Viiden tähden tv-draa­maa jää­kie­kos­ta – ruot­sa­lais­sar­ja ei anna mai­rit­te­le­vaa kuvaa lät­kä­maail­mas­ta

HBO-sarjassa entinen NHL-pelaaja Peter Andersson (Ulf Stenberg) saapuu pelastamaan kotikaupunkinsa jääkiekkojoukkueen, joka on paikkakunnan identiteetin ja toivon luoja.
HBO-sarjassa entinen NHL-pelaaja Peter Andersson (Ulf Stenberg) saapuu pelastamaan kotikaupunkinsa jääkiekkojoukkueen, joka on paikkakunnan identiteetin ja toivon luoja.

Björnstad

★★★★★ Tämä sarja ampaisee kärkisijoille parhaan näkemäni pohjoismaisen draamasarjan kategoriassa. Kiekkokaupunki-romaaniin perustuva viisiosainen sarja Björnstad kuvaa kiekkohullun kansan mustia pisteitä ja pikkukaupungin dynamiikkaa.

HBO:n katselijoille kaukaisemmissa maissa tämä on eksotiikkaa, mutta suomalaiselle niin tuttua: pakkanen saa hiukset huurtumaan, kenttiä jäädytetään ja harjoitellaan laukauksia pihoilla.

Tapahtumat sijoittuvat Ruotsin Lappiin. Varsinkin ensimmäisessä jaksossa herkutellaan upeilla maisemilla.

Ikävyyksiä junnujoukkueen ympärillä

Entinen NHL-pelaaja Peter Andersson (Ulf Stenberg) muuttaa perheineen takaisin kotikaupunkiinsa. Naapurissa asuvat Erdahlit, joiden poika on huippulahjakkuus. Tämän isää esittää suomalainen Tobias Zilliacus, joka katselee jo alussa pahaenteisen näköisenä.

Treenit, pelimatkat ja nuorisobileet kuvataan hyvin aidontuntuisesti. Otteluissa katsoja jännittää mukana kuin MM-kisoissa konsanaan.

Siksi onkin niin kauheaa, että paikkakunnan ylpeyden, juniorijääkiekkojoukkueen piirissä tapahtuu ikäviä. Sarja ei anna mitään mairittelevaa kuvaa lätkämaailmasta, vaikka aluksi siltä vaikuttaa.

Paljon uusia kasvoja

Ilahduttaa, että ruudulla on paljon uusia kasvoja niin aikuisissa kuin nuorissakin. Jääkiekkonuoret ovat paikallisia lajin harrastajia aina pääroolia esittävään Keviniin (Oliver Dufåker) saakka. He ovat aivan huippuja.

Elokuvistaan palkitulla ohjaaja Peter Grönlundilla on hieno ote tässäkin. Katsojalle paljastetaan asioita sopivassa tahdissa. Esimerkiksi ensimmäisen jakson lopussa väläytetään kohtausta, joka saa katsojan hämmästymään.

Lopputulos on sopivassa suhteessa nautinnollista ja häiritsevää, vahvaa draamaa.

HBO