Viihde

Sami Nieminen sai ma­sen­nus­diag­noo­sin, vaikka kyse oli ihan muusta – miesten alhaisia tes­tos­te­ro­ni­ta­so­ja ei juuri tunnisteta eikä hoideta

Mies voi kohentaa testosteronivajetta omilla valinnoillaan. Akuutin esimerkkipotilaaksi suostunut, vajaatuotannosta kärsinyt porilainen Sami Nieminen teki lääkehoidon ohella elämäntaparemontin. Nyt hänen kuntonsa ja vointinsa on hyvä. KUVA: Antti Tuunanen
Viihde 30.10.2019 7:00
Ilari Tapio

Akuutti: Masennus vai testosteronivaje?

**** Monitoiminen porilainen muusikko Sami Nieminen oli kuusi vuotta sitten 28-vuotias, eli mies parhaassa iässä.

Silti mies tunsi itsensä hyvin voimattomaksi, väsyneeksi ja alakuloiseksi. Lääkäri määritteli hänet masentuneeksi ja määräsi masennuslääkityksen. Sen seurauksena terveydentila vain heikkeni ja paino nousi rajusti.

Diagnoosi oli väärä. Erikoislääkärin vastaanotolla selvisi, että Nieminen kärsi testosteronin vajaatuotannosta. Se on entistä yleisempi ja vakavampi ongelma myös nuorilla miehillä.

Mukana Ford Thunderbird

Tänä syksynä 25 vuotta täyttävä terveysmakasiiniohjelma Akuutti liikkuu kauden avausjaksossa testosteronin ja miehisyyden ongelmakentällä. Ote on informatiivinen mutta rento. Toimittaja ja käsikirjoittaja Risto Kuusisto juttelee Sami Niemisen kanssa muun muassa tämän yli 400-hevosvoimaisen Ford Thunderbirdin kyydissä. Asetelmassa on äijäsymboliikkaa.

Tarinan opetus on, että miesten alhaista testosteronitasoa ei tunnisteta eikä hoideta Suomessa asianmukaisesti.

Syitä on monia. Potilaat itse kokevat ongelman noloksi. Lääkäreillä on ennakkoluuloja, joita hormonien ja steroidien väärinkäyttö lisää. Syiden ja seurausten suhteet ovat epäselvät.

Akuutti raivasi tietä

Terveys ja sairaudet kiinnostavat suomalaisia entistä enemmän. Se näkyy median tilastoissa ja kenties konkreettisimmin iltapäivälehtien aihevalinnoissa.

Vuodesta 1994 esitetty Akuutti edustaa tienraivausta ja jatkuvuutta. Se on saanut matkansa varrella sekä useita tiedonjulkistamispalkintoja että Skepsis-yhdistyksen huuhaa-palkinnon.

Tämäniltaisen jakson yllättävä loppukevennys tulee musiikin muodossa, kun toimittaja avaa suunsa porilaisessa kirkossa.

TV1 keskiviikko 30.10. klo 20.00

MAINOS

Kommentoi

Nykyiset helsinkiläiset tekijät ylpeilevät Akuutin pitkällä historialla ja ohjelman saamilla palkinnoilla. On hyvä muistaa, että Akuuttia tehtiin Oulussa 23 vuotta vuodesta 1994 vuoteen 2017. Oululainen tiimi irtisanottiin muutama vuosi sitten epäoikeudenmukaisesti ja ohjelma siirrettiin Pasilaan. Niinpä nykyisillä tekijöillä Helsingissä Pasilassa ei ole mitään osuutta Akuutin tiedonjulkistamispalkintoihin eikä muihinkaan Oulun maineikkaan tiimin saavuttamiin tunnustuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntosaliharjoittelu tarpeeksi raskailla painoilla, omiin voimiin nähden suhteutettuna tietysti, sekä lisäksi erittäin tärkeänä osana ruokavalio ja alkoholin käytön vähentäminen ovat oikea tie testosteroniarvojen nostamiseen. Näitä kun noudatettaisiin, ei lääkehoitoa kovin moni tarvitsisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menin 40 vuotta sitten lääkäriin sydämen rytmihäiriöiden vuoksi. Vanhempi mieslääkäri aikoi kuunnella sydäntä, käski riisumaan liivitkin ja takaapäin tarrasi rintoihini kiinni. Sain sairauslomatodistuksen viikoksi, masennukseen!? Olin kauhuissani ja en käyttänyt ko. lomaa. 10 v. sitten kävin nuoren naislääkärin vastaanotolla sydänoireiden vuoksi ja hän sanoi, että sovitaanko, että se on ahdistuskohtaus!? Äskettäin löydettiin sydämestäni reikä, joka oli synnynnäinen ja nyt se on korjattu, oireet on kadonneet. Hämmästelen, että minkälaiset merkinnät on jääneet terveystietoihini.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinne on todennäköisesti jäänyt merkintä masennuksesta.

