Oulu: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä eroaa

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Vanha Kaleva: Eikö löydy keinoja saada Hannes Ko­leh­mai­nen py­sy­mään maas­sam­me?

-

Kaleva 1.8.1923. Hannesko Amerikaan? Syynä olisivat kansalaislahjana saadusta maatilasta johtuneet ikävyydet. Eikö löydy keinoja, jotta maamme suurin juoksija saataisiin kiinnitetyksi vakinaisesti maahamme?

U.S.:n varmalta taholta saaman tiedon mukaan siirtyy suurjuoksijamme Hannes Kolehmainen ensi syksynä Amerikkaan, jonne hänen lähimmät omaisensa lähtevät jo ensi kuun alussa. Hän aikoo jäädä Amerikkaan lopullisesti eikä aio enää palata kotimaahan.

Syynä hänen Amerikkaan siirtymiseensä lienee se, että hänen kansalaislahjana saamansa maatila Piikkiössä on tuottanut hänelle enemmän ikävyyksiä kuin etuja. Maatila lienee sangen huonossa kunnossa. Erikoisesti on sen omistaja ikävystynyt siitä, että omistusoikeus ei alussa ollut riidaton, vaan olisi se ollut keinottelijain käsissä ja Kolehmainen sai itse suuressa määrin uhrata varojaan irtaimen omaisuuden hankkimiseen.

Kuukauden päivät sitten Hanneksen ollessa Vaasassa kilpailemassa oli siellä puhe kääntynyt m.m. mahdolliseen Amerikan matkaan.

Mikäli Kalevalle ilmoitetaan oli Hannes silloin kuitenkin puhunut vain poikansa matkustamisesta mainitsematta mitään omista matka-aikeistaan. Päinvastoin oli hän viittaillut siihen suuntaan, että kuluva kesä ei suinkaan tulisi olemaan vielä hänen viimeinen kilpailukautensa maassamme, vaan että hän tulisi yrittämään vielä ensi kesänäkin näyttää nuoremmille mallia.

Jos kuitenkin tieto Hanneksen poismuuttamisesta olisi paikkansa pitävä, täytyy koettaa kaikin tavoin koko Suomen etsiä keinoja, jotka voisivat, jos suinkin mahdollista, vaikuttaa siihen suuntaan, että Hanneksen matkasta ei tulisi mitään. Ja keinoja täytyy löytyä!

Ryöwäys keskellä päiwää Rowaniemellä

Pirtunmyyjät siepanneet ostajaltaan 15,000 mk. Meille ilmoitetaan: Wiime lauantaina tapahtui Rowaniemen rautatieasemalla julkea ryöwäys.

Kauppias J.A.Poikelan Kittilästä istuessa rautatieaseman ja tawaratoimiston wälisellä aukealla saapui hänen luokseen kaksi nuorta miestä kaupittelemaan pirtua. Poikelan maksaessa pirtua sieppasi toinen miehistä hänen lompakkonsa, jossa oli rahaa 15,000 markkaa, ja pääsi juoksemaan radan poikki metsään. Maanantai-iltana wangittiin epäluulon alaisina tähän tekoon talollisenpoika J.E.P.K. Kemin maaseurakunnasta ja metsänwartijan poika M.A.K. Kemistä.

Rakennustoiminta Oulussa

Eilisessä maistraatin istunnossa hywäksyttiin piirustukset Juho Wuoren taloa warten wuokraamalleen tontille n:o 6 Tuiran-Alalaanilassa ja majuri J. Ryselinin huwilapiirustukset tontilla n:o 1 samoin Tuiran-Alalaanilassa.

Vanha Kaleva -sarja kertoo uutisia vuosikymmenten takaa.