Ve­nä­jä-vien­nin pudotus ta­saan­tu­mas­sa

Suomen Venäjä-viennin pudotus on tasaantumassa, arvioi tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta (Bofitista).

Suomen Venäjä-viennin pudotus on tasaantumassa, arvioi tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta (Bofitista).

Suomen vienti Venäjälle on pudonnut rajusti viime vuosina. Tullin ennakkotilaston mukaan lokakuussa vienti Venäjälle kääntyi syyskuun pudotuksen jälkeen taas kasvuun.

EU:n pakotteiden suora vaikutus vientiin on hyvin rajallinen, sillä ne koskevat Bofitin mukaan vain 0,5 prosenttia viennistä. Venäjän tuontikieltojen alaisten elintarvikkeiden osuus oli noin 5 prosenttia Venäjän-viennistä ennen kieltoja, mutta nyt niiden vienti on tyrehtynyt lähes täysin.

Viime vuonna Suomen tavaravienti Venäjälle oli 3,3 miljardia euroa ja palveluvienti 1,2 miljardia euroa. Molemmat supistuivat 30 prosenttia vuotta aiemmasta.

Kituliasta kasvua

Korhonen ennakoi, että Venäjän talous voi ensi vuonna yltää kituliaaseen kasvuun.

– Nyrkkisääntö on se, että jos öljyn hinta menee ylöspäin, niin se on hyvä asia Venäjän taloudelle. Öljyn hinta on selvästi korkeampi kuin viime keväänä, joten kyllä se alkaa taloutta nostaa, Korhonen sanoo.

Öljyn hinta maailmanmarkkinoilla on noussut reippaasti alkuvuoden pohjalukemista.

Bofit on ennustanut Venäjälle noin prosentin talouskasvua ensi vuodelle.

– Kyllä me uskomme, että kasvua nähdään, mutta hirveän nopeaa se ei ole. Jotkut indikaattorit kuten ostopäällikköindeksit ovat jo kääntyneet nousuun, mutta esimerkiksi vähittäiskaupassa ei positiivista virettä vielä ole, Korhonen arvioi.

Bofitin mukaan matkailussa on pieniä merkkejä elpymisestä, sillä venäläismatkailijoiden yöpymiset suomalaisissa majoitusliikkeissä kääntyivät syyskuussa kasvuun ensimmäistä kertaa lähes kolmeen vuoteen.

Venäjältä Suomeen suuntautuvat rajanylitykset ovat kuitenkin vähentyneet edelleen hieman. Öljyn hinnan nousu on vahvistanut ruplaa, ja Korhonen huomauttaa tämän pönkittävän venäläismatkailijoiden ostovoimaa Suomessa.