Viihde

Haapavetinen Johannes Vatjus haluaa yleisön viihtyvän –  lau­lu­har­ras­tus sai supernosteen Tan­go­mark­ki­noi­den finaalipaikan myötä

Viihde 6.7.2019 23:03
Sirpa Kortet

Yksi tavoite on jo saavutettu, kun uskalsin nousta lavalle ja pääsin finaaliin, sanoo Johannes Vatjus.

Haapavetisellä Johannes Vatjuksella alkaa ensi viikolla sellainen rupeama Seinäjoella, jota hän ei ole aiemmin kokenut. Keravalla hiljattain järjestystä tangolaulukarsinnasta finalistien joukkoon edennyt Vatjus on elänyt lauluntäyteisiä päiviä. Arkirytmi muuttui täysin, kun lauluharrastus sai supernosteen Tangomarkkinoiden finaalipaikan myötä. On pitänyt alkaa opetella lisää lauluja, on ollut harjoiteltava laulamista orkesterin säestyksellä, on mietittävä asioita yleisön viihdyttäjän näkökulmasta.

Kuluneiden päivien aikana Vatjus on kasannut omaa ohjelmistokokonaisuutta. Finalistimiehet ja -naiset konsertoivat, mutta ennen kaikkea esiintyvät, erilaisissa yleisötilaisuuksissa Seinäjoella. KUVA: Slava Vinokurov/Seinäjoen Tangomarkkinat

– Tarvin paljon apua joka puolelta. Tässä on nyt ollut niin paljon uutta, hän tuumaa.

Automatkalta tavoitettu Vatjus oli haastatteluhetkellä menossa treenaamaan omanlaista ohjelmistoa, jota tarvitaan koko tangoviikon aikana. Muutoinkin arjen aikataulut vievät miestä maalla ja merellä, muttei ilmassa.

– Jalat pidetään tiukasti maassa, hän naurahtaa.

Merellä sen sijaan tangolaulukilpailun finalistit viihdyttivät risteily-yleisöä. Tunnelma tangomusiikin ympärillä on huima. Siinä on se jokin, joka sai klassista laulua aiemmin harrastaneen Vatjuksen tarttumaan myös tangomikkiin.

– Yleisö on lähellä. Heiltä saa suoraa palautetta, Vatjus kiteyttää, muttei aio unohtaa klassistakaan laulamista. Välillä Vatjus kävi vierailevana solistina Haapaveden Kamariorkesterin keikalla Folkeilla. Sitten oli jälleen aika kääntää tangovaihde päälle.

Kuluneiden päivien aikana Vatjus on kasannut omaa ohjelmistokokonaisuutta. Finalistimiehet ja -naiset konsertoivat, mutta ennen kaikkea esiintyvät, erilaisissa yleisötilaisuuksissa Seinäjoella.

– Tärkeintä on, että ohjelmisto on omalle äänelle sopivaa, hän painottaa.

Tangokaduilla keikkailevilta finalisteilta odotetaan monipuolisia musiikkikokonaisuuksia. Tangon lisäksi ohjelmistossa on oltava niin valssia kuin humppaakin, jenkkaa unohtamatta.

– Uudempi, nopeampi iskelmä on minulle vähän vieraampi genre. Sitä osiota pitää suunnitella ja harjoitella tarkemmin, hän miettii.

Tangokisassa finalistien on osattava tietty määrä tangoja. Sovitukset selviävät vasta Seinäjoella paikan päällä. Vatjus arvelee, että sovitukset olisivat tänä vuonna vähän taiteellisempia, kun Seinäjoen Tangomarkkinat viettävät 35-vuotisjuhlavuottaan. Siihen hän on varautunut, etteivät tangosovitukset ole mitään tavanomaisia.

– Paljon on ollut tangojen ulkoa opettelua. Olen kuunnellut eri artistien melodiakulkuja ja opetellut niitä niiden avulla, hän kertoo.

Tavoitteeksi Vatjus on asettanut itselleen oman itsensä voittamisen.

– Sen olen jo tehnyt, kun olen päässyt Seinäjoelle. Sekin on jo paljon, että olen uskaltanut nousta lavalle. Mutta totta kai, kun kilpailussa ollaan mukana, niin voittamaan lähdetään. Pyrin laulamaan niin hyvin kuin mahdollista, että yleisö haluaa minua äänestää, hän sanoo.

Yleisön miellyttämisellä on valtava merkitys lopullisessa sijoittumisessa.

– Ratkaisun kolmesta loppufinaalin laulajasta tekee yleisö.

Mukana viisi miestä ja kuusi naista

Vatjuksen kanssa miesten sarjan finaalissa laulavat Jarno Itkonen Kuopiosta, Juha Pirinen Nummelasta, Mika Mäkkeli Nurmeksesta ja Pasi Kivimäki Nokialta. Yksi finalisti on ilmoittanut, ettei osallistu Seinäjoen kisaan. Viisikko esiintyy torstaina, heinäkuun 11. päivä finaalin karsinnassa. Lopullinen kuninkaallinen finaali on lauantaina 13. heinäkuuta. Siinä vaiheessa mukana on enää kolme mieslaulajaa.

Naisten sarja on erikseen. Tangokuningatteren titteliä tavoittelevat Ailamari Vehviläinen Jyväskylästä, Mervi Kovero Porvoosta, Pirita Niemenmaa Seinäjoelta, Pirjo Aittomäki Helsingistä, Rosa Salmi-Narmala Raisiosta ja Silla Pöyry Lappeenrannasta. Myös naisten sarjan osallistujat karsitaan kolmeen.

MAINOS

Kommentoi

Voi kun pääsis paikalle niin äänestäisin,mutta tsemppiä ja voittoon,peukut ja varpaan peukutkin pystyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:40
"Kelluvia ei tietenkään syödä" – Tornionjoen sairaat lohet kelpaavat tutkijan mielestä ihmisravinnoksi Tilaajille
19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
127
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
48
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image