaiken, mikä eivät sovi hullun uhon maailmankuvaan. Tässäkin kommenttiketjussa on ilmoittautunut jo muutama palvoja, joka on menettänyt kokonaan kosketuksensa maailmaan ja todellisuuteen ja toistelee mestarin kuolemattomia typeryyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image