Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Luitko jo tämän: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Val­vi­ra: Po­ti­lai­den henki vaa­ras­sa maa­kun­tien käsissä - kyse hal­li­tuk­sen val­mis­te­le­mis­ta en­si­hoi­don ase­tuk­sis­ta

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira esittää, että ensihoito pitäisi järjestää maakuntia suuremmissa yksiköissä.

Ensihoitaja Joonas Hänninen tarkistaa ambulanssin varusteita. Hänen mukaansa ensihoitajat eivät usein ehdi edes palata asemalle ennen kuin seuraava hälytys jo kutsuu.
Ensihoitaja Joonas Hänninen tarkistaa ambulanssin varusteita. Hänen mukaansa ensihoitajat eivät usein ehdi edes palata asemalle ennen kuin seuraava hälytys jo kutsuu.
Kuva: Marttiina Sairanen

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira esittää, että ensihoito pitäisi järjestää maakuntia suuremmissa yksiköissä.

Se epäilee, että nyt hallituksen valmistelussa olevat ensihoidon asetukset vaarantavat potilasturvallisuuden.

Valviran mukaan soten myötä uudistettaviin ensihoitoasetuksiin on sisäänkirjoitettu pykäliä, jotka antavat tuleville maakunnille mahdollisuuden säästää rahaa venyttämällä ambulanssien ajoaikoja.

Valvira pitää jopa todennäköisenä, että mikäli asetukset menevät läpi hallituksen haluamassa muodossa, avun saaminen viivästyy ja potilaat kuolevat odottaessaan ambulanssia.

Kyse on siitä, miten laissa määritellään rajat, joiden sisällä ambulanssin pitää ehtiä hätää kärsivän kansalaisen luo. Nykyään ambulanssien ajoajat perustuvat minuutteihin.

Kiireellisissä tapauksissa ambulanssin pitää ehtiä potilaan luo pääosin kahdeksassa tai 15 minuutissa.

Ensihoito on sairaanhoitopiirien vastuulla ja jokainen sairaanhoitopiiri määrittelee, kuinka suuri osa alueen väestä pitää näiden elintärkeiden minuuttien sisällä tavoittaa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä määritelmä halutaan kääntää nurin niskoin. Soten myötä vastuu ensihoidosta siirtyy maakunnille. Uusien asetusten myötä nämä saisivat jatkossa määritellä aikarajat, joiden sisällä alueen väestöstä pitää tavoittaa 50 tai 90 prosenttia.

Kansalaisten hengellä leikkimistä?

Maallikolle muutos tuntuu lähinnä pilkunviilaamiselta, mutta Valviran mielestä ministeriössä leikitään kansalaisten hengellä.

- Kahdeksan ja 15 minuuttia perustuvat lääketieteelliseen näyttöön siitä, kuinka nopeasti esimerkiksi tajuttoman potilaan elvytys pitäisi aloittaa, sanoo ylitarkastaja Jenna Uusitalo.

- Ja nyt maakunnat saisivat itse päättää, mikä se aika on. Kun lainsäädäntö ei velvoita mitään, pelkona on, että ne voisivat määritellä sinne hyvinkin pitkiä aikoja.

Uusitalo myöntää, että nykytilannekaan ei ole ongelmaton. Sairaanhoitopiireillä ei ole mitään velvoitteita siitä, kuin suuri osa alueen väestöstä pitää tavoittaa määräajassa. Valvirassa kuitenkin pelätään, että lääketieteellisesti perustellut tavoiteajat lentävät romukoppaan.

Sosiaali- ja terveysministeriössä näkökulma on päinvastainen kuin Valvirassa.

Ministeriön erityisasiantuntija Lasse Ilkan mukaan juuri lausuntokierrokselta palannut asetusluonnos ei heikennä ensihoidon tasoa. Hän näkee, että prosenttiperuste kuvaa paremmin sitä, miten väestöä eri alueilla tavoitetaan.

- Aika lailla samoista asioista puhutaan kuin ennenkin. Me emme oleta, että tämä muuttaa palvelua sinänsä, vaikka mittaustapa muuttuukin. Palvelun ei pitäisi kyllä huonontua ainakaan, Ilkka vakuuttaa.