Val­heen­pal­jas­tus­oh­jel­ma Kuu­ta­mol­la palaa vuosien jälkeen – "Häm­men­nys pal­ki­taan hyvillä nau­ruil­la"

Kuutamolla-ohjelman ja Janne Katajan (toinen vas.) vieraina ovat tänä iltana Veronica Verho (vas.) sekä Miitta Sorvali ja Christoffer Strandberg.
Kuutamolla-ohjelman ja Janne Katajan (toinen vas.) vieraina ovat tänä iltana Veronica Verho (vas.) sekä Miitta Sorvali ja Christoffer Strandberg.

"Kun minut huumattiin ja ryöstettiin, lensin pommiuhan jälkeen Frederikin kanssa kotiin."

"Olen toiminut Mauno Koiviston tyttöystävänä."

Näin väittävät näyttelijät Christoffer Strandberg ja Miitta Sorvali. Totta vai täyttä puppua?

Näiden ja seitsemän muun tarinan todenperäisyyttä lähdetään selvittämään Kuutamolla-ohjelmassa, joka palaa ruutuun parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Sorvalin ja Strandbergin lisäksi ensimmäisen jakson vieraana on juontaja Veronica Verho.

Jokaisessa jaksossa on kolme vierasta. Jokainen kertoo kolme tarinaa, joista kaksi on totta ja yksi valhetta. Toiset osallistujat yrittävät kysymysten perusteella arvioida tarinoiden todenperäisyyttä. Myös yleisö äänestää siitä, mikä oli valhetta.

Uudistuneen ohjelman juontajana on Janne Kataja, joka seuraa tehtävässä Santeri Kinnusta.

– Ennen jokaisen piti selittää kaksi minuuttia kerrallaan, mutta nyt saa keskustella ja jokainen saa heittää lisäkysymyksiä. Muuten on kyse samasta show'sta kuten ennenkin, Kataja kertoo.

Jatkossa totta ja palturia omasta elämästään kertovat myös muun muassa Li Andersson, Joonas Nordman ja Ile Uusivuori.

Kataja vihjaa, että tarinoiden kautta monesta vieraasta paljastuu uusia puolia.

– Olen kuullut, että vieraita oli helppo houkutella ohjelmaan, sillä ihmisillä on siitä mukavat muistikuvat. Ohjelma oli aikoinaan hyvin suosittu.

Kertojan on laitettava itsensä likoon

Kataja aikoo laittaa itseäänkin hieman likoon, sillä poikkeuksena aiempaan, myös juontaja saa esittää kysymyksiä eikä oma tarinointikaan ole pannassa.

– Joissakin jaksoissa jaan myös omia kokemuksia.

Millainen sitten on hyvä ja herkullinen tarina?

– Kun kuulet sen, ajattelet, että ei voi olla totta. Sitten mietit, kävikö oikeasti noin. Siinä on sellainen skaala, että ensin ihmetyttää ja kenties nolostuttaa toisen puolesta. Lopulta hämmennys tai ihmetys palkitaan hyvillä nauruilla. Hyvässä tarinassa tarinan kohde on heittänyt itsensä likoon.

Kataja huomauttaa, että idea on tuttu kaukaa kulttuuriperimästä iltanuotioilta ja isovanhempien legendaarisia tarinoista.

Tarinoihin ammennetaan tyypillisesti noloista, "Mr. Bean -sattumuksista".

– Ne ovat häpeällisiä hetkiä, joita haluaa jakaa kavereilleen.