Val­tio­neu­vos­ton muistio ra­vin­to­loi­den sul­ke­mi­ses­ta kertoo: Koronaa tavattu Poh­jois-Poh­jan­maal­la kuu­des­sa kun­nas­sa – "Ou­lus­sa on ha­vait­tu useita COVID-19 -ta­pauk­sia"

Pohjois-Pohjanmaalla on menehtynyt yksi ihminen koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Iäkäs henkilö menehtyi viime perjantaina.

Oulun yliopistollisesta sairaalassa oli tiistaina hoidossa kolme henkilöä. Kuvituskuva.
Oulun yliopistollisesta sairaalassa oli tiistaina hoidossa kolme henkilöä. Kuvituskuva.
Kuva: Pekka Peura

Pohjois-Pohjanmaalla varmistettuja koronavirustapauksia on todettu tähän mennessä kaikkiaan kuuden kunnan alueella, selviää valtioneuvoston julkaisemasta työ- ja elinkeinoministeriön muistiosta, joka liittyy ravintoloiden väliaikaista sulkemista koskevaan asetukseen.

Varmennettuja tartuntoja oli maakunnassa muistion laatimishetkellä 56. Todellisuudessa tartuntoja arvioidaan olevan selvästi enemmän, sillä esimerkiksi lieväoireisia ei testata viruksen varalta. Tiistaina varmistettuja tapauksia oli sairaanhoitopiirin mukaan 58.

Pohjois-Pohjanmaahan kuuluu kaikkiaan 30 kuntaa.

– Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia, muistiossa sanotaan.

Tekstissä ei kerrota, mitkä ovat Oulun ohella ne viisi kuntaa, joissa tartuntoja on varmennettu.

– Todettujen tartuntalukujen perusteella ei ole mahdollista ennustaa miten tai millä nopeudella virus leviää maakunnassa. Jotta epidemian leviämistä hidastetaan ja tätä kautta turvataan alueen sairaanhoitokapasiteetin riittävyys, esitetty rajoitustoimenpide (ravintoloiden sulkeminen) on ennakoivasti välttämätön. Myös alueen väestön yhdenvertaisen suojaamisen kannalta maakunnassa on välttämätöntä rajoittaa ihmisten sosiaalisia lähikontakteja ja kokoontumisia tämän hetkistä voimakkaammin, muistiossa sanotaan.

Pohjois-Pohjanmaalla on menehtynyt yksi ihminen koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Iäkäs henkilö menehtyi viime perjantaina.

Lapin osalta muistiossa todetaan, että varmennettuja tartuntoja on 21 ja ne jakautuvat kuuden kunnan alueelle. Useita koronatartuntoja on todettu muistion mukaan Kemissä, Kittilässä, Kolarissa ja Rovaniemellä.

Lapissa ei vielä voida muistion mukaan todeta, että epidemia olisi levinnyt alueella laajasti.

Muistion mukaan tartunnoista ja sairaalahoitoa tarvinneista potilaista valtaosa on tunnetusti keskittynyt pääkaupunkiseudulle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle.

Teho-osastopotilaat ovat pääsääntöisesti tarvinneet raskasta tehohoitoa eli hengityslaitehoitoa yhdistettynä erityistoimenpiteisiin, muistiossa sanotaan.

– Tämän hetkisen potilaiden ikäjakauman valossa voidaan päätellä, että ikäihmisten eristämistä koskeva suositus on toiminut hyvin, sillä nyt teho-osastopotilaat ovat toistaiseksi olleet pääsääntöisesti alle 70-vuotiaita, tekstissä kerrotaan.

1.4. kello 9.38: Uutiseen lisätty muistion tietoja tehohoidosta ja arvio eristämistoimien onnistumisesta.

Kommentointi on päättynyt.