Oulu: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä eroaa

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Vanha Kaleva: Suomi on EEC:n kanssa lähellä va­paa­kaup­pa­so­pi­mus­ta – useita mie­len­osoi­tuk­sia eri puo­lil­la maata

Eri puolilla Suomea etenkin suuremmissa kaupungeissa järjestettiin EEC-vapaakauppasopimuksen vastaisia mielenosoituksia syksyllä 50 vuotta sitten.
Eri puolilla Suomea etenkin suuremmissa kaupungeissa järjestettiin EEC-vapaakauppasopimuksen vastaisia mielenosoituksia syksyllä 50 vuotta sitten.
Kuva: Arkisto

Kaleva 21.9.1973. Suomen ja Euroopan talousyhteisön EEC:n välinen vapaakauppasopimus allekirjoitetaan Brysselissä maanantaina tai tiistaina, sanoivat EEC:n ministerineuvostoa lähellä olevat lähteet. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoittaa suurlähettiläs Pentti Talvitie ja EEC:n puolesta suurlähettiläskomitean vt. puheenjohtaja Niels Ersböll Tanskasta.

Hallitusryhmien yksimielinen tuki suojalakinipulle varmistui, kun Ruotsalaisen Kansanpuolueen eduskuntaryhmä katsoi saaneensa varmuuden EEC-sopimuksen pikaisesta allekirjoittamisesta. Ryhmä sai selvityksen sekä presidentti Urho Kekkoselta että pääministeri Kalevi Sorsalta. RKP:n varapuheenjohtaja Ragnar Granvik kertoi ettei tarkasta päivämäärästä ollut puhetta, mutta että allekirjoittaminen on varsin lähellä.

Suojalait tullevat kolmanteen käsittelyyn perjantaina. SKDL:n eduskuntaryhmä pysyy edelleen päätöksessään äänestää koko suojalakinippu yli vaalien. Suojalait olivat torstaina esillä myös kokoomuksen eduskuntaryhmässä. Tiettävästi noin kolmasosa puolueen kansanedustajista suhtautuu yhtä kriittisesti ainakin osan nipusta kiireelliseksi julkistamiseen.

"Suomi-neito on hyppäämässä kaivoon"

Useita EEC-sopimuksen vastaisia mielenosoituksia järjestettiin maassamme (20.9.1973). Päätilaisuus pidettiin Helsingissä eduskuntatalon edessä. Kansalaisjärjestöjen EEC:n vastaisen toimikunnan järjestämään mielenosoitukseen osallistui arvioiden mukaan yli 5 000 ihmistä. Tuhansia mielenosoittajia oli mukana myös Tampereella. Lisäksi kokoonnuttiin joukolla muun muassa Turussa.

Helsingin tilaisuudessa EEC:n vastaisen toimikunnan puheenjohtaja, maisteri Hannu Vesa ilmoitti, että EEC:n vastainen toiminta jatkuu mahdollisen allekirjoittamisen ja ratifioinnin jälkeenkin. Hänen mielestään EEC-sopimuksen hyväksyminen merkitsisi ”Suomi-neidon hyppäämistä” kaivoon.

Aarne Saarinen: sidonnaisuutta läntiseen kapitalismiin

Kommunistisen puolueen puheenjohtaja Aarne Saarinen katsoi, että EEC-sopimuksen puolustajien vaikuttamina ovat poliittinen ja ideologinen sidonnaisuus kapitalistiseen maailmaan, antikommunistiset asenteet sekä pelko ja vihamielisyys Neuvostoliittoa kohtaan.

Keskustapuolueen EEC-vastustajiin lukeutuva ylijohtaja Aaro Kenttä piti mahdottomana ajatusta, että maan ulkopoliittinen johto olisi tekemässä YYA-sopimuksen vastaista sopimusta. Taloudellisesti hän piti vapaakauppasopimusta epärealistisena. Hän katsoi, että hintavyöryn pysäyttäminen olisi mielekkäämpi toimi kilpailukyvyn hoitamisessa kuin vapaakauppasopimus.