Ulkomaat

Yhdysvaltojen senaatti hyväksyi suurimman tukipaketin koskaan – Trump sanoi hyväksyvänsä sen heti, kun saa sen pöydälleen

New Yorkin Times Square oli keskiviikkona lähes tyhjillään. KUVA: JUSTIN LANE
Ulkomaat 26.3.2020 9:27
Daniel Wallenius

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump harkitsee yhä maan avaamista ensi viikolla. Brasilian presidentti puolestaan haukkui rajoituksia asettaneet kuvernöörit rikollisiksi ja Kosovon hallitus kaatui koronaan.

Yhdysvaltojen senaatti on keskiviikon ja torstain välisenä yönä hyväksynyt 2 000 miljardin dollarin tukipaketin.

Paketti kohdistetaan työttömiksi jääneiden ihmisten ja koronavirusepidemiasta kärsineiden teollisuudenalojen tukemiseen. Lisäksi siinä on varattu miljardeja dollareita terveydenhuoltoon.

Senaatin republikaanit ja demokraatit kävivät paketista pitkät ja raskaat neuvottelut. Se hyväksyttiin kuitenkin lopulta äänin 96–0. Edustajainhuoneen pitää vielä hyväksyä paketti, ja se käsittelee asiaa perjantaina.

Presidentti Donald Trump on sanonut, että hän allekirjoittaa paketin laiksi heti, kun se tulee hänen pöydälleen.

Yhdysvallat ohittanee Italian tartuntamäärissä

Jos kongressi hyväksyy pelastuspaketin, siitä tulee suurin sen hyväksymä paketti koskaan.

Paketti sisältää 500 miljardin dollarin rahaston yrityksille ja suoraa rahallista tukea kotitalouksille. Yksittäinen perhe voi saada jopa 3 000 dollaria elinkustannusten kattamiseen.

350 miljardia on varattu pienyritysten lainoihin, 250 miljardia työttömyysturvan laajentamiseen ja 100 miljardia terveydenhuoltoon.

Yhdysvaltojen talous kärsii koronaviruksesta suuresti. Virustilanne maassa pahenee jatkuvasti, ja vain Kiinassa ja Italiassa on nyt enemmän tartuntoja kuin Yhdysvalloissa.

Todennäköisesti Yhdysvallat ohittaa Italian tartuntamäärissä tänään. Torstaiaamuna maassa oli todettu lähes 70 000 tartuntaa. Kuolleita on yli 1 000.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että Yhdysvalloista on vaarassa tulla epidemian uusi keskus.

Brasilian presidentti vähättelee koronaa

Yhdysvaltojen presidentti Trump pysyy yhä kannassaan, että maahan asetettuja tiukkoja liikkumisrajoituksia voidaan arvioida uudelleen ensi viikolla. Hän sanoo, ettei tee päätöstä kevyin perustein.

Vielä pidemmälle on mennyt Brasilian presidentti Jair Bolsonaro, joka keskiviikkona haukkui Brasilian suurimpien osavaltioiden ja kaupunkien kuvernöörit ja pormestarit rikollisiksi.

Johtajien rikos on se, että he ovat sulkeneet kaupunkinsa koronaviruksen vuoksi. Brasiliassa on nyt todettu 2433 tartuntaa ja kuolleita on 57.

Bolsonaro on korostanut taloutta terveyden sijaan ja vähät välittää asiantuntijoiden, kuten oman terveysministerinsä Luiz Henrique Mandettan varoituksista. Heidän mukaansa maan terveydenhuolto on vaarassa romahtaa ensi vuonna.

– Muut virukset ovat tappaneet paljon enemmän ihmisiä kuin tämä, eikä mitään tällaista kohua ollut. Se, mitä nämä pormestarit ja kuvernöörit tekevät, on rikos. He tuhoavat Brasilian, Bolsonaro sanoi.

Samaan aikaan kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Augusto Heleno lopetti oman karanteeninsa kesken puolivälissä. Hän palasi töihin viikko positiivisen koronavirustestin antamisen jälkeen. Heleno myös osallistui hallituksen kokouksiin päivänä, jona odotti testitulosta.

Kosovon hallitus kaatui koronaan

Brasilian lisäksi erimielisyyttä koronaviruskriisin hoitamisessa on esiintynyt myös Kosovossa, missä hallitus sai lähteä epäluottamuslauseen jälkeen.

Luottamusäänestykseen johtanut kiista alkoi siitä, pitäisikö Kosovon julistaa hätätila koronaviruksen vuoksi vai ei. Sisäministeri Agim Veliu tuki hätätilan julistamista ja sai pääministeriltä potkut. Tämä suututti hänen hallituskumppaninsa.

