Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­kon­yh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

Venäjä kar­kot­taa Mos­ko­vas­sa työs­ken­te­le­vän suo­ma­lais­dip­lo­maa­tin, myös useiden muiden maiden dip­lo­maat­te­ja läh­tö­lis­tal­la

Venäjä karkottaa Suomen Moskovan-suurlähetystössä työskentelevän diplomaatin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi jo aiemmin tällä viikolla, että Venäjä aikoo vastata länsimaiden diplomaattikarkotuksiin.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi jo aiemmin tällä viikolla, että Venäjä aikoo vastata länsimaiden diplomaattikarkotuksiin.
Kuva: SERGEI CHIRIKOV

Venäjä karkottaa Suomen Moskovan-suurlähetystössä työskentelevän diplomaatin. Suomen ulkoministeriön mukaan karkotus on Venäjän vastatoimi Suomen päätökselle karkottaa yksi venäläisdiplomaatti Salisburyn hermomyrkkyiskun vuoksi. Ulkoministeriön mukaan Venäjän päätös ei liity kyseisen suomalaisdiplomaatin toimintaan.

Moskovan-suurlähetystön lehdistövirkamiehen Taneli Dobrowolskin mukaan suurlähetystö sai tiedon suomalaisdiplomaatin karkotuksesta perjantaina iltapäivällä.

Suomen ulkoministeriön itäosaston osastopäällikön Maimo Henrikssonin mukaan Venäjän päätös karkottaa suomalaisdiplomaatti ei tullut yllätyksenä, koska Venäjä oli jo aiemmin kertonut vastaavansa diplomaattiensa karkotuksiin symmetrisesti.

Henriksson ei usko karkotusten juuri vaikuttavan Suomen ja Venäjän väleihin.

– Suomella ja Venäjällä on paljon yhteisiä asioita, joita pitää hoitaa ja joita tullaan hoitamaan jatkossakin. Tämä on tietysti erityyppinen asia, koska tässä oli syynä Salisburyn hermomyrkkyisku ja tämä oli poliittinen viesti joukolta maita Venäjälle, Henriksson kertoo.

Henrikssonin mukaan Suomi voi alkaa heti etsiä seuraajaa nyt karkotettavalle suomalaisdiplomaatille.

– Kyllä me voimme käynnistää työn seuraajan nimittämiseksi, mutta se on tietysti byrokraattinen prosessi, joka vie joitakin kuukausia aikaa.

Suomalaisdiplomaatin henkilöllisyydestä ollaan hyvin niukkasanaisia, eikä esimerkiksi hänen työnkuvastaan Moskovassa kerrota mitään.

Useita suurlähettiläitä käynyt ulkoministeriössä

Venäjä aloitti perjantaina myös muihin EU-maihin kohdistuvat vastatoimet venäläisdiplomaattien karkotuksille. Uutistoimisto AFP:n mukaan Saksa on kertonut Venäjän karkottavan neljä saksalaisdiplomaattia. Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo Venäjän karkottavan yhden norjalaisdiplomaatin.

Uutistoimisto TT:n mukaan Ruotsin ulkoministeriö on kertonut Venäjän karkottavan yhden ruotsalaisdiplomaatin.

– On valitettavaa, mutta ei valitettavasti yllättävää, että Venäjä on päättänyt toimia tällä tavoin sen sijaan, että se keskittyisi vastaamaan Britannian esittämiin kysymyksiin, Ruotsin ulkoministeriön edustaja Lina Eidmark kertoi tiedotustilaisuudessa.

Uutistoimisto Tass puolestaan kertoo Venäjän karkottavan muun muassa kaksi hollantilaista diplomaattia.

– Kaksi kollegaani jättää Moskovan, Hollannin suurlähettiläs Renee Jones-Bos kertoi Tassille ja lisäsi, että suurlähetystö pysyy kaupungissa.

Tassin mukaan Italian ulkoministeriö on kertonut Venäjän karkottavan kaksi italialaista diplomaattia, joiden täytyy poistua Venäjältä viikon sisään. Puolan ulkoministeriö on puolestaan kertonut Venäjän karkottavan neljä puolalaisdiplomaattia.

Latvian ulkoministeriön edustaja kertoi BNS:n mukaan, että Venäjä karkottaa latvialaisen diplomaatin. Diplomaatin pitää poistua maasta 6. huhtikuuta mennessä.

Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius puolestaan kertoo Venäjän karkottavan kolme liettualaisdiplomaattia.

Venäjä kutsui perjantaina venäläisdiplomaattien karkotuksia tehneiden maiden suurlähettiläitä Venäjän ulkoministeriöön Moskovassa. Lähettiläille annetaan nootti ja heitä informoidaan Venäjän vastatoimista, tiedotti Venäjän ulkoministeriö tänään. Uutistoimisto AFP:n mukaan yhdeksän EU-maan lähettiläät ovat saaneet kutsun.

AFP:n valokuvaajan mukaan iltapäivällä ulkoministeriöön ovat saapuneet seuraavien EU-maiden suurlähettiläät: Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Latvia, Liettua, Puola, Tshekki ja Slovakia. Lisäksi hänen mukaansa ministeriöön saapui myös joidenkin EU:n ulkopuolisten maiden lähettiläitä.

Myös Tanskan suurlähettiläs on saanut kutsun saapua tapaamiseen Venäjän ulkoministeriöön tänään, kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR.

Britannialle kuukausi aikaa

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti tänään, että Britannialla on kuukausi aikaa vähentää diplomaattista läsnäoloaan maassa. Britannia karkotti kuun puolivälissä 23 venäläistä diplomaattia, ja Venäjä vastasi pian samalla mitalla.

Eilen Venäjä ilmoitti karkottavansa 60 yhdysvaltalaista diplomaattia vastatoimena Yhdysvaltain vastaavan suuruiselle venäläisdiplomaattien karkotuspäätökselle. Venäjän odotetaan ryhtyvän vastatoimiin muitakin maita kohtaan, jotka ovat karkottaneet venäläisiä diplomaatteja.

Taustalla kiistassa on entisen venäläisvakoojan ja tämän tyttären murhayritys Britanniassa aiemmin maaliskuussa, mikä on johtanut jo yli 150 venäläisen diplomaatin karkottamiseen eri maista ympäri maailman. Britannian tutkimusten mukaan Venäjä oli hermomyrkkyiskun takana.

Linkki juttuun