Retkeily: Na­pa­pii­rin ret­kei­ly­alue sai al­kun­sa, kun erä­mai­nen alue löytyi Ne­los­tien tun­tu­mas­ta

Vanhat kuvat: Jou­lu­kuus­sa 2002 Oulussa lois­ti­vat tier­na­täh­det ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: "Oulun Höyh­tyäl­le en saanut na­vet­taa, täällä kor­ves­sa olen nyt on­nel­li­nen" – Sinikka Kont­ti­nen on yl­peäs­ti ny­ky­ajan rohkea emäntä

Venäjän korkein oikeus päätti lak­kaut­taa ih­mis­oi­keus­jär­jes­tö Me­mo­ria­lin toi­min­nan

Venäjän korkein oikeus on määrännyt maan merkittävimmän ihmisoikeusjärjestön Memorialin toiminnan lakkautettavaksi.

Järjestön syytettiin rikkoneen järjestelmällisesti niin kutsuttua ulkomaisten agenttien lakia. Memorialin mukaan oikeudenkäynnille ei ole ollut perusteita ja lakkauttamishanke on poliittinen.

Vuonna 1989 Memorial oli Neuvostoliiton jälkeisen demokratisoitumisen symboli, ja järjestö on muun muassa kertonut diktaattori Josef Stalinin aikaisista puhdistuksista sekä kampanjoinut poliittisten vankien puolesta. Sen perustajiin kuului rauhannobelisti Andrei Saharov.

Syyttäjät syyttivät Memorialia muun muassa Neuvostoliiton ja sen voittojen muiston halventamisesta.

Tuomiosta ei voi valittaa

Tiistain kuulemisessa syyttäjä sanoi, että Memorial "luo väärän kuvan Neuvostoliitosta terroristivaltiona ja halventaa toisen maailmansodan muistoa". Myös presidentti Vladimir Putin on kommentoinut, että järjestö "puolustaa terroristeja".

Tuomiota pidettiin silti kovana jopa Venäjän nykyisessä ilmapiirissä. Tuomiosta ei voi valittaa.

– Meidän täytyy tuntea historiamme ja ymmärtää hyvin, mitä tapahtuu. Memorial kertoo totuuden eikä missään nimessä halvenna maata, sanoi järjestön tukija Maria Birjukova uutistoimisto AFP:lle.

Tiistain oikeudenkäynti oli yksi kahdesta oikeusjutusta järjestöä vastaan. Nyt tehty päätös koski järjestön keskusorganisaatiota Memorial Internationalia. Toisessa vaaditaan myös Memorialin sisarorganisaation, Memorial Human Rights Centren toiminnan lopettamista.

Järjestö ylläpiti valtavaa arkistoa Neuvostoliiton aikaisista rikoksista ja kyseenalaisti virallisia historiankertomuksia. Se on usein ilmaissut huolensa myös uusista ihmisoikeusloukkauksista ja esimerkiksi nostanut oikeusjuttuja venäläisiä palkkasotureita vastaan ​​Syyriassa.

Memorial on lisäksi laatinut luetteloa Venäjän poliittisista vangeista, joihin kuuluu Putinin merkittävin arvostelija Aleksei Navalnyi.

Lokakuussa Memorial kertoi, että poliittisten vankien määrä Venäjällä oli noussut 420:een verrattuna 46:een vuonna 2015.