Vään­nös­tä kir­jak­si – Jarmo Stoorin Prässi kertoo maail­man pi­sim­mäs­tä kä­den­vään­tö­ot­te­lus­ta ja ih­mi­ses­tä sen kes­kiös­sä

Jarmo Stoorilta ilmestyi maanantaina uusi romaani.
Jarmo Stoorilta ilmestyi maanantaina uusi romaani.
Kuva: Klaus Welp

Kädenvääntö on kuulunut oululais-helsinkiläisen kirjailijan ja kulttuurin monitoimimiehen Jarmo Stoorin elämään pikkupojasta lähtien.

– Jo poikasena olin innokas haastamaan kavereitani kädenvääntöön. Rippikoulussa voitin samaisessa lajissa urheilevan rippipappini kaksikymmentäkuusi kertaa, Stoor muistelee lapsuus- ja nuoruusvuosiaan Enontekiöllä.

Vasta kun Stoor muutti aikuisiällä Ouluun, miehelle valkeni, että kädenvääntö ei ole ainoastaan huvittelua, vaan vakavasti otettava urheilulaji jossa voi myös kilpailla.

– Liityin vuonna 2002 Oulunsalon Taistoon ja aloin vääntämään kättä ihan tosissani toisen lajini rugbyn ohella.

Ensimmäisen SM-mitalin Stoor sai kaulaansa neljä vuotta kilpakädenvääntöä harjoiteltuaan. Tällä hetkellä hän on kilpakädenväännössä kaksikymmenkertainen SM-mitalisti ja kaksinkertainen MM- ja EM-mitalisti.

Monia ulottuvuuksia

Bulgarian Sofiassa vuonna 2018 järjestettyjen EM-kilpailuiden jälkimainingeissa Jarmo Stoor sai ajatuksen kirjoittaa kirjan kokemastaan maailman pisimmästä kädenvääntöottelusta ja ihmisestä sen keskiössä.

Omiin kokemuksiin pohjautuvan kirjan ensimmäiset sanat mies kirjoitti muistiin jo samaisena kisailtana hotellissa.

– Siitä alkoi kahden ja puolen vuoden työstäminen. En ole mistään aiemmasta kirjastani kirjoittanut niin monta versiota. Niitä oli kyynärvarteni korkuinen nippu, Stoor kertoo.

Prässi -nimeä kantava teos näki lopulta päivänvalon maanantaina. Kirjailija toivoo, että Suomessa vielä marginaalilajin ympärille kiedottuun tarinaan tartuttaisiin ennakkoluulottomasti.

– Kirjasta voi löytää monia ulottuvuuksia. Ennen kaikkea se on selviytymistarina ja lapsuudesta saakka polveileva matka urheilevan miehen sielunmaisemaan.

Musiikkiakin tulossa

Prässi on Jorma Stoorin yhdeksäs romaani. Hänen tuotantonsa pitää sisällään myös novelleja, näytelmän sekä sarjakuvakäsikirjoituksen.

Näiden lisäksi Stoorin ja muusikkoystävänsä Heikki Hallanoron Latistajat-yhtyeeltä on ilmestynyt kaksi albumillista musiikkia, jonka tekstit pohjautuvat Stoorin kirjoihin.

– Myös Prässistä on sävelletty ja sovitettu muutama biisi. Toivottavasti saadaan ulos kokonainen levykin, Stoor sanoo.

Haaveena MM-kulta

Jarmo Stoorin alkanut vuosi pitää sisällään myös tiukkaa kädenvääntötreeniä. Tähtäimessä on syyskuussa Yhdysvaltain Orlandossa järjestettävät kilpakädenväännön maailmanmestaruuskilpailut.

– Haaveenani on ei enempää eikä vähempää kuin MM-kulta.

susanna.eksyma@forum24.fi