Kosovossa on todettu 71 koronavirustartuntaa. Yksi ihminen on kuollut viruksen aiheuttamaan sairauteen.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kiinan koronaluvut ovat täysin hatusta tempaistuja. Miksi niihin pitää aina verrata? Sama koskee muitakin diktatuurimaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten omista vapauksista tarkat amerikkalaiset ottavat vastaan tiukat rajoitukset? Monelle amerikkalaiselle ylivoimaista. Rahan lähettely yrityksille ja kotitalouksille on rohkea veto Trump'ilta ja kongressilta, varmasti tarpeen hyvin monelle mutta iso lasku tulee maksettavaksi tuleville sukupolville. Koronavirus opettaa ihmisiä kaikkialla maailmassa säästäväisyyteen ja omavaraisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa amerikkalaisista tulee sairastamaan koronan, olipa rajoituksia tai ei. Eli jos rajoitukset poistaan niin sairastumiset tapahtuu kerralla ja sen jälkeen voidaan palata kohtuu nopeasti takaisin 'normaaliin' järjestykseen. Ongelma tässä on terveydenhuollon kapasiteetin riittävyys ja ihmisiä tulee kuolemaan. Mutta talouden kannalta toki parempi vaihtoehto kuin pitkät rajoitukset, jota Trump ilmeisesti ajaa tässä takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Hyvä yleiskunto ja hyvä vastustuskyky estävät virustartunnat. Amerikkalaiset ovat tarkkoja terveydestään. USA:ssa terveyden- ja sairaanhoitojärjestelmä toimii hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihda kahvimerkkiä ja käytä pannujauhatusta. Ennustaminen helpottuu.

Tuskin missään "suurin osa" sairastaa tämän koronan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

ei se ole noin yksinkertaista. kun yhteiskunnan perusrakenteet romahtavat kaiken sulkemisen jälkeen, ihmisten turvallisuus heikkenee huomattavasti. terveyden kannalta mielenterveys kärsii pahasti, pitkän päälle ihmisllä ei sitten kuitenkaan ole jatkossa varaa terveydenhuoltoon ja pitkittämällä epidemiaa vuosien mittaiseksi, kuten suomi näyttää tekevän, siirtää vain vääjäämätöntä sairastamista ja tuhoaa talouden ja yhteiskunnan rakenteet pahemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:n on helppo tehdä tukipaketteja, koska liittovaltio voi painaa rahaa tarvittaessa. Toivottavasti iso osa tukirahoista annetaan kansalaisten avuksi eikä rikkaille republikaanien yrityksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liittovaltio voi painaa rahaa lisää ? Voi painattaa seteleitä lisää mutta siitä seuraa korkea inflaatio eli rahan arvon aleneminen ja hintojen nousu. Argentiinan 1900-luvun viimeisinä vuosikymmeninä harjoittama raha- ja finanssipolitiikkaa on tästä hyvä esimerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kapitalismin riemuvoitto. Alle 75000 vuodessa tienaaville 1200 dollarin katteeton shekki himaan. Näkee kuinka surkeassa jamassa jenkkien talous on. Am3rican dream..heh..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikan taloutta ei mitata tällä tukipaketilla. Siellä pärjätään hyvin edelleenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkistin eräitä tunnuslukuja USA:n taloudesta (US debt clock real time). USA tuntuu olevan todella velkainen valtio ja sama pätee sen kansalaisiin. Esimerkkejä: Liittovaltion velka on 23600 miljardia dollaria (72900/kansalainen). Liittovaltion velka suhteessa bruttokansantuoteeseen on 108.87% ja tämä suhde huononee nopeasti, koska velka kasvaa todella nopeasti ja bruttokansantuote pienenee. Yksityisten kansalaisten velka (sisältää asunto- , kulutusluotot ym.) on 20000 miljardia (63000 miljardia/kansalainen). Kokonaisvelka on 76800 miljardia dollaria. Tämän päivän Helsingin Sanomissa oli katsaus USA:n taloustilanteesta. USA:ssa noin 40% kansalaisista on säästössä rahaa 400 dollaria tai vähemmän. Lisää tunnuslukuja löytyy y.m. sivustolta. Huom 76800 miljardia voidaan kirjoittaa muodossa 76800000000000. Jos nykyinen tilanne jatkuu vähänkään pitempään, niin tilanne muuttuu sellaiseksi, että velkoja ei kuitata dollareita painamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun kaksi henkilöä tienaa perheessä $150,000 niin tuki on $2400 plus $500 jokainen lapsi. Jos tienaa noin $200,000 vuodessa silloin ei mitään avustuksia. Tukipakettia voi jatkaa tarpeen tullen. Veromaksut yksityisille ja yrityksille voi siirtää myöhemmin maksettaviksi ja ilman korkoja jotka olivat maksussa tässä kuussa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
110
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
20
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
14
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image