Mielipiteet

Lukijalta

Vanhojen sota-ajan traumojen eteenpäin vä­lit­tä­mi­sel­le laitettava piste

Mielipiteet 22.11.2019 7:00
Paula Puolakka

Oulun yliopiston entisenä aate- ja oppihistorian pääaineopiskelijana en voi kuin ihmetellä viime päivien Mannerheim-uutisointia.

Mitä ihmettä laitoksen seinien sisällä tapahtuu? Mikseivät esimerkiksi historian oppiaineen professorit ole ottaneet näkyvästi kantaa laitoksen sisällä tapahtuvaan vasemmistopropagandaa uhkuvaan työntekijöiden ja opiskelijoiden mauttomaan sättimiseen ja heidän toimiensa rajoittamiseen?

Itsenäisyyspäivään ei ole kuin rapiat pari viikkoa, ja ehkä olisi hyvä jokaisen suomalaisen muistaa, että aina kun vasta lapsenkengissä ollut Suomen valtio kaipasi jotakuta luomaan järjestystä kaoottisten tilanteiden keskelle, niin Mannerheim oli ilmiselvä valinta tehtävään. Hän oli samalla myös voiman symboli. Hänen sotilaallinen arvokkuutensa ja osaamisensa toimivat jokaisen itseään kunnioittavan kansalaisen kasvun mittapuuna niin sanottua taaperoikää potevassa Suomessa.

"Historiaa ei voi muuttaa, tulevaisuudelle voisi halutessaan tehdä jotain."

Ei ole aivan tervettä, että sota-aikojen traumat ovat kuin tuoreita avonaisia haavoja vuonna 2019 niille ihmisille, joiden sukulaiset aikoinaan taistelivat punaisten puolella tai jotka olivat muuten vahvoja itäaatteen kannattajia. Ainoa syy tällaiseen on se, että nykyiset varhaisaikuisuutta tai aikuisuutta elävät ihmiset on perheidensä ja sukujensa osalta ehdollistettu asioille, joita he itse eivät ole joutuneet käymään läpi ja jotka eivät välittömästi kosketa heidän elämäänsä.

Perheiden ja sukujen sisällä tulisi kollektiivisesti panna piste vanhojen traumojen eteenpäin välittämiselle. Historiaa ei voi muuttaa, tulevaisuudelle voisi halutessaan tehdä jotain.

Totuus on, että niin sanotuiksi punaisiksi tai moderneiksi vallankumouksellisiksi itsensä mieltävät ihmiset ovat olleet nauttimassa kaikista niistä hedelmistä, joita nykyiseen malliin päätyneellä Suomen valtiolla on ollut kansalaisilleen tarjota. Esimerkiksi vasemmistoon kuuluvat ovat tähän päivään asti nätisti istuneet eduskunnassa tai yliopiston tiloissa lihavaa palkkaa nauttimassa eikä minkäänlaista valta-asetelmia muuttavia voimallisia vallankumousyrityksiä ole esiintynyt. Suunsoitto sekä emotionaalinen ja henkinen kiristys kyllä osataan.

Historiaa tarkasteltaessa unohtuu helposti se, ettei bolševikkien mallia kannattavien suomalaisten pahin vihollinen ollut Mannerheim tai kukaan muu suomalainen, vaan itänaapurin vallankumoukselliset ja myöhempi Neuvostoliitto. Monet suomalaiset menivät itärajan tuolle puolen niin sanottuina innokkaina aateveljinä ja -siskoina, kun Suomen meno ei tyydyttänyt, mutta päätyivät joko suorilta ammutuiksi tai Siperiaan kuolemaan.

Paula Puolakka

FM, beat-runoilija ja kirjoittaja

Helsinki

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kertoo jotain kirjoittajan kriittisen ajattelun kyvystä, kun Mannerheimin synkempää puolta käsittelevään keskusteluun pitää viljellä puheita vasemmistopropagandasta ja bolshevismista. Kirjoittaja voi ihmetellä, mitä itse on tehnyt historian laitoksella aate- ja oppihistoriaa opiskellessaan, jos menneiden miesten kritisointi herättää näin voimakkaan vastareaktion.

Fakta on, että Mannerheim ei ollut yksiselitteisen hyvä ihminen. Keskitysleirit toisen maailmansodan aikana ja vankileirit sekä teloitukset sisällissodan aikana vastuuhenkilöineen tulee saattaa päivänvaloon. Suomen kansa kyllä kestää sen, myös te, Puolakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sekään aivan tervettä ole, ettei kansallissankarin pimeistä puolista ja hirveistä teoista voi puhua ilman, että lähtee tämän tason puolustuspuheet käyntiin. Mannerheimin kuvaa on jo tarpeeksi kiillotettu ja kaikki tietävät hänen ansioistaan - on aika puhua myös siitä toisesta puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin hyvää mielipidekirjoitusta en ole aikoihin nähnyt! Kiitos Paula Puolakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä! Vain kolmanteen polveen saakka kärsimys kestää. Tämän päivän nuoriso jo neljättä polvea, vapauttakaamme heidät ja palauttakaamme se ilo Ja elämän keveys mikä Suomessa oli ennen näitä sotia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menneisyyden traumojen käsittely avartaa mieltä eikä sairastuta jälkipolvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historialliset tosiasiat ja henkilöpalvonta pitää erottaa toisistaan.

Historialliset tosiasiat ovat tosiasioita eivätkä muutu.

Henkilöpalvonta ei kuulu yliopistoon.
Kun opiskelijoita ohjataan ottamaan selfie jonkin henkilön kuvan kanssa harjoitetaan henkilöpalvontaa.

Historiasta löytyy suurmiehiä ja "suurmiehiä". Yllätäin saattaisi "sattumalta" löytyä kuvauskohteeksi ei niin mieluisa henkilö.

Yliopiston kannattaa määrittää millaista toimintaa sen tiloissa harjoitetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä! Meillä on runsaasti esimerkkejä siitä, kuinka tuhoavaa ja vahingollista tällainen ajattelu on, ja kuinka voimakkaasti se estää yhteiskunnan kehittymisen. Esimerkkinä tästä nyt lähi- idän maat, jotka tappelevat verisesti satoja vuosia sitten tapahtuneen asian vuoksi. Sukupolvi toistensa jälkeen lapset aivopestään vihaamaan toisia lapsia - yhtä avuttomia ja viattomia kuin he itse ovat. Tämä ulkoapäin keinotekoisesti ihmisiin istutettu viha on tuhonnut lukemattomia sukupolvia. Tätä tietä ei kannata valita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image