Pesäpallo: Lipon nou­su-unel­mat murs­kak­si

Selvitys: Täl­lai­sis­ta asiois­ta ou­lu­lai­set ovat kä­rä­jöi­neet kau­pun­gin kanssa

Vedellä kos­tu­tet­tu liina vä­hen­tää ko­ro­na­vi­rus­ta pin­noil­ta melkein yhtä hyvin kuin yleis­puh­dis­tu­sai­ne – Tut­ki­ja: "Pin­to­jen yli­mää­räi­nen de­sin­fioin­ti koronan takia on ollut aika turhaa"

Tampereella tehdyn tutkimuksen mukaan siivous vähentää koronavirusta pinnoilta, muttei poista sitä kokonaan.

Helsinki
Käsihygienian merkitystä on korostettu koronapandemian aikana. Kuvituskuva arkistosta.
Käsihygienian merkitystä on korostettu koronapandemian aikana. Kuvituskuva arkistosta.
Kuva: Mikko Halvari/arkisto

Tampereen korkeakouluyhteisön tutkimuksessa on havaittu, että pyyhintä ei poista koronavirusta kokonaan pinnoilta. Siivous kuitenkin vähentää virusmäärää.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten eri puhdistusaineet tehoavat koronaan ja missä tilanteissa desinfioivaa ainetta tulisi käyttää.

– Kaikkein yllättävintä oli se, että myös pelkkä vesi oli melkein yhtä hyvä kuin yleispuhdistusaine, kertoo lehtori Leila Kakko Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Desinfioivan aineen todettiin puhdistavan pintoja koronaviruksesta kaikista tehokkaimmin. Kaikki puhdistusaineet puhdistivat virusta pinnoilta kohtalaisen tehokkaasti. Tutkimuksessa oli käytössä kolme erilaista yleispuhdistusainetta.

Pintoja on turha desinfioida varmuuden vuoksi

Tutkimuksessa koronavirusta havaittiin koronaviruspotilaita hoitavien yksiköiden hoitohuoneiden pinnoilta Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Puhdistetuilta pinnoilta havaitut virukset eivät tutkituissa näytteissä olleet tartuttamiskykyisiä, sillä niiden viruspitoisuudet olivat hyvin matalia.

Kakon mukaan desinfioivan aineen käyttö koronan torjunnassa on perusteltua vain, jos esimerkiksi siivottavassa rakennuksessa tiedetään liikkuneen koronaa kantava ihminen.

Mikäli tautitapauksia ei ole tiedossa, desinfioivaa ainetta ei ole syytä käyttää.

– Myös maailmalta tulevat tutkimukset ovat osoittaneet, että pintojen ylimääräinen desinfiointi koronan takia on ollut aika turhaa, Kakko sanoo.

Kakon mukaan pintojen pyyhintä mikrokuitupyyhkeillä yleispuhdistusainetta käyttäen riittää pintojen puhdistamiseen, mikäli covid-19-tautia sairastavan ihmisen ei niitä tiedetä koskeneen.

Siivotessa huomiota tulee aina kiinnittää usein käytettäviin kosketuspintoihin.

– Kirjahyllynpäällisellä ei ole niin paljon merkitystä kuin työpöydällä, näppiksellä tai ovenkahvalla. Niihin täytyy kiinnittää selkeästi enemmän huomiota.

Altistumisia mallinnettiin ravintolatiloissa

Tutkimuksessa testattiin myös sitä, miten koronavirus leviää ravintolatiloissa.

– Huomasimme, että käsien kautta se (koronavirus) leviää, varsinkin jos käsidesiä ei ole käytetty tarpeeksi, Kakko kertoo.

Altistumisia mallinnettiin kahdessa erityyppisessä ruokailutilassa normaaleissa ateriointitilanteissa. Koehenkilöillä oli kädessään merkkiainetta, jonka leviämistä seurattiin ruokailun aikana. Lisäksi ihmisten liikkumista ravintolan sisällä seurattiin paikannuksen avulla.