Viihde

Haapavetinen Johannes Vatjus haluaa yleisön viihtyvän –  lau­lu­har­ras­tus sai supernosteen Tan­go­mark­ki­noi­den finaalipaikan myötä

Viihde 6.7.2019 23:03
Sirpa Kortet

Yksi tavoite on jo saavutettu, kun uskalsin nousta lavalle ja pääsin finaaliin, sanoo Johannes Vatjus.

Haapavetisellä Johannes Vatjuksella alkaa ensi viikolla sellainen rupeama Seinäjoella, jota hän ei ole aiemmin kokenut. Keravalla hiljattain järjestystä tangolaulukarsinnasta finalistien joukkoon edennyt Vatjus on elänyt lauluntäyteisiä päiviä. Arkirytmi muuttui täysin, kun lauluharrastus sai supernosteen Tangomarkkinoiden finaalipaikan myötä. On pitänyt alkaa opetella lisää lauluja, on ollut harjoiteltava laulamista orkesterin säestyksellä, on mietittävä asioita yleisön viihdyttäjän näkökulmasta.

Kuluneiden päivien aikana Vatjus on kasannut omaa ohjelmistokokonaisuutta. Finalistimiehet ja -naiset konsertoivat, mutta ennen kaikkea esiintyvät, erilaisissa yleisötilaisuuksissa Seinäjoella. KUVA: Slava Vinokurov/Seinäjoen Tangomarkkinat

– Tarvin paljon apua joka puolelta. Tässä on nyt ollut niin paljon uutta, hän tuumaa.

Automatkalta tavoitettu Vatjus oli haastatteluhetkellä menossa treenaamaan omanlaista ohjelmistoa, jota tarvitaan koko tangoviikon aikana. Muutoinkin arjen aikataulut vievät miestä maalla ja merellä, muttei ilmassa.

– Jalat pidetään tiukasti maassa, hän naurahtaa.

Merellä sen sijaan tangolaulukilpailun finalistit viihdyttivät risteily-yleisöä. Tunnelma tangomusiikin ympärillä on huima. Siinä on se jokin, joka sai klassista laulua aiemmin harrastaneen Vatjuksen tarttumaan myös tangomikkiin.

– Yleisö on lähellä. Heiltä saa suoraa palautetta, Vatjus kiteyttää, muttei aio unohtaa klassistakaan laulamista. Välillä Vatjus kävi vierailevana solistina Haapaveden Kamariorkesterin keikalla Folkeilla. Sitten oli jälleen aika kääntää tangovaihde päälle.

Kuluneiden päivien aikana Vatjus on kasannut omaa ohjelmistokokonaisuutta. Finalistimiehet ja -naiset konsertoivat, mutta ennen kaikkea esiintyvät, erilaisissa yleisötilaisuuksissa Seinäjoella.

– Tärkeintä on, että ohjelmisto on omalle äänelle sopivaa, hän painottaa.

Tangokaduilla keikkailevilta finalisteilta odotetaan monipuolisia musiikkikokonaisuuksia. Tangon lisäksi ohjelmistossa on oltava niin valssia kuin humppaakin, jenkkaa unohtamatta.

– Uudempi, nopeampi iskelmä on minulle vähän vieraampi genre. Sitä osiota pitää suunnitella ja harjoitella tarkemmin, hän miettii.

Tangokisassa finalistien on osattava tietty määrä tangoja. Sovitukset selviävät vasta Seinäjoella paikan päällä. Vatjus arvelee, että sovitukset olisivat tänä vuonna vähän taiteellisempia, kun Seinäjoen Tangomarkkinat viettävät 35-vuotisjuhlavuottaan. Siihen hän on varautunut, etteivät tangosovitukset ole mitään tavanomaisia.

– Paljon on ollut tangojen ulkoa opettelua. Olen kuunnellut eri artistien melodiakulkuja ja opetellut niitä niiden avulla, hän kertoo.

Tavoitteeksi Vatjus on asettanut itselleen oman itsensä voittamisen.

– Sen olen jo tehnyt, kun olen päässyt Seinäjoelle. Sekin on jo paljon, että olen uskaltanut nousta lavalle. Mutta totta kai, kun kilpailussa ollaan mukana, niin voittamaan lähdetään. Pyrin laulamaan niin hyvin kuin mahdollista, että yleisö haluaa minua äänestää, hän sanoo.

Yleisön miellyttämisellä on valtava merkitys lopullisessa sijoittumisessa.

– Ratkaisun kolmesta loppufinaalin laulajasta tekee yleisö.

Mukana viisi miestä ja kuusi naista

Vatjuksen kanssa miesten sarjan finaalissa laulavat Jarno Itkonen Kuopiosta, Juha Pirinen Nummelasta, Mika Mäkkeli Nurmeksesta ja Pasi Kivimäki Nokialta. Yksi finalisti on ilmoittanut, ettei osallistu Seinäjoen kisaan. Viisikko esiintyy torstaina, heinäkuun 11. päivä finaalin karsinnassa. Lopullinen kuninkaallinen finaali on lauantaina 13. heinäkuuta. Siinä vaiheessa mukana on enää kolme mieslaulajaa.

Naisten sarja on erikseen. Tangokuningatteren titteliä tavoittelevat Ailamari Vehviläinen Jyväskylästä, Mervi Kovero Porvoosta, Pirita Niemenmaa Seinäjoelta, Pirjo Aittomäki Helsingistä, Rosa Salmi-Narmala Raisiosta ja Silla Pöyry Lappeenrannasta. Myös naisten sarjan osallistujat karsitaan kolmeen.

MAINOS

Kommentoi

Voi kun pääsis paikalle niin äänestäisin,mutta tsemppiä ja voittoon,peukut ja varpaan peukutkin pystyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.10.
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
13.10.
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
13.10.
Jenni Saarinen pisti ennätykset uusiksi ja sijoittui neljänneksi Finlandia Trophyssa
13.10.
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
13.10.
Lämpötilat pysyvät Oulussa vielä plussan puolella – keskiviikkona kannattaa varautua huonoon ajokeliin, taivaalta voi tulla vettä, räntää tai lunta
13.10.
Hailuodon lautan kantavuus on muuttunut, Merisilta-lautta huollossa useita viikkoja
13.10.
Kaisa Sali päätti uransa kuudenteen sijaan Havaijin Ironmanissa – "Olo on tyhjä, mutta onnellinen"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Leipäjonossa kuultua

Kommentoijalle haluttaisi sanoa, että leipäjonokeskustelu on Suomessa niin loppuun kaluttu ja populistinen aihe, joka ei... Lue lisää...
Peruspekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image