Tilaajille

Ve­nä­läi­sel­lä las­kiais­vii­kol­la ky­läil­lään joka päivä ja pais­te­taan blinejä – 1800-lu­vul­la suo­ma­lai­set he­vos­mie­het ajoivat kyytejä Pie­ta­ris­sa koko las­kiai­sen

Pietarilaiset halusivat ja osasivat huvitella. Olihan Venäjän laskiainen, maslenitsa eli voiviikko ortodoksisen vuodenkierron suurimpia kansanjuhlia.

Letut ovat lettuja, mutta venäläistä ohukaista sanotaan bliniksi. Blinit paistetaan hiivalla nostatetusta tattarijauhotaikinasta.

Voi saa tihkua suupielistä ja smetana siivittää suolaisia täytteitä. Läpinäkyvät ohukaisblinit syödään makean täytteen kanssa.

Suomalaiset hevosmiehet Pietarin ympäristöstä pääsivät laskiaisena kyydinajoon pääkaupunkiin koko viikoksi. Pietarilaiset nimesivät ajurit Karjalan kannakselta ja Inkerinmaalta šveika-sanalla, joka lienee peräisin ruotsalaista hevosta tarkoittavasta sanasta švedka.

Suomalaisittain kuski 1800-luvulla oli veikka. Ajoluvan saadakseen veikka osti passikonttorista ruplan maksavan peltilapun, joka täytyi kiinnittää reen oikealle puolelle.