Va­ras­tet­tua ki­vää­riä ja useita vaa­ral­li­sia ky­nä­pis­too­le­ja Yli­vies­kas­sa autossa kul­jet­ta­neel­le mie­hel­le van­keut­ta – Sama mies kaahasi rajusti Haa­pa­jär­vel­lä

Miehellä oli ollut auton tavaratilassa varastettu kivääri, joka oli löydettäessä lipastettu ja ladattu. Takapenkillä olleesta rinkasta löytyi puolestaan katkaistu haulikko, ja miehen hallussa oli kolme kynäpistoolia.

Kansalaisaloite lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikon koventamisesta etenee eduskuntaan. Lakikirja, laki, oikeus, käräjäoikeus
Kansalaisaloite lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikon koventamisesta etenee eduskuntaan. Lakikirja, laki, oikeus, käräjäoikeus

Oulun käräjäoikeus on tuominnut kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeuteen 43-vuotiaan miehen, joka muun muassa kuljetti varastetuksi ilmoitetussa autossa useita aseita sekä räjähteitä. Laittomat aseet ja räjähteet löytyivät Ylivieskassa huhtikuussa 2018.

Mies sai samalla tuomion myös nipusta aiemmin tekemiään rikoksia. Ampuma-aseisiin liittyvät rikokset olivat teoista vakavimpia.

Miehellä oli ollut auton tavaratilassa varastettu kivääri, joka oli löydettäessä lipastettu ja ladattu. Kivääri oli ilmoitettu varastetuksi reilut viisi kuukautta aiemmin.

Takapenkillä olleesta rinkasta löytyi puolestaan katkaistu haulikko, ja miehen hallussa oli kolme kynäpistoolin tyyppistä omavalmisteista asetta, joita on oikeuden mukaan pidettävä lain tarkoittamina erityisen vaarallisina aseina. Tuomion mukaan aseille ei ole muuta tarkoitusta kuin rikollinen käyttö tavalla tai toisella.

Lisäksi autossa oli tulilankaa, nalleja ja sytytin.

Yhden Glock-starttipistoolin osalta oikeus hylkäsi syytteen, koska aseen ei katsottu olevan helposti ampuma-aseeksi muunnettavissa. Oikeus jätti starttipistoolin jatkokohtalon ratkaistavaksi ampuma-asehallinnollisessa menettelyssä.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi lisäksi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen Haapajärvellä tammikuussa 2017, kun hän kaahasi keskustan alueella yli sadan kilometrin tuntinopeudella. Alueen nopeusrajoitus oli 40–60 kilometriä tunnissa. Mies oli myös ajanut vastaantulijoiden kaistalla sekä ylittänyt risteyksen kärkikolmion takaa kovalla nopeudella.

Marraskuussa 2017 mies oli puolestaan rikkonut asuinhuoneiston ikkunan lasin sekä lyönyt toista miestä nyrkillä kasvoihin.

Mies sai tuomionsa törkeästä ampuma-aserikoksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, lievästä vahingonteosta, pahoinpitelystä, räjähderikoksesta sekä lievästä ampuma-aserikoksesta. Varastettua kivääriä koskeva syyte kätkemisrikoksesta hylättiin näytön puuttuessa.

Vankeuden lisäksi mies määrättiin maksamaan useita satoja euroja erilaisia korvauksia.

Syyttäjä oli vaatinut hänelle vuoden mittaista ajokieltoa. Käräjäoikeus siirsi asian poliisin ratkaistavaksi. Ajokieltovaatimustaan syyttäjä perusteli sillä, että mies on syyllistynyt viiden vuoden aikana muiden rikosten ohella törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, neljään rattijuopumukseen ja kahteen törkeään rattijuopumukseen.

Mies on saanut viime vuosien aikana tuomioita useista muista rikoksista, joiden vuoksi tuomiota kohtuullistettiin lyhentämällä vankeusaikaa kahdella kuukaudella.