Dan Brownin jännitysromaanin Da Vinci -koodi (2003) juonessa esitettiin väite, että koko kristillinen kirkko perustui valheelliselle pohjalle. Väitteen mukaan Jeesus Nasaretilaisella olisi ollut vaimo ja he olisivat saaneet tyttären, josta polveutui kristillisen kirkon oma kuningassuku.
Kirkon opin mukaan Jeesus oli ollut kuitenkin naimaton ja seksuaalisesti pidättäytynyt mies, jolla ei voinut olla jälkeläisiä. Siksi Brownin kirjan mukaan kirkko olisi kaikki vuosisadat yrittänyt estää salatun tiedon tulemisen julki sekä jäljittää ja vaientaa Kristuksen jälkeläiset.
Da Vinci -koodi sai paljon huomiota ja siitä tuli aikansa bestseller. Samalla sen teoria sai kuuluisuutta, mistä aiheutui, että osa ihmisistä alkoi tosissaan uskoa siihen. Kirjasta tehtiin myös hitiksi noussut elokuvasovitus vuonna 2006.
Vatikaanissa pöyristyttiin kirjan väitteistä ja sen saamasta suosiosta. Kirkko otti tiukan linjan ja julisti, ettei väitteissä ollut mitään perää. Katolilaisia myös kehotettiin olemaan lukematta kirjaa. Vatikaani kuitenkin järjesti sarjan keskustelutilaisuuksia, joiden tarkoituksena oli esittää korjauksia Da Vinci -koodin teoriaan ja osoittaa suurelle yleisölle, kuinka asiat todellisuudessa olivat.
Elokuvasovitukselle tehtiin kaksi jatko-osaa, jotka perustuivat Brownin muihin kirjoihin. Vatikaani kielsi systemaattisesti niiden tuotantoyhtiöitä kuvaamasta elokuvia Vatikaanissa, koska ne nähtiin “rikoksena Jumalaa vastaan”.