Pääkirjoitus: "Kolmen päivän so­das­ta" Uk­rai­nas­ta voi tulla jopa vuosien mit­tai­nen, koska raa­ka­lais­mais­ta hyök­kää­jää ei voi palkita alue­luo­vu­tuk­sil­la

Historia: Näin eteni Oulun tu­hoi­sin kau­pun­ki­pa­lo tasan 200 vuotta sitten

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Vies­tin­tä­asian­tun­ti­ja perkasi Nii­nis­tön ja Marinin yh­tei­sen esiin­ty­mi­sen piir­teet – "Pi­ru­lai­nen-ter­mi oli eri­tyi­sen osuva"

Sauli Niinistö ja Sanna Marin pitivät perjantaina yhteisen tiedotustilaisuuden, jonka keskiössä oli vahvistaa kansankunnan henkistä kestokykyä selvitä yhdessä koronakriisin läpi.

Kriisiviestintään erikoistunut yrittäjä Katleena Kortesuo arvioi, kuinka pääministeri ja presidentti onnistuivat kohottamaan kansakunnan kriisinsietokykyä.
Kriisiviestintään erikoistunut yrittäjä Katleena Kortesuo arvioi, kuinka pääministeri ja presidentti onnistuivat kohottamaan kansakunnan kriisinsietokykyä.

Sauli Niinistö ja Sanna Marin pitivät perjantaina yhteisen tiedotustilaisuuden, jonka keskiössä oli vahvistaa kansankunnan henkistä kestokykyä selvitä yhdessä koronakriisin läpi. Viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo antoi kouluarvosanan sille, miten kaksi maan näkyvintä johtajaa selvisivät.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) pitivät perjantaina yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa korostettiin kansakunnan henkistä kriisinsietokykyä koronavirusepidemian keskellä.

Tietokirjailija ja kriisiviestintään erikoistunut Katleena Kortesuo arvioi Lännen Median pyynnöstä, miten Niinistö ja Marin onnistuivat poikkeusoloissa elävän kansakunnan kannustamisessa.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin pitivät tänään tiedotustilaisuuden, jossa korostettiin kansan kriisinkestokykyä. Millä tavalla sinusta tässä onnistuttiin?

– Tilaisuus oli kokonaisuudessaan onnistunut. Puheenvuorot olivat sopivan mittaisia, rauhallisesti esitettyjä ja hyvin rakennettuja.

Millä tavalla tällaiset tilanteet sopivat ylipäätään tähän aikakauteen vai ovatko tällaiset tiedotustilaisuudet kaikuja presidentti Urho Kekkosen vuosilta, jolloin Suomessa oli yksi vahva johtaja, jolla oli myös vahva auktoriteetti?

– Oli viisasta pitää yhteinen tiedotustilaisuus, koska julkisuudessa on spekuloitu presidentin ja pääministerin mahdollisista näkemyseroista. Yhteinen tilaisuus oli tarpeellinen valinta, koska se alleviivaa kansakunnan yhtenäisyyttä.

– Moderniutta tilaisuuteen toi tietenkin median mahdollisuus esittää kysymyksiä. Yksisuuntaisen julistamisen aika on ohi, ja nykyään valtion johto haluaa kuulla median kysymykset ja vastata niihin.

Oliko pääministerin ja presidentin viestit sellaisia, että ne antoivat kansalaisille vahvistusta, että tästäkin koronatilanteesta selvitään?

– Sauli Niinistöltä oli erinomainen sanavalinta, kun hän puhui "pirulaisesta", jonka me "nujerramme". Epätyypillinen sanavalinta herätti huomiota, ja pirulainen-termi oli erityisen osuva: Se ei ollut liian dramatisoiva, koska liian voimakas termi herättäisi ahdistusta. Silti sana ei ollut liian vähättelevä, koska se taas kuulostaisi epäpätevältä.

– Molemmat esiintyivät ammattimaisesti, ja puheet viestivät johtajuutta. Tällä hetkellä ei ole tilausta ylienergiselle puheelle saati vitsailulle, vaan tarvitsemme nimenomaan vakaata valtiojohtajuutta.

Tarvitseeko kansa tällaista kannustusviestiä maan johdolta?

– Tiedotustilaisuus oli tärkeä ja merkityksellinen hetki. Kriisin keskellä tarvitsemme nimenomaan puheita. Ne sanoittavat yhteiset tunteemme ja vetävät yhteen kansakunnan ajatukset ja seuraavat askeleet. Tätä ei olisi voinut korvata tiedotteella, somepäivityksellä tai talk show -haastattelulla.

Millä tavalla analysoit molempien esiintymistä ja viestintää? Mikä oli hyvää, mikä heikkoa?

– Sekä Niinistö että Marin ovat kokeneita viestijöitä, jotka ovat erityisen taitavia puheiden pitäjinä. Tässä ajassa poliittisen puheen pitäminen on äärimmäisen tärkeä taito, koska me kaikki luemme puhujista paljon muutakin kuin pelkät sanat. Jos Marinissa tai Niinistössä näkyisi hermostuneisuutta tai kireyttä, olisimme kaikki huolissamme. Nyt kun johto puhuu vakuuttavasti ja rauhallisesti, se laannuttaa myös monen ahdistusta.

– Niinistöllä oli huomattava ero hänen puheasennossaan, kun vertaa uudenvuodenpuheeseen. Nyt asia oli vakavampi, joten puheasentokin oli symmetrisempi ja vähemmän rento. Niinistö puhui viisaasti me-muodossa, jolla hän sitoutti meitä kaikkia yhdeksi kansaksi. Oleellista oli kuvan taustalla näkyvä presidentin linnan sali, mikä viestii institutionaalisuutta ja pysyvyyttä.

– Marin käytti taitavasti kaarirakenteita, jossa hän kytki yhteen Suomen ja koko maailman; perheet ja yritykset; isovanhemmat ja lapsenlapset. Hän selkeästi halusi huolehtia siitä, että jokainen kokee yhteyttä puheen kanssa. Marin käytti paljon myös konkretiaa, kun hän puhui muun muassa kauppa-avusta. Marin myös toi puheeseen hymyä, kun hän selkeästi ilahtuneena kertoi tutkimustuloksista, joiden mukaan suomalaiset suhtautuvat kriisiin vastuullisesti ja haluavat auttaa muita.

Tiedotustilaisuudessa puhuvat myös SPR:n pääsihteeri Kristiina Kumpula sekä Mieli ry:n johtaja Outi Ruishalme. Millainen rooli näillä järjestöillä tilaisuudessa oli? Olivatko ne siellä tuomassa omaa viestiään esille vai seisomassa hallituksen tukena?

– Järjestöjen läsnäolo oli uusi ja mielenkiintoinen valinta - mutta myös tehokas valinta. On ennakkoluulotonta pyytää tällaiseen tilaisuuteen kansalaisjärjestöjä. Se korostaa yhteistä vastuuta ja yhteistä huolta, josta myös yhdessä nousemme.

– Kokonaisuutena annan tilaisuudelle arvosanan 10-.