Ilmastonmuutos: Ra­port­ti: Ete­lä-Suo­mes­sa lunta ja pak­ka­sia esiin­tyy jat­kos­sa yhä har­vem­min, poh­joi­ses­sa lu­mi­mää­rä voi jopa li­sään­tyä

Rakentaminen: Ter­veel­li­sem­piä ja tur­val­li­sem­pia ra­ken­nuk­sia luvassa - Oulussa aloi­te­taan ra­ken­nus­ter­veys­tee­man DI-kou­lu­tus

Ve­ri­pus­se­ja mai­to­töl­keis­sä, do­ping­ai­nei­ta Co­kis-töl­keis­sä – entinen pyö­räi­ly­po­mo pal­jas­ti Tour-voit­ta­jan do­ping­kik­ko­ja

Pyöräilijöille kuljetettiin veripusseja maitotölkeissä ja dopingaineita piilotettiin kaksoiskuorella varustettuihin Coca Cola -tölkkeihin, kertoi entinen maantiepyöräilyjohtaja Rudy Pevenage.

Jan Ullrich ja Rudy Pevenage Ranskan ympäriajon tunnelmissa kesällä 2005.
Jan Ullrich ja Rudy Pevenage Ranskan ympäriajon tunnelmissa kesällä 2005.
Kuva: GERO BRELOER

Pyöräilijöille kuljetettiin veripusseja maitotölkeissä ja dopingaineita piilotettiin kaksoiskuorella varustettuihin Coca Cola -tölkkeihin, kertoi entinen maantiepyöräilyjohtaja Rudy Pevenage omaelämäkerrassaan Der Rudy. Pevenage, 65, toimi pitkään Ranskan ympäriajon voittajan Jan Ullrichin Team Telekomin tallipäällikkönä, ja hänen omaelämäkerrastaan raportoi Süddeutsche Zeitung lukuisien muiden saksalaismedioiden tavoin.

Jan Ullrich voitti Ranskan ympäriajon 1997, mutta sai 2012 kaksivuotisen toimintakiellon osallisuudestaan lääkäri Eufemiano Fuentesin dopingrinkiin. Seuraavana vuonna hän tunnusti julkisuudessa saaneensa Fuentesin kiellettyjä käsittelyjä. Saksalaismedia ei torstai-iltana ollut tavoittanut Ullrichia kommentoimaan Rudy Pevenagen paljastuksia.

Pevenage kertoo, että Ullrich selvisi poliisin pyöräilijöiden hotelliin tekemästä etsinnästä Italian ympäriajon aikana 2001. Poliisi ei tajunnut, että jääkaapissa säilytetyssä Coca Cola -tölkissä oli kaksoiskuori ja sisälle oli piilotettu dopingaineita.

– Ulkopuolelta sitä ei voinut erottaa aidosta tölkistä, Pevenage kirjoittaa.

Pevanage kertoo kirjassaan myös, miten hän varasi ennen Ranskan ympäriajon alkua vuonna 2004 hotellihuoneen, joka oli varustettu ylimääräisellä jääkaapilla. Samassa hotellissa majoittuivat espanjalaiset dopinglääkärit Fuentes ja Jose Luis Merino, ja pyörälähetti kuljetti Pevenagen jääkaapissaan varastoimia veripusseja pyöräilijöiden hotelliin maitotölkkeihin piilotettuina.

Ullrichin yhteys Fuentesiin paljastui lukuisien muiden urheilijoiden tavoin Operaatio Puerton yhteydessä, kun hänen vertaan löytyi varastoituna lääkärin toimitiloihin. Lisäksi Pevenagen omasta puhelimestaan soittama puhelu Fuentesille Italian ympäriajon aikana 2006 kertoi poliisille Pevenagen ja Fuentesin yhteyksistä. Tavallisesti Pevenage piti yhteyttä Fuentesiin naisystävänsä puhelimen kautta, mutta kun tämän puhelimen sim-kortin saldo oli täynnä, joutui hän kerran ottamaan yhteyttä lääkäriin omasta puhelimestaan.