Kadonneet: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Peruskoulu: Ou­lu­lais­opet­ta­ja kertoo, mikä kä­si­työn ope­tuk­ses­sa meni pieleen

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ve­ro­hal­lin­to on pal­jas­ta­nut kym­me­niä jär­jes­tel­mäl­lis­tä ve­ron­kier­toa tar­joa­via yri­tyk­siä – ve­ro­tu­lo­ja jäänyt saa­mat­ta vuo­sit­tain noin 80 mil­joo­naa euroa

Tapauksista on tehty tutkintapyyntöjä poliisille.

Helsinki
Verohallinto arvioi, että yritysten toiminnan vuoksi valtiolta on jäänyt saamatta vuosittain noin 80 miljoonan euron edestä verotuloja vuosina 2018–2021.
Verohallinto arvioi, että yritysten toiminnan vuoksi valtiolta on jäänyt saamatta vuosittain noin 80 miljoonan euron edestä verotuloja vuosina 2018–2021.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Verohallinto kertoo paljastaneensa kymmeniä järjestelmällistä veronkiertoa tarjoavia yrityksiä. Yritysten toiminnan tarkoituksena on ollut auttaa sijoittajia kiertämään lähdeveroa ja huijata Suomen valtiota, Verohallinto kertoo tiedotteessaan.

Toiminta on Verohallinnon mukaan ollut ammattimaista ja järjestelmällistä, ja yritysten perustajien joukossa on ollut sekä suomalaisia että ulkomaalaisia ihmisiä.

– Kyse on todella kansainvälisestä ilmiöstä. Nämä tekijäjoukot ja tekotavat ovat osittain ihan samoja kuin muissakin maissa. Olemme tehneet tutkintaa hyvin laajassa ja syvässä yhteistyössä niin tiedon vaihtamisen kuin osaamisen suhteen useiden eri maiden kanssa, sanoo STT:lle ohjaus- ja valvontajohtaja Marko Myllyniemi.

Verohallinto arvioi, että yritysten toiminnan vuoksi valtiolta on jäänyt saamatta vuosittain noin 80 miljoonan euron edestä verotuloja vuosina 2018–2021. Verohallinnon havaintojen perusteella vuosittain noin 700 miljoonaa osaketta on mahdollisesti kaupattu edestakaisin. Järjestelyssä on hyödynnetty eri valtioiden välisiä verosopimuksia, joiden perusteella osingoista ei peritä lähdeveroa.

Verohallinto kertoo, että sillä on käynnissä useita verotarkastuksia ja on mahdollista, että lisää tapauksia tulee ilmi. Nyt ilmitulleista tapauksista on tehty tutkintapyyntöjä poliisille.

– Tutkinnat ja verotarkastukset ovat kesken, ja olemme laajasti valmistautuneet varojen takaisinperintään. Sekin vaatii kansainvälistä yhteystyötä. Täyttä varmuutta, milloin niitä saadaan takaisin ja milloin, ei tietenkään ole. Poliisilla on mahdollisesti omia keinojaan, mutta se on heidän hoidossaan oleva asia, Myllyniemi sanoo.