Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Va­ti­kaa­nin pitäisi puhua avoi­mem­min ka­to­li­seen kirk­koon liit­ty­vis­tä sa­la­liit­to­teo­riois­ta

Franciscus on alkanut ennaltaehkäisemään salaliittoteorioiden syntyä selvästi aiempia paaveja aktiivisemmin, mutta silti hänen paavikautensa aikana Vatikaaniin liittyvät salaliittoteoriat ovat olleet kasvussa.

Dan Brownin jännitysromaanin Da Vinci -koodi (2003) juonessa esitettiin väite, että koko kristillinen kirkko perustui valheelliselle pohjalle. Väitteen mukaan Jeesus Nasaretilaisella olisi ollut vaimo ja he olisivat saaneet tyttären, josta polveutui kristillisen kirkon oma kuningassuku.

Kirkon opin mukaan Jeesus oli ollut kuitenkin naimaton ja seksuaalisesti pidättäytynyt mies, jolla ei voinut olla jälkeläisiä. Siksi Brownin kirjan mukaan kirkko olisi kaikki vuosisadat yrittänyt estää salatun tiedon tulemisen julki sekä jäljittää ja vaientaa Kristuksen jälkeläiset.

Da Vinci -koodi sai paljon huomiota ja siitä tuli aikansa bestseller. Samalla sen teoria sai kuuluisuutta, mistä aiheutui, että osa ihmisistä alkoi tosissaan uskoa siihen. Kirjasta tehtiin myös hitiksi noussut elokuvasovitus vuonna 2006.

Vatikaanissa pöyristyttiin kirjan väitteistä ja sen saamasta suosiosta. Kirkko otti tiukan linjan ja julisti, ettei väitteissä ollut mitään perää. Katolilaisia myös kehotettiin olemaan lukematta kirjaa. Vatikaani kuitenkin järjesti sarjan keskustelutilaisuuksia, joiden tarkoituksena oli esittää korjauksia Da Vinci -koodin teoriaan ja osoittaa suurelle yleisölle, kuinka asiat todellisuudessa olivat.

"Vuonna 2015 Franciscus varoitti maailmanlaajuiseen piispainkokoukseen kokoontuneita piispoja uskomasta kirkkoon ja Franciscukseen itseensä liittyviä salaliittoteorioita."

Elokuvasovitukselle tehtiin kaksi jatko-osaa, jotka perustuivat Brownin muihin kirjoihin. Vatikaani kielsi systemaattisesti niiden tuotantoyhtiöitä kuvaamasta elokuvia Vatikaanissa, koska ne nähtiin “rikoksena Jumalaa vastaan”.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.