Vel­jen­sä te­loi­tus­mai­ses­ta mur­has­ta syy­tet­ty mies: "En ole ikinä pe­län­nyt niin paljon"

Veljensä teloitusmaisesta murhasta syytetty mies kertoi keskiviikkona Oulun käräjäoikeudessa, mitä Jäälin soramonttualueella viime lokakuussa tapahtui.

Vuonna 1998 syntynyttä miestä syytetään veljensä murhasta.
Vuonna 1998 syntynyttä miestä syytetään veljensä murhasta.
Kuva: Janne Körkkö

Veljensä teloitusmaisesta murhasta syytetty mies kertoi keskiviikkona Oulun käräjäoikeudessa, mitä Jäälin soramonttualueella viime lokakuussa tapahtui.

Hän muisteli, kuinka hänet ja hänen veljensä kuljetettiin sinne tuiralaisasunnosta autolla. Veljet talutettiin autoon olkapäistä kiinni pitämällä ja peloissaan ollut kaksikko istutettiin takapenkille. Ovet laitettiin kiinni.

– Me oltiin niin paniikissa, ettei me osattu sanoa mitään. En ole ikinä pelännyt niin paljon. Tuntui siltä, että me kuollaan sinne, vuonna 1998 syntynyt mies selitti.

Vuonna 1995 syntyneet miehet istuivat etupenkillä. Alkumatkasta vänkärin paikalla istunut mies kääntyi takapenkille päin ja näytti veljeksille asetta.

– Hän sanoi, ettei kannata yrittää mitään sankaritekoja.

”Tuo on aivan sairasta”

Auto päätyi Jäälin soramonttualueelle. Siellä takaovet aukaistiin ja veljekset komennettiin kävelemään kohti aukeaa hiekkasoramonttupaikkaa.

Perillä toinen perässä kävelleistä miehistä pysähtyi ja osoitti kuopan laelta pakan, jonne vanhemman veljen piti mennä. Tämän jälkeen pikkuveljeä komennettiin ampumaan isoveljensä.

– Sanoin, että en varmasti ammu, tuo on aivan sairasta. Hän (toinen vuonna 1995 syntyneistä miehistä) tokaisi, että sitten te kumpikin kuolette, mies muisteli.

Pikkuveli halasi isoveljeään hyvästiksi.

– Sanoin, että mulla ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin tehdä tämä, muuten mä kuolen itsekin. Hän sanoi, että kyllä mä ymmärrän.

Vuonna 1995 syntyneellä miehellä oli kädessään ase, jolla hän osoitti vuonna 1998 syntynyttä miestä. Tällekin annettiin ase ja hän painoi liipasinta. Lipas oli kuitenkin tyhjä.

– Piti varmistaa, että sä et ammu meitä sillä aseella, hänelle selitettiin.

Tämän jälkeen mies sai ladatun aseen käteensä ja ampui veljeään kuolettavasti niskaan.

– En uskaltanut tehdä mitään toisinkaan. Oli uhka, että me kumpikin kuollaan.

”Kaikki tietää, miten vasikoille käy”

Teon jälkeen miehet palasivat autolle ja ampuja palautettiin takaisin Tuiraan.

– Mulle sanottiin, etten saa kertoa kenellekään mitä on tapahtunut ja että jos jotain tulee, olen ainoa, joka joutuu vastuuseen, mies selitti.

Hän kertoi pelänneensä kaksikkoa.

– Moni ihminen tietää näiden kahden maineen Oulussa ja olen saanut ennenkin turpaan. En uskaltanut ilmoittaa poliisille. Kyllä kaikki tietää, mitä vasikoille käy.

”Klassinen Kain ja Abel-tilanne”

Kahden muun murhasta syytetyn näkemykset tapahtumista eroavat suuresti ampujan kertomasta.

Toinen vuonna 1995 syntyneistä miehistä kertoi oikeudessa, että tuiralaisasunnolta lähdettiin selvittämään ”asiaa” muualle.

– Hän (vuonna 1998 syntynyt mies) sanoi, että antakaa ase niin mä ampuisin tuon (veljensä). Mulla heräsi ajatus, että tämä homma pitää nähdä. Sillä varjolla lähdettiin tekemään lähtöä.

Mies kertoi käyttäneensä tapahtumayönä amfetamiinia. Hänen mukaansa veljekset kävelivät asunnolta itse autoon eikä heihin koskettu millään lailla.

– Ajattelin matkalla, että onpa erikoiseksi mennyt meininki, kun jätkät uhkaa toisiaan. Klassinen Kain ja Abel –tyyppinen tilanne­ on nähtävä.

Miehen mukaan pysähtymispaikaksi valikoitui Jäälin soramonttualue siksi, että siellä ei ole kameroita.

– En ole kuvitellut, että sinne mennään mitään jalkapalloa pelaamaan.

Miehen mukaan paikalla oli vain yksi ja ainoa ase eli hänen aseensa, jonka hän antoi vuonna 1998 syntyneelle miehelle. Tämä ampui veljeään niskaan. Päähän ampuminen oli miehen mukaan yllätys.

– Ampuminen ei tullut yllätyksenä. Mutta jos joku sanoo, että ”anna ase mä ammun” ei kukaan oleta, että reikä tulee päähän.

Niin sanottua kevyttä väkivaltaa

Toisen vuonna 1995 syntyneen miehen mukaan asunnolta lähdettiin selvittämään kadonnutta huumausaine-erää ja rahaa. 

Mies oli selvin päin ja toimi kuskina, kun he päätyivät soramontuille. Siellä hän väittää pyytäneensä toiselta vuonna 1995 syntyneeltä mieheltä, että ase tyhjennetään.

- Oma kuvitelmani oli, että asiaa selvitellään ja mahdollisesti jollain uhkaustyyppisellä tai niin sanotulla kevyellä väkivallalla tehostaen. Ehkä joku jalkaan ampuminenkin olisi voinut mennä.

Soramontuilla nelikko käveli sivummalle. Miehen mukaan veljeksistä vanhempi kysyi siellä, onko pakko ampua ja tämän pikkuveli vastasi, että on.

- Minä sanoin, että ei ole. Jos siltä tuntuu, että pitää ampua, ammu vaikka jalkaan tai ammu ohi säikytysmielessä, hän väittää neuvoneensa tätä.

Kun pikkuveli oli ampunut isoveljensä, kysyi kuljettaja, miksi hän ampui päähän. Miksi hän ei ampunut jalkaan tai vaikka ohi?

- Hän sanoi, että parempi näin.

Vyyhden käsittely jatkuu torstaina muun muassa lievempien syytteiden käsittelyllä ja loppulausunnoilla. Tuomio annetaan 5. heinäkuuta.

Juttua päivitetty klo 18:15: lisätty viimeinen kappale.