Mainos

Vas­taa­ko oma­ko­ti­ta­lon myyjä ra­ken­nuk­sen vir­heis­tä, kun kaup­pa­kir­jas­sa to­det­tiin: myydään siinä kun­nos­sa, missä talo on?

Viime vuonna myymässäni omakotitalossa (rakennettu 50- luvulla ja laajennettu 60-luvulla) on ostajalla tullut ongelmia laajennusosan rakenteiden lahoamisen takia.

Viime vuonna myymässäni omakotitalossa (rakennettu 50-
luvulla ja laajennettu 60-luvulla) on ostajalla tullut ongelmia laajennusosan rakenteiden lahoamisen takia. Lahoamisen takia laajennusosa on vajonnut. Lahoaminen johtuu ilmeisemmin huonosta salaojituksesta ja itselläni ei ollut tietoa kyseisistä vahingoista. Ostaja ei teettänyt kuntokartoitusta kohteeseen ja kohteen yleisen huonon kunnon takia kauppakirjaan kirjoitettiin myydään siinä kunnossa missä se on. Eli kysyisin onko tässä myyjällä vastuu vai ostajalla? Ostaja vaatinut korvauksia.

Kauppakirjassa oleva yleinen maininta ”siinä kunnossa kuin se on” ei vapauta myyjää vastuusta.
Olli Siponen, Asianajaja, Asianajotoimisto Botnia Oy
Olli Siponen, Asianajaja, Asianajotoimisto Botnia Oy
Olli Siponen, Asianajaja, Asianajotoimisto Botnia Oy

VASTAUS

Myyjä on vastuussa ostajaan nähden myös ns. salaisesta virheestä eli sellaisestakin, joka ei ole ollut kummankaan osapuolen tiedossa. Normaalissa kuntotarkastuksessa ei esim. salaojan toimimattomuus tule useinkaan esille. Jos tulisi, ostajalla olisi erityinen tarkastusvelvollisuus ja tämä saattaisi vaikuttaa vastuun jakautumiseen. Kauppakirjassa oleva yleinen maininta ”siinä kunnossa kuin se on” ei vapauta myyjää vastuusta. Vastuu poistuisi vain yksilöidyllä vastuunrajoitusehdolla. Annetuilla tiedoilla vaikuttaisi aika todennäköiseltä, että myyjälle syntyisi ainakin osittainen vastuu korjauskustannuksista.