Venäjä vaatii USA:ta pai­nos­ta­maan Uk­rai­naa

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa, että Kiovan hallituksen toimet Itä-Ukrainassa saavat seurauksia.

Venäjä aloittaa uudet sotaharjoitukset Ukrainan rajan lähellä. Puolustusministeriön mukaan harjoitukset vastaavat Ukrainan hallituksen toimiin Itä-Ukrainassa.

Puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan harjoitukset ovat alkaneet tänään Ukrainan rajan läheisyydessä Venäjän eteläisellä ja läntisellä sotilasalueella. Shoigu perusteli harjoituksia paitsi Ukrainan toimilla myös Nato-joukkojen sotaharjoituksilla Puolassa ja Baltian maissa.

- Jos tätä sotakoneistoa ei pysäytetä, se johtaa suurempaan määrään kuolleita ja haavoittuneita.

Ukrainan väliaikainen presidentti Oleg Turtshynov vaatii Venäjää vetämään joukkonsa pois rajalta ja lopettamaan Ukrainan kiristämisen. Presidentti kommentoi tilannetta sen jälkeen kun Venäjä ilmoitti aloittaneensa uudet sotaharjoitukset Ukrainan rajan läheisyydessä.

Ukraina ei aio taipua

Turtshynovin mukaan Ukraina ei aio kuitenkaan perääntyä Venäjän pullistelun edessä.

Ukrainan hallitus ilmoitti aiemmin aloittaneensa terrorisminvastaisen operaation maan itäosan separatisteja vastaan. Ukrainalaistietojen mukaan Slovjanskin lähistön yhteenotoissa olisi kuollut jopa viisi separatistia.

Venäjän ulkoministeriö vaatii Yhdysvaltoja painostamaan Ukrainaa, jotta se keskeyttäisi sotilasoperaationsa maan itäosassa. Ministeriö kutsuu Ukrainan vallanpitäjiä Yhdysvaltain suojateiksi, joiden pitää nopeasti vetää joukkonsa takaisin tukikohtiinsa.

Ulkoministeriö myös kertoi, että Venäjän ja Yhdysvaltain eiliseksi ja täksi päiväksi suunnitellut puhelinkeskustelut olivat peruuntuneet Venäjästä riippumattomista syistä.