Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Ravintolat: Tes­ta­sim­me Oulun Pekurin ra­men-pai­kan

Syyte: Tur­val­li­suus­alan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Va­pet­ta­mi­nen, säh­kö­tu­pa­koin­ti, on lasten ja nuorten ikävä muo­ti-il­miö

Kuluneen syksyn aikana yläkoululaiset ja muutkin opiskelijat ovat innostuneet kyseenalaisesta koukuttavasta villityksestä eli sähkötupakoinnista, vapettamisesta. Vape saattaa olla aluksi vain muodikasta kokeilua ja näyttämisenhalua kavereille, mutta siitä voi herkästi syntyä addiktio eli riippuvuus.

Sähkötupakka ei nykyään välttämättä muistuta oikeaa savuketta, vaan se saattaa näyttää esimerkiksi viattomalta huulirasva- tai huulipunapuikolta, muistitikulta ynnä muulta. Sähkötupakkaa (e-savuketta) ei polteta, vaan se on laite, jonka avulla ihminen vetää henkeen joko nikotiinipitoista tai ei-nikotiinia sisältävää höyryä. Sähkösavukelaitteita/vaporisaattoreita ja niissä käytettäviä monenlaisia hyvän tuoksuisia ja makuisia makunesteitä, nikotiinia ja jopa kannabista on saatavilla markkinoilta.

Lapset ja nuoret tietävät, että aikuiset eivät hoksaa helposti sähkötupakan käyttöä, koska sitä on hankala huomata. Vapen tuoksut voivat muistuttaa mansikkaa, sitrushedelmiä, karkkia tai mitä tahansa makealle tuoksuvaa ainetta. Käytetyn aineen haju ei tartu vaatteisiin yhtä helposti kuin perinteinen tupakan haju. Vapen tuoksu ja laitteen huomaamaton tai ”normaali” ulkonäkö muistuttavat kosmetiikkatuotteiden tuoksuja ja ulkonäköä.

"Lapset ja nuoret tietävät, että aikuiset eivät hoksaa helposti sähkötupakan käyttöä, koska sitä on hankala huomata."

Vanhempien on tärkeää seurata perillisensä rahankäyttöä ja kysyttävä suoraan mihin alaikäinen rahansa käyttää. Alaikäisten erikoiset kaverisuhteet outojen täysi-ikäisten kanssa kannattaa myös ottaa keskustelun aiheeksi, sillä sähkötupakkavälineitä ei saa myydä eikä välittää alle 18-vuotiaalle riippumatta siitä käytetäänkö niissä nikotiinipitoista tai nikotiinitonta nestettä.

Kiinnostuksen osoittaminen ja puheeksi ottaminen viestittävät lapselle ja nuorelle selkeästi sen, että hänestä ja hänen tekemisistään välitetään oikeasti.

Lapsille ja nuorille sekä heidän kanssaan työskenteleville tehtyjen kyselyjen ja haastattelujen mukaan sähkötupakoinnin lisääntyminen ei koske vain yläkouluja, sillä ongelma on tavoittanut jo alakouluikäisiäkin lapsia. Jos lapsi kertoo käyttävänsä vain sellaista vapea, jossa on pelkkää makua, on siihen puututtava, sillä makeatkin aineet voivat olla vaaraksi keuhkoille. Sähkötupakat saattavat aiheuttaa terveydellisten vaarojen lisäksi muitakin vaaroja. Laite voi räjähtää ja aiheuttaa vakavia vammoja silmille, suuhun ja muualle ihon alueille sekä tulipalon syttymisvaaran.

Sointu Veivo

Pudasjärvi