Ukrainan sota: Oulun uk­rai­na­lai­set muut­ta­vat nyt omiin asun­toi­hin, Help Cen­te­ril­lä kii­reis­tä aikaa

Luitko jo tämän: Hevosia vä­ki­val­loin kä­sit­te­le­vät ken­git­tä­jät ovat ylei­nen, mutta vaiettu ilmiö

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Vanhaa kau­pun­kia ei Ouluun saada, mutta his­to­rial­lis­ta ker­rok­sel­li­suut­ta voivat luoda myös yk­sit­täi­set ra­ken­nuk­set

Kerran hävitettyä rakennuskantaa ei saada takaisin. Ennallistus kantaa rakennusten historiaa. Oulussakin paloi, poltettiin ja annettiin muuten tuhoutua. Vanha oli arvottoman synonyymi. Onneksi aika ja ajattelutapa ovat pitkälle muuttuneet.

Moni suomalainen matkaa ulkomaan kaupunkilomille ja kotimaisillekin retkille kohteisiin, jotka ovat kiinnostavia niiden historiallisen annin takia. Oulusta katsottuna näitä paikkoja ei tarvitse hakea kaukaa: esimerkiksi Raahe, Kokkola ja Luulaja, hiukan kauempana Pietari, Tallinna ja Riika.

Jos uutta lähdetään ihailemaan, sen on yleensä oltava poikkeuksellisen kiinnostavaa joko sisällöllisesti tai arkkitehtonisesti.

Oulussa vanhaksi kaupungiksi kutsuttua kokonaisuutta ei ole, mutta on monia yksittäisiä rakennuksia tai korttelin osia, jotka vielä nostavat esiin kaupungin historiallisia kerroksia. Esimerkiksi Kaupungintalo, Franzénin puiston eli Kirkkotorin ympäristö, kasarmialueen puutalot sekä Toppilan siilot ja Åströmin vanha nahkatehdas merkkeinä alueen teollisesta perinteestä.

Monen rakennuksen kohdalla peli menetettiin Oulussa viime vuosisadalla, mutta onneksi yleinen ajattelutapa on jo toinen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.