Ulkomaat

Ukrainaan kuukauden poikkeustila välien kiristyttyä Venäjän kanssa – EU, Nato ja useat länsimaat tuomitsivat Venäjä toimet

Ukrainan parlamentin edustalle kerääntyneet mielenosoittajat vaativat Ukrainaa katkaisemaan diplomaattisuhteet Venäjän kanssa ja kansallistamaan venäläisen omaisuuden Ukrainassa. KUVA: SERGEY DOLZHENKO
Ulkomaat 26.11.2018 22:04
Petteri Lindholm, Seppo Ylönen, Reuters

Venäjän valtaamista ukrainalaisaluksista uhkaa tulla vaarallinen käänne maiden jo ennestään huonoille suhteille.

Venäjä pysäytti sunnuntaina Krimin niemimaan lähivesillä kolme Ukrainan laivaston alusta ja veti ne Kertshin kaupungin satamaan.

Välikohtaus oli ensimmäinen, jossa Ukrainan ja Venäjän armeijat ovat ottaneet avoimesti yhteen sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin ja alkoi tukea Itä-Ukrainan separatisteja vuonna 2014.

Ukraina reagoi laivojen kaappaukseen voimakkaasti.

Presidentti Petro Poroshenko määräsi Ukrainaan kuukauden mittaisen poikkeustilan, jonka on määrä alkaa keskiviikkoaamuna kello yhdeksän. Ukrainan parlamentin antoi päätökselle hyväksynnän myöhään maanantai-iltana.

Poroshenko oli alun alkaen halunnut kahden kuukauden mittaisen jakson, mutta hän lyhensi poikkeustilan pituutta ja lievensi sen vaikutuksia.

Poroshenkon sanoi televisioidussa puheessaan, että määräys ei pidä sisällään rajoituksia kansalaisvapauksiin, eikä se merkitse lykkäystä presidentinvaaleihin, jotka on määrä pitää 31. maaliskuuta 2019.

USA tuomitsi Venäjän toimet

Nato, EU, Britannia, Ranska, Puola, Tanska ja Kanada tuomitsivat Venäjä toimet, joita ne kutsuivat Venäjän aggressioiksi.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui hätäistuntoon välikohtauksen vuoksi.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley kehotti Venäjää vähentämään jännitystä, jonka se oli aiheuttanut "arroganteilla toimillaan".

Haley muistutti, että presidentti Donald Trump on moneen kertaan toivonut normaaleja suhteita Venäjän kanssa, mutta että "tämänkaltaiset laittomat toimet tekevät sen mahdottomaksi".

Venäjä pyrkii vahvistamaan asemaansa suhteessa Ukrainaan, jotta se voisi sanella maiden väliset säännöt.

Näin arvioi Euroopan hybridiuhkakeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith Venäjän toimia.

– Venäjä haluaa eteenpäin Ukrainan pitkittyneen tilanteen kanssa ja saada Ukrainan asemaan, jossa se tottelee Venäjää, Smith sanoo Lännen Medialle.

Sota sitoo Venäjän resursseja

Sotatoimien laajentamista Smith pitää epätodennäköisenä.

Neljä ja puoli vuotta jatkunut Ukrainan kriisi on merkittävä rasite Venäjälle, Hanna Smith toteaa.

– Ukrainan tilanne sitoo Venäjän resursseja ja käy maalle kalliiksi.

Kertshinsalmi on ainut reitti Asovanmeren satamakaupungeista Mustallemerelle. Venäjä on aloittanut viime kuukausina tarkastamaan salmea pitkin kulkevaa rahtiliikennettä. Se koituu Ukrainan mukaan kalliiksi liikenteelle.

Suhteiden vakauttaminen Ukrainan kanssa olisi Venäjälle tärkeää myös kauppasuhteiden vuoksi, Smith sanoo. Mustanmeren kauppa ja yhteistyö Ukrainan kanssa on hänen mukaansa aina hyödyttänyt Venäjää.

Smithin mukaan Venäjä pelkää myös, että sen Krimillä saavuttama asema heikkenee.

– Se selittää Venäjän sunnuntain reaktiota, joka on potenssiin 15 siitä, miten valtiot yleensä toimivat merialueilla.

Venäjä on perustellut toimiaan sillä, että Ukrainan alukset tunkeutuivat sen aluevesille ilman ennakkovaroituksia, minkä Ukraina on kiistänyt.

Asovanmeri kuuluu Venäjän ja Ukrainan välisen sopimuksen mukaan molemmille valtioille, eikä Ukraina hyväksy Moskovan julistusta, jonka mukaan merialue kuuluisi Venäjälle.

Ylimitoitettuja toimia

Smithin mielestä Venäjän sunnuntain toimet ovat niin ylimitoitettuja, että on sinänsä merkityksetöntä, vetoaako Venäjä aluevesiloukkauksiin, provokaatioon vai mihin.

– Venäjä voi tulkita Asovanmeren tilannetta miten haluaa, koska vakiintunutta sopimusta alueen tilanteesta ei nyt ole olemassa.

Ukrainan ja Venäjän välit Asovanmerellä ovat kiristyneet viime kuukausina sen jälkeen, kun Venäjä alkoi tarkastaa Kertshinsalmen rahtiliikennettä. Salmen ylittävä silta valmistui toukokuussa. Molemmat osapuolet ovat tuoneet Asovanmerelle myös lisää laivastoaan.

 

Kolme alusta

Venäjä avasi Kertshinsalmella sunnuntaina tulen kohti kolmea Ukrainan laivaston alusta ja otti alukset miehistöineen haltuunsa.

Kyse on kahdesta pienestä tykkiveneestä ja hinaajasta. Miehistöä niissä on yhteensä 23.

Ukrainan mukaan valtauksessa haavoittui kuusi, Venäjän mukaan kolme ukrainalaista.

Ukrainan mukaan se oli antanut Venäjälle ennakkotiedon alustensa aikeista. Venäjä kiisti tämän.

Maanantaina Venäjä avasi salmen liikenteelle ja hinasi ukrainalaisalukset Kertshin kaupungin satamaan.

Alukset olivat lähteneet Odessasta, ja ne olivat matkalla Mariupoliin.

Kaksi versiota

Venäjän mukaan laivat tulivat laittomasti Venäjän aluevesille, sen jälkeen kun Venäjä oli sulkenut väliaikaisesti alueen meriliikenteeltä.

Ukrainan mukaan välikohtaus tapahtui Mustallamerellä ja on siten kansainvälisen lain räikeä rikkomus.

Venäjä ja Ukraina sopivat vuonna 2003 vapaasta liikennöimisestä Kertshinsalmessa ja Asovanmerellä.

Venäjä kiristi otettaan alueella sen jälkeen, kun Kertshinsalmen silta valmistui tämän vuoden toukokuussa.

Venäjä on tarkastanut viime aikoina säännönmukaisesti Ukrainan aluksia Asovanmerellä, jonka satamat ovat tärkeitä Ukrainan taloudelle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kuin korruptioitunut on Ukrainan johtoporras? Tämä selkkaus on hyvä peittelyoperaatio korruption peittelyksi. En sano etteikö Venäjä ole oikeassa/väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä Venäjä käy sotaa ja samaan aikaan täällä annetaan kiinteistöt ja voimalaitokset saman sotahullun hallintaan. Ei minkäänlaista järjen käyttöä tässä Suomen valtiossa ole!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopassa eikä varsinkaan suomessa ymmärretä missä mennään vaikka politikot näin uskoo. Siittä todistuksena on rosatomin voimalan