Mainos

Valo ja vir­ta­läh­teet kuu­lu­vat säh­kö­kat­koi­hin va­rau­tu­mi­seen

Noin kaksi tuntia kestävät sähkökatkot ovat mahdollisia tulevan talven aikana. Valaisimien hankinnassa kannattaa käyttää muun huoltovarmuuden varautumisohjeita.

-

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on ajanut koko Euroopan energiakriisiin ja sen seurauksena on mahdollista, että Suomessa kylmimpinä talvipäivinä energiaa ollaan käyttämässä enemmän kuin sitä tuotetaan valtakunnan sähköverkkoon. Tällainen tilanne uhkaisi kaataa koko maan sähköverkon, minkä ehkäisemiseksi kantaverkkoyhtiö Fingrid on varautunut kiertävien sähkökatkojen toteuttamiseen. Näin sähkö riittää, ja tilapäisen epämukavuuden ansiosta laajemmat ongelmat eivät toteudu.

Kylmimpinä kuukausina on pimeää ja hämärää suurimman osan vuorokaudesta. Varautumiseen kahden tunnin sähkökatkoihin kuuluu olennaisesti valaisun suunnittelu: Miten näen toimia ja työskennellä, jos verkkovirta katkeaa?

”Joku voi pärjätä kännykän valolla ja kynttilöillä, ja toiselle on tärkeää ylläpitää toimintakykyä otsavalon ja yleisvalaistuksen turvin. Yhtä oikeaa ratkaisua ei ole, mutta asiaa kannattaa käydä läpi ajoissa muutaman minuutin ajan”, liikkuvan valaisun asiantuntijan Lumisen myyntipäällikkö Jussi Mäkitervo sanoo.

Mäkitervo kehottaa ajattelemaan valaistusta viranomaisten ja pelastusalan järjestöjen yleisiä varautumisohjeita noudattaen. Esimeriksi 72tuntia.fi -sivulta löydettävä kolme vuorokautta kestävä ”kotivara” perustuu elintarvikkeisiin, jotka ovat jatkuvasti osa kodin ruokahuoltoa: Varautumisen ansiosta ruoasta ja juomasta ei tule pulaa pidemmänkin poikkeustilanteen aikana. Sen eteen ei kuitenkaan tarvitse hankkia mitään, mitä arjessa ei joka tapauksessa tarvitsisi.

”Jos otsalamput palvelevat joka tapauksessa arjessa esimerkiksi pihalla työskennellessä tai ulkoillessa, nyt on hyvä hetki miettiä sellaisen hankkimista. Jos tarvittavat valot jo löytyvät, tilanne on hallinnassa myös sähkökatkojen aikana.”

Lumise - Ledwise otsalamput

Paristovalaisin vai akkuversio?

Varautumiseen kuuluu sähkökatkona aikana käytettävien virtalähteiden kartoittaminen. Valaisimissa se tarkoittaa valintaa paristojen ja akkujen välillä.

”Jos valaisinta käyttää muutenkin arjessa, ladattava valaisin on ehdottomasti edullisempi käyttökuluiltaan. Jos valaisin odottaa laatikossa sähkökatkoa, paristot ovat varmempi ratkaisu, sillä ne säilyvät käyttökunnossa vuosien ajan.”

Lumise on koonnut valmiita tuotepaketteja sähkökatkoihin varautuvien kotitalouksien ja erilaisten yhteisöjen käyttöön. Niille on yhteistä otsavalojen latureiden toiminta myös varavirtalähteenä mukana toimitettavien vara-akkujen ansiosta: Sama laturi lataa otsavalot ja matkapuhelimet. Valmiit tuotepaketit voivat ratkaista esimerkiksi nelihenkisen perheen tai pienyrityksen varavirta- ja valotarpeet.

Lumise - Sähkökatkot

”Omaan varautumiseen voi riittää pienempikin hankinta. Tärkeintä on miettiä, minkä verran valoa ja virtaa tarvitsee, ja tuotepaketit voivat antaa osviittaa tarjonnasta.”

Varautumispakettien idea on syntynyt Mäkitervon sekä koulujen ja päiväkotien välisen vuoropuhelun tuloksena. Lumise räätälöi niille valmiita tuotepaketteja kuntien käytäntöjen perusteella. Nyt näyttää siltä, että joulukuu on varhaiskasvatuksessa ja kouluilla varautumispäätösten aikaa.

”Yksi esille noussut vaihtoehto on varustaa jokainen opettaja ja siten luokka ladattavalla valaisimella sekä varavirtalähteellä. Sähkökatkon koittaessa opiskelu voi jatkua niiden turvin keskeytyksettä.”