Pääkirjoitus: Kau­pun­gin elin­voi­ma ei synny it­ses­tään, siksi Oulun ko­koi­nen kau­pun­ki tar­vit­see myös aree­nan­sa

Tulipalot: Kem­pe­le­läi­nen Anu Mikkola pelasti lap­si­per­heen pa­la­vas­ta talosta

Oikeus: Knuu­ti­lan­kan­kaan uutta K-su­per­mar­ke­tia ei tar­vit­se purkaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Va­sem­mis­ton Hän­ni­nen ja Sark­ki­nen pel­kää­vät Raahen sai­raa­lan laa­ja­mit­tais­ta alas­ajoa – "Tässä hä­viä­vät kaikki"

Vasemmistoliiton kansanedustajat Hanna Sarkkinen ja Katja Hänninen ovat jättäneet perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) vastattavaksi kirjallisen kysymyksen leikkaustoiminnan keskittämisestä keskussairaaloihin ja aluesairaaloiden alasajosta.

Katja Hänninen (vas.) on huolissaan, että keskittämistoimet johtavat Raahen sairaalatoiminnan laajaan alasajoon.
Katja Hänninen (vas.) on huolissaan, että keskittämistoimet johtavat Raahen sairaalatoiminnan laajaan alasajoon.
Kuva: Vesa Joensuu

Vasemmistoliiton kansanedustajat Hanna Sarkkinen ja Katja Hänninen ovat jättäneet perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) vastattavaksi kirjallisen kysymyksen leikkaustoiminnan keskittämisestä keskussairaaloihin ja aluesairaaloiden alasajosta.

Oululaisedustaja Sarkkisen mukaan käynnissä on sairaalaverkon laaja alasajo.

Erityiseksi ongelmaksi Sarkkinen ja Hänninen katsovat terveydenhuoltolain pykälän, joka edellyttää leikkaustoiminnan keskittämistä yhteispäivystystä toteuttaviin sairaaloihin. 

– Hallituksen tavoitteena on saavuttaa säästöjä, mutta on kyseenalaista saavutetaanko toimivia sairaaloita alas ajamalla ja yliopistollisia sairaaloita ruuhkauttamalla lainkaan säästöjä, Sarkkinen toteaa.

Hänninen ja Sarkkinen ovat mediatiedotteessaan erityisen huolestuneita Raahen sairaalan puolesta.

Raahen sairaalan leikkaustoiminnalla on purettu Oulun yliopistollisen sairaalan jonoja. Jos leikkaustoiminta loppuu, se vaarantaa vasemmistoedustajien mukaan myös Raahen poliklinikkatoiminnan.

– Hallituksen keskittämisvimma uhkaa johtaa Raahen sairaalatoiminnan laajan alasajoon. Tässä häviävät kaikki, raahelaiset menettävät palveluita ja Oulun yliopistollinen sairaala uhkaa ruuhkautua, raahelaisedustaja Hänninen sanoo.

Vasemmistoedustajien mukaan lakia ja asetuksia pitäisi muuttaa niin, että paikallinen päätösvalta lisääntyisi.

– Sairaaloiden toiminnan sisällöstä ja niiden välisestä kirurgisesta ja muusta työnjaosta päättäminen tulisi jättää sairaanhoitopiirien ja erva-alueiden ratkaistavaksi yleisten laatuvaatimusten ja taloudellisten reunaehtojen puitteissa, Sarkkinen toteaa.

– Sote-uudistuksen varjossa hallitus on tehnyt merkittäviä päätöksiä, jotka johtavat terveyspalveluiden alasajoon monilla alueilla. Vaikka sote-uudistus kaatuisi, niin nämä keskittämispäätökset jäävät voimaan. Nyt olisi korkea aika tarkastella uudelleen leikkaustoiminnan keskittämisen ja aluesairaaloiden alasajon mielekkyyttä ja perua pakkokeskittäminen, Hänninen sanoo.

Ouluun ollaan rakentamassa 2020-luvun aikana valmistuvaa uutta jättisairaalaa. Tuolloin Raahen leikkaustoiminnalle ei todennäköisesti ole enää samaa tarvetta kuin tähän saakka on ollut. Tähän näkökulmaan Sarkkinen ja Hänninen eivät ota tiedotteessaan kantaa.