Lukijalta
Mielipide

Vanhat ja uudet traumat

Mannerheimiin liittyvä uutinen ei liity millään lailla historian oppiaineisiin: kyse on kokonaan toisessa tiedekunnassa tapahtuneesta asiasta.

Paula Puolakka kysyi Kalevassa (22.11./Lukijalta) mitä ”historian laitoksen seinien sisällä tapahtuu” kun oppiaineen professorit eivät ole ottaneet kantaa ”työntekijöiden ja opiskelijoiden mauttomaan sättimiseen ja heidän toimiensa rajoittamiseen.”

Viime mainitulla hän tarkoittanee tämän viikon Mannerheim-uutisointia, joka liittyy Oulun yliopistossa tapahtuneeseen välikohtaukseen. Koska Puolakka on aikoinaan ollut tieteiden ja aatteiden historian opiskelija, haluan kyseisen oppiaineen professorina vastata lyhyesti Puolakan väitteisiin.

Ennen kaikkea, Puolakan tuohduksiin saama Mannerheimiin liittyvä uutinen ei liity millään lailla historian oppiaineisiin: kyse on kokonaan toisessa tiedekunnassa tapahtuneesta asiasta. Eli se mitä on tapahtunut ei ole tapahtunut ”historian laitoksen seinien sisällä”.

Sitä paitsi eräät historioitsijat ovat mediassa jo esittäneet kriittisen näkemyksensä kyseisestä tapauksesta. Lisäksi Puolakan viittaukset ”suunsoittoon” ja ”emotionaaliseen kiristykseen” ovat asiattomia heittoja: Oulun yliopiston henkilökunta, mukaan lukien historia-aineet, ei hyväksy kenenkään epäasiallista kohtelua tai kiusaamista. Yliopiston toimintaohjeet kiusaamisen ja häirinnän ehkäisemiseen ja siihen puuttumiseen löytyvät yliopiston verkkosivuilta.

Lopuksi, vihjailut ”vasemmistopropagandasta” – millä Puolakka kaiketi viittaa Mannerheim-tapaukseen – ovat myös asiattomia. Vaikka hänen kohteenaan lienee toisen tiedekunnan ja oppiaineen edustaja, haluan painottaa, ettei historia-aineissa harjoiteta minkäänlaista ”vasemmistopropagandaa” – päinvastoin, historioitsijamme tutkivat poliittista propagandaa ja erilaisia vasemmisto-, oikeisto-, ympäristö- ynnä muita aatteita. Näiden aatteellisten ilmiöiden tutkiminen ei tarkoita niiden tukemista, aivan kuten rikollisuuden tutkiminen ei tarkoita rikollisuuden tukemista.

Petteri Pietikäinen

tieteiden ja aatteiden historian professori

Oulun yliopisto

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.