vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Vanha Kaleva: So­ti­las­junt­ta kaap­pa­si vallan Chi­les­sä – tu­han­sia kuol­lei­ta

Kirjailija Paavo Rintala kirjoitti vallankaappauksen herättämistä tunteista Murhe-runon Kalevaan

Etäällä ison maailman tyrskyistä, Tsahkaljärvi Enontekiön Kilpisjärvellä. Lehtikuva-kuvatoimisto välitti ruskasta värikuvaa 14. syyskuuta 1973
Etäällä ison maailman tyrskyistä, Tsahkaljärvi Enontekiön Kilpisjärvellä. Lehtikuva-kuvatoimisto välitti ruskasta värikuvaa 14. syyskuuta 1973
Kuva: Arkisto/Lehtikuva

Kaleva 14.9.1973. Chile sai torstaina (13.9.1973) sotilasjuntan nimeämän hallituksen kukistetun Allenden hallituksen tilalle. Presidentiksi nimitettiin yksi nelimiehisen juntan jäsenistä, maavoimien komentaja, kenraali Augusto Pinochet, jonka Allende ylensi komentajaksi vain kaksi viikkoa ennen tiistaista (11.9.1973) vallankaappausta.

Juntta ilmoitti tilanteen Chilessä olevan tiukasti sen valvonnassa. Ulkonaliikkumiskieltoja lievennetään  muutamina tunteina päivittäin, jotta väestö pääsisi hankkimaan ruokatarvikkeita.

Armeijajoukot ovat kuitenkin jatkuvasti kohdanneet vastarintaa, mutta se on siirtynyt Chilen maaseudulle. Taisteluissa kuolleiden määrästä ei ole saatu virallisia tietoja, mutta luvun arvellaan olevan korkea. Chilen Meksikon lähetystöstä kerrottiin torstaina, että useat tuhannet ihmiset ovat saaneet surmansa yhteenotoissa.

Chilen armeijan aselajien komentajat ottivat keskiviikkona (12.9.1973) virallisesti vallan itselleen ja nimittivät uuden hallituksen Allenden kukistetun kabinetin tilalle. Hallituksen nimittäminen tapahtui Santiagon sotilasakatemiassa pidetyssä tilaisuudessa, sanottiin armeijan radiolähetyksessä.

Nixon tiesi etukäteen vallankaappauksesta

Washington 13.9. (STT-Reuter) Yhdysvaltain presidentti Richard Nixonin hallitus tiesi jo kaksi vuorokautta aiemmin, että Chilen sotilasjohto aikoo tehdä maassa vallankaappauksen. Näin kerrottiin Yhdysvaltain hallituslähteistä keskiviikkoiltana.

Lähteiden mukaan presidentti Salvador Allenden vallasta syösseet juntan jäsenet olivat olleet yhteydessä Yhdysvaltain edustajiin ja Washingtonissa oli odotettu kaappausta maanantaina. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja tähdensi kuitenkin, ettei Yhdysvaltain hallituksella ollut mitään osuutta Allenden vallastasyöksemiseen.

Paavo Rintala kirjoitti Murhe-runon Kalevaan

”Anton Pavlovitš, Te puhuitte niin ylevästi että sadan vuoden päästä se jalompi ja parempi: se ihminen joka tulee, muuttaa meitä ja maailmaa. Suokaa anteeksi, tohtori Tšehov, me teidän lukijanne tänään 12.9.1973 jos sallitte: kuin olisimme teidän näytelmissä eikä mikään, ei mikään ole toisin.

Toivo joka eilen sammui, kirjailija Majakovski, Teidän runossanne 150 miljoonaa on Ivan, Hän joka odotti sitä parempaa ja uutta, josta Anton-Tohtorikin puhui yhteiskunnallisesti, humaanisti, poliittisesti parempaa. Hän kuoli eilen, eilen illalla. Ei kuollut Wilson, Anagonda eikä ITT vaan Hän. Eilen hänen nimensä oli Salvador, koulutukseltaan lääkäri, parantaja kuin suuri tohtorimme Anton Pavlovitš.” (Ote kirjailija Paavo Rintalan Kalevaan kirjoittamasta runosta)