Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ve­si­lin­tu­kan­nat ovat yhä taan­tu­neet – Met­säs­tä­jä­liit­to ke­hot­taa pyy­tä­mään nyt vain si­ni­sor­saa

Sorsastuskausi alkaa lauantaina. Luonnonvarakeskuksen mukaan vesilintujen kannat ovat edelleen heikentyneet.

Metsästäjäliitto kehottaa kohdistamaan pyynnin sinisorsaan, kun sorsastuskausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin. Muiden riistavesilintujen kannat ovat pahasti taantuneet.
Metsästäjäliitto kehottaa kohdistamaan pyynnin sinisorsaan, kun sorsastuskausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin. Muiden riistavesilintujen kannat ovat pahasti taantuneet.
Kuva: Jari Peltomäki

Tänä kesänä tehdyt lintulaskennat osoittavat, että vesilintukannat ovat taantuneet edelleen, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Yleisimpien riistasorsien parimäärät olivat kesän laskentojen perusteella lähellä viime vuoden tasoa, mutta poikastuotto jää hieman viime vuotta pienemmäksi.

Pidemmällä aikavälillä suurin osa vesilintukannoista on heikentynyt dramaattisesti.

Tärkeimmistä riistavesilinnuista sinisorsan eli heinäsorsan pesimäkanta on kasvanut 37 vuotta jatkuneen seurannan aikana lähes neljänneksellä, mutta muilla lajeilla menee huonommin.

Tavin pesimäkanta on vähentynyt viidenneksellä, haapanan kanta on enemmän kuin puolittunut, ja telkän parimäärä on pienentynyt reilulla kymmenyksellä.

Rehevöityminen riivaa

Vesilintukantojen heikentymisen pääsyynä pidetään vesistöjen rehevöitymistä ja muita elinympäristön muutoksia. Rehevissä vesistöissä lintulajit ovat taantuneet pahemmin kuin karuissa vesistöissä.

Myös metsästys vaikuttaa lintukantoihin.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.