Kirkko: Oulun tuo­mio­ro­vas­ti Satu Saa­ri­nen: Samaa su­ku­puol­ta olevien vih­ki­mi­sen aika on nyt

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Vaalan metsuri sai­ras­taa, Vaasan mais­te­ri ei – ja se kaataa Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­päät­tä­jien niskaan eri­tyi­sen vastuun

Pohjois-Pohjanmaa kuuluu Suomen sairaimpien maakuntien joukkoon. Uudella hyvinvointialueella riittää tehtävää tilanteen oikaisussa. Geenejä tarjotaan usein terveysongelmien syyksi. Ne ovat kuitenkin sivuroolissa.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde hyväksyi maanantaina alueen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelman vuosille 2023 – 25. Keskustelua syntyi etenkin alueen rahojen riittävyydestä.

Se varsinainen haaste Pohjois-Pohjanmaalla on kuitenkin maakunnan sairastavuus. Sitä mittaava indeksiluku on maan kolmen kehnoimman joukossa.

Sairaimmat suomalaiset elävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan Pohjois-Savossa, mutta toiseksi viimeisestä sijasta kamppailevat vuosiin 2017 – 2019 pohjautuvan tilaston mukaan tasaväkisesti Pohjois-Karjala ja Pohjois-Pohjanmaa.

Tilasto on ikävakioitu, eli Pohjois-Pohjanmaan nuoren väestön vaikutus on tuloksista puhdistettu pois. Maakunnan sisällä sairastavimmat kunnat ovat Pyhäjärvi, Pudasjärvi, Vaala ja Taivalkoski.

Maan tervein väestö elää ruotsinkielisellä Pohjanmaalla sekä Ahvenanmaalla.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.