Vesi hidasti Vih­ta­vuo­ren kontin läm­pe­ne­mis­tä

Vihtavuoren jätekontissa oli runsaasti vettä, joka todennäköisesti hidasti sen lämpenemistä. Näin kertoo Tukesin turvallisuusinsinööri Jesse Nurmela.

Vihtavuoren jätekontissa oli runsaasti vettä, joka todennäköisesti hidasti sen lämpenemistä. Näin kertoo Tukesin turvallisuusinsinööri Jesse Nurmela. Kontti on ollut alueella elokuusta 2012, mutta se alkoi selkeästi höyrytä vasta viime viikolla. Nurmela pitää todennäköisenä, että säiliössä kemiallinen reaktio käynnistyi jo viime syksynä.

– Vedellä on iso lämpökapasiteetti. Se on heikentänyt lämpenemisen edistymistä, Jesse Nurmela sanoo.

Hän ei usko, että auringonpaiste olisi syy siihen, että kontti alkoi savuta juuri kesällä.

Reaktio syntyi, kun rikkipitoinen malmi, happi sekä räjähdysaineen sisältämä ammoniumnitraatti saivat aikaan kemiallisen ketjureaktion, jonka seurauksena säiliössä tapahtui lämpenemistä. Malmi oli konttiin kuulumatonta ainetta.

– Malmipitoinen kiviaines sisältää rikkiä. Kun malmi oli veden kanssa tekemisissä, rikki alkoi hapettua. Tämä on eksoterminen reaktio, joka muodostaa lämpöä. Sitten on tapahtunut reagointia räjähdysaineen ammoniumnitraatin kanssa. Tämä on käynnistänyt ketjureaktion.

Kemiallisen reaktion yksityiskohtien selvittely on vielä kesken. Säiliön lämpötila nousi ainakin 200 asteeseen.

Nurmela sanoo, että rikkipitoinen kiviaines ei ole harvinaisuus, vaan se on yleinen kaivoksilla. Rikkipitoisuudet vaihtelevat kaivoksittain.