Mainos

Vi­her­ra­ken­ta­mi­nen vie­hät­tää pi­han­lait­ta­jia

Alan yrittäjien mukaan pihoille halutaan nyt istutuslaatikot perinteisten kasvimaiden sijaan

Mira Sovijärvi Sovipihat-yrityksestä kertoo, että toukokuu sisältää perinteisesti pensas- aitojen leikkausta, haravointia sekä yleistä siistimistä. Kesäkuussa alkavat sitten istutukset.
Mira Sovijärvi Sovipihat-yrityksestä kertoo, että toukokuu sisältää perinteisesti pensas- aitojen leikkausta, haravointia sekä yleistä siistimistä. Kesäkuussa alkavat sitten istutukset.
Kuva: Maija Pylväs

Alan yrittäjien mukaan pihoille halutaan nyt istutuslaatikot
perinteisten kasvimaiden sijaan

Piha- ja puutarha-alan yrityksille kevät ja alkukesä ovat vuoden kiireisintä aikaa. Mira Sovijärvi Sovipihat-yrityksestä kertoo, että toukokuu sisältää perinteisesti pensasaitojen leikkausta, haravointia sekä yleistä siistimistä.

”Kesäkuussa alkaa olla istutuksia ja yleensäkin istutusalueiden hoitotöitä eli kitkemistä ja ruohonleikkausta. Sitten on kivitöitä ja muuta ylläpitotyötä siinä kaiken muun ohessa”, Sovijärvi listaa alkukesän töitä.

Sovipihat tekee niin yksityisiä kuin taloyhtiöiden pihoja. Yhä enemmän asiakkaat haluavat pihoilleen viherrakentamista, kuten kivialueita ja istutusaltaita. Nurmikkoalueet sen sijaan pienenevät.

”Kivetyillä alueilla ja laajennetuilla terasseilla korvataan nurmikkoa ja haetaan näin pihalle helppohoitoisuutta. Suosiossa ovat myös perkolat eli terassin päälle rakennettavat kevyet, avonaiset kehikot, joihin voi laittaa köynnöstä kasvamaan.”

Havukasveja ja
istutuslaatikoita

Sovijärven mukaan pihan kasvivalinnoissa suositaan erilaisia havuja: Havuja pidetään helppohoitoisina ja ne tuovat vihreyttä talvenkin ajaksi. Perinteisen kasvimaan tilalle halutaan nykyään laittaa istutuslaatikko.

”Halutaan hedelmäpuita ja pieniä istutuslaatikoita, joissa viljellä niin yrttejä kuin mansikkaa. Sellaista pientä lähiruokaa. Laatikot ovat siinä mielessä helppohoitoisia, että jos ne rikkoontuvat, laatikko on helppo vaihtaa”, Sovijärvi kertoo.

Ympäristösuunnittelutoimisto Carmenia Oy:n Meeri Alatalo kertoo, että pihasuunnittelussa vallitsee nykyään kaksi linjausta. Vaihtoehtona uudiskohteiden modernille ja pelkistetylle tyylille on tullut luonnonmukainen ja kierrätystä hyödyntävä tyyli.

”Tällaisessa tyylissä kunnioitetaaan luontoa ja sen olemassaolevia lähtökohtia. Varsinkin vanhojen pihojen uudistamisessa mietitään, miten voidaan hyödyntää jo pihassa olevia kasveja. Ettei oteta kaikkea pois ja rakenneta sitten uudestaan”, Alatalo kertoo.

Carmenia Oy:n työkenttä on vuosien mittaan laajentunut yksityispihoilta taloyhtiöiden pihoihin sekä julkisiin pihoihin ja puistoihin. Jonkin verran yritys auttaa myös esimerkiksi parvekesuunnittelussa.

”Parvekkeille suosittelen isoja ruukkuja ja altakastelujärjestelmää, jotta kosteus pysyy hyvänä”, Alatalo vinkkaa.


Suunnittelu on
ammattilaisen työtä


Pihasuunnittelu kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi: Ammattilainen osaa ajatella pihan kokonaisuutena toiminnallisuutta unohtamatta.

”Suunnittelija tietää, miten eri asiat voi toteuttaa ja mitkä kasvit menestyvät missäkin paikoissa. Ei tarvitse sitten kasveja siirrellä paikasta toiseen, kun huomaa, etteivät ne menestykään väärillä paikoilla”, Alatalo kertoo.

Sekä Sovijärvi että Alatalo muistuttavat, että pihasuunnittelu on hyvä ottaa ajoissa mukaan uudiskohteissa.

”Säästöä tulee rakennuskustannuksissa, kun koneet ovat tontilla tekemässä talolle pohjarakenteita. Kannattaa hyödyntää se rakennusaikainen koneiden käyttö. Jos talo ja nurmikko ovat jo valmiina, niin tulee paljon kalliimmaksi, jos pitää ensin kaivaa nurmikko pois. Aina ei rakennusvaiheen jälkeen tonteille edes pääse koneilla”, Sovijärvi sanoo.

”Kivetyillä alueilla ja laajennetuilla terasseilla korvataan nurmikkoa ja haetaan näin pihalle helppohoitoisuutta.”