Oulu: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä eroaa

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Vanha Kaleva: Maa­ta­lou­del­li­nen maa­kun­ta­juh­la karjan mer­keis­sä

Johan Pirttilahti halusi ostaa käytetyn lokomobiilin, noin 10 tai 14 hevosvoimaisen.
Johan Pirttilahti halusi ostaa käytetyn lokomobiilin, noin 10 tai 14 hevosvoimaisen.

Kaleva 8.8.1923.  Eilistä päivää wasten yöllä wieraili ankara halla Oulun seudulla sangen laajoilla aloilla, wikuutellen perunan lehtiä ja toisinpaikoin kaataen warretkin aiwan maan tasalle. Täydellistä selwyyttä ei wielä eilen saatu siitä, missä määrin se on turmiota tuottanut muille touoille, kun ne ovat wielä paljon kesken kehittymisen eikä eilen satanut, mutta alawammilla mailla uskotaan warmasti ainakin ohran turmeltuneen.

Oulujoelta ilmoitettiin meille, että siellä on useimmissa paikoissa perunan lehdet kokonaan mustuneet, mutta warret owat sentään jääneet. Peljätään pahoin, että ohraakin on halla turmellut.

Moottorivetäjä näytillä

Oulunsuun Pirtillä elok. 11–12 p:nä toimeenpantavan maataloudellisen maakuntajuhlan ja näyttelyn järjestelytyöt alkavat olla loppuunsuoritetut, samoinkuin ohjelmakin lopullisesti valmis. Jo nyt ennakolta voidaan päätellä, että tilaisuudesta muodostuu sekä esityksiinsä että myöskin näyttelyesineisiin nähden arvokas ja edustava.

Näyttelyyn käydään tällä kertaa ennenkaikkea karjan merkeissä. Erikoisesti huomiota ansaitsevana osastona tulee esiintymään Itä-Suomen maatiaiskarjan kantakirjaosasto – noin 50 kantakirjaeläintä – joka osoittaa mihin karjanjalostuksen alalla viime aikoina on täällä päästy ja mihin suuntaan pyritään.

Edustavina osastoina tulee myöskin olemaan näyttelyn sika-, lammas- ja siipikarjaosastot. M.m. saapuu näyttelyyn pari ryhmää sikoja Etelä-Pohjanmaalta.

Mielenkiintoiseksi muodostuu myös maakunnallinen lypsymestaruuskilpailu, sillä onhan osanottajamäärä harvinaisen runsas, 17 alueemme parhainta jo karsintakilpailuissa kunnostautunutta lypsäjää ottaa osaa.

Mainittakoon vielä Hankkijan järjestämä kyntönäytös International-moottorivetäjällä maanv. H. Isterin pellolla lauantaina kello 12 p, kello 6 illalla. Tätä uutta ihmettä, jonka pitäisi olla erinomainen, mennään luonnollisesti joukolla katsomaan.

Oulun Nuorten sekakuoron Ruotsin matka

Nuorten sekakuoron noin 30 henkeä käsittävä laulajajoukko palasi eilen Pohjois-Ruotsiin tekemältään konserttimatkalta. Ensimäinen konsertti annettiin perjantaina Haaparannan kirkossa. Kuulijakunta ei siellä ollut kovinkaan suuri. Ahdas parweke waikeutti kuoron sijoittumista, mutta sujui ohjelma sentään tyydyttäwästi. Suurin menestys oli sunnuntaina Luulajan kirkossa annetulla konsertilla.

Laivaliike

Eilen saapuivat tänne englantilainen hl. Cassis tuoden öljyä, norjalainen hl. Barben lastaamaan propseja sekä parkkilaiva Vidylia lastaamaan sahattua tavaraa Uleålta.

Vanha Kaleva -sarja kertoo uutisia vuosikymmenten takaa.