Näin ainakin minulla epikriisissä lukee, minkä tilasin syksyllä.
Väsymyksen syyksi viimein löytyi sydänongelma (eteisvärinä, ja sydämen vajaatoiminta.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iselläni oli noin puolikymmentä vuotta sitten, sellainen saamaton, alotekyvytön ole, paino nousi ja mikään ei tuntunut kiinostavan sekä olin ärtyinen. Seksikään ei sujunut.
Vaimoni sairaanhoitajana tunnisti vaivat (ns. miesten vaihdevodet) ja passitti minut miehille tarkoitettuun tutkimuksiin. Siellä huomattiin, että testeronitasoni oli ikääni nähden hyvin alhainen noin 7 luokaa. Pitäisi olla vähintään 10 tai yli. Aloitettiin korvaushoito. Parisen kuukautta oli kulunut niin vaivat olivat poissa paino oli tippunut, lihaskunto kohentunut sekä vaimonikin on nyt tyytyväinen. Nykyinin testosteroni arvoni ovat kuin nuorella miehellä 21,5 - 22 luokkaa. Itse olen nyt jo 55 vuotias.
Olen käynyt säännöllisesti mittauttamasa arvoni ja tietysti PSA arvoni, koska testosteronihan on eturauhansyövän ravintoaine.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Testosteronin tuotannon ulkoinen säätely on enemmän psykosomaattista kuin kemiallista. Esimerkiksi seksuaaliset ärsykkeet lisäävät sitä, mutta nöyryytykset laskevat.

Parisuhteen laatu vaikuttaa ratkaisevasti. Naisellisen viettelevä, romanttinen vaimo räjäyttää testosteronit, mutta alistava, torjuva ja rajoittava puoliso romahduttaa ne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo nöyryytys ei rajoitu vaimoon. Ylidominoivan äidin ja nuoren miehen testosteronitason välillä on ainakin näennäisen vahva yhteys.

Mutta totta on, että vaimo voi säädellä miehen testosteronitasoja monella tapaa. Jotkut painavat niitä alas tahattomasti, toiset jopa tahallaan saadakseen miehen valtaansa ja pitääkseen tämän uskollisena. Sitten on turha ihmetellä ja toisia syyttää, jos mies ei pysty, kun vaimo käskee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välillä tuli usean tunnin täydellinen jaksattomuus, ei jaksanut tuolilta nousta. Välillä olo täysin normaali. Alkoi kierre, en uskaltanut sopia asioita ja menoja, jos tulee totaalinen väsymys kohtaus. Vaikutti paljon työhöni ja sosiaalisiin suhteisiin. Itse pelkäsin tulevani hulluksi. Etsittiin syytä, jolloin masennusdg kirjoitettiin. En suostunut mas.lääkkeisiin. Monen selvityksen kautta syyksi löytyi yleinen pahoinvointilääke. Rahaa meni tutkimuksiin ja erikoislääkäreillä käynteihin. Masennusdg esti vakuutuksen saamisen, 5v pitää olla ilman vakuutusta. Lääkkeen vaihdoin jälkeen oireet jäivät samantien. Ja elämä normalisoitui ja nyt uskallan suunnitella menoni ilman pelkoa "kohtauksista". Kallistutaanko masennus dg:iin liian helposti? Ajatellaanko mitä vaikutusta ihmiselle on, jos mas.dg kirjoitetaan? Tiedän, että masennus antaa monenlaisia oireita mutta silti onko se helppo kirjata? Olen onnellinen, että syy selvisi. Mutta sairausvakuutus en saanut ja se on aika kallis hinta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miehen terveystarkastuksessa verestä mitataan kolmisenkymmentä arvoa, ikääntyville myös PSA, mutta ei ikinä testosteroniarvoja, vaikka kuin olisi vetämätön olo. Ne pitää mittauttaa yksityisellä, mutta en tiedä hintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nordlabissa, esim. OYS : ssa, koko
paketti noin 18 euroa. Terveysta -
lossa ja Mehiläisessä noin 80 - 90
euroa.
Itse käyn tietenkin Nord - Labissa.
Hullua maksaa enemmän kun
halvemmallakin saa. Tilaat vaan
netissä ajan. Mitään lähetteitä et
tarvi. Psa - vastaus ja lasku, 18 euroa, tulevat kirjeitse kotiin. Helppo tulkita, koska ( ) sisällä on viitearvot. Jos alakantissa niin tilaa urologian erikoislääkä -
rille aika ja homma hoituu eri -
koislääkärin vastaanotolla.
Olen itse sairaalaalan ammattilai -
nen . . .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Masennuslääkkeiden myynnin turvaamiseksi lääkärit on saatu lääkitsemään masennuslääkkeillä mitä erilaisimpia vaivoja. Terveyskeskuslääkärillä ei ole aikaa tutkia onko potilaan ongelmien syy testosteronivaje, kilpirauhasongelm tai jotain muuta. Mutta masennuslääkeresepti irtoa helposti, liian helposti. Kuinka monella on värä lääkity?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juoksin vuosia masennuksen takia terapiassa. Sitten tajusin, että olin vain perinyt vanhemmiltani riitaisan, vihaisen ja ahdistuneen luonteen joka pääsi valloilleen keski-iässä.
Luonnevika siis. Sen tajuaminen ja hyväksyminen auttoi ymmärtämään mistä on kysymys.
Tyytymättömän luonteeni kanssa on vain yritettävä elää ja muuttaa asennettani moniin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Testosteronin käytössä kannattaa olla varovainen, alkaa hemoglobiini nousemaan. tilalle voi tulla veritulppa riski.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomailla hb:n yläraja on miehillä185, Suomessa 167. Veritulpan yleisin ja varmin aiheuttaja on tupakka, ei korkea hb. Eipä tupakkamiehiä paljoa veritulpat pelota. Rohkeita ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin työpaikkakiusattu. Lääkäri luokitteli mut masentuneeksi ja apu oli siinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle annettiin masennuslääkitys sepelvaltimon tukkeuma hoitoon, jostakin syystä ei toiminut vaan piti laittaa tukiholkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image