Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Heinäpään stadion: Miksi Hei­nä­pään sta­dio­nis­ta tehtyjä va­li­tuk­sia ei kä­si­tel­lä heti?

Juuri nyt: Oulun yli­opis­to on val­lat­tu vas­ta­lau­see­na hal­li­tuk­sen leik­kauk­sil­le

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Vael­lus­ka­lo­jen nousu luo uutta eloa Iijoen vanhaan uomaan – ka­las­tus­kun­tien, ve­si­voi­ma­yh­tiön ja Iin yh­teis­työ Uis­ka­rin ka­la­tiel­lä saa jatkoa

Vaelluslohia saatiin palaamaan Iijoen vanhaan uomaan viisivuotisessa hankkeessa. Nahkiaisten pyynnin tulevaisuus huolettaa Iissä.

Tulevana kesänä Uiskarin kalatiellä juoksutetaan jatkuvasti vettä vaelluskalojen houkuttelemiseksi.
Tulevana kesänä Uiskarin kalatiellä juoksutetaan jatkuvasti vettä vaelluskalojen houkuttelemiseksi.
Kuva: Hauki Media

Iijoella on tehty viime vuodet ahkerasti töitä useiden hankkeiden toimesta vaelluskalojen palauttamiseksi valjastettuun jokeen.

Yksi näistä hankkeista on Pohjois- ja Etelä-Iin jakokuntien, PVO-Vesivoiman sekä Iin kunnan vuosina 2017–2021 toteuttama hanke, jossa vaelluskalojen palaamista on edistetty parantamalla nousu- ja lisääntymisolosuhteita, muun muassa kunnostamalla kalatie vanhaan luonnonuomaan Uiskarinkoskelle ja juoksuttamalla uomassa enemmän vettä kalojen parhaimpina nousuaikoina.

Vanhassa luonnonuomassa tehdyt toimet näyttävät kantavan hedelmää. Jo syksyllä 2018 Iijoen vanhassa uomassa havaittiin ensimmäisen kerran 50 vuoteen lohenpoikasia, jotka olivat syntyneet Iijoen vanhassa uomassa.

Vuoden 2018 jälkeen vanhasta uomasta on löydetty joka vuosi uutta lohenkutua. Kalojen nousua on seurattu Uiskarin kalatielle asennetulla laskurilla ja videolaitteistolla, joista saatujen havaintojen mukaan kaloja on noussut vanhaan uomaan vuosi vuodelta enemmän.

Hankkeeseen on käytetty viidessä vuodessa noin 450 000 euroa, josta kolmanneksen on maksanut vesivoimayhtiö, kolmanneksen Iin kunta ja kolmanneksen jakokunnat puoliksi. Kalatien kunnostamisen lisäksi hankkeessa on maisemoitu Illinsaarta ja parannettu merkittävästi saaren virkistyskäyttöä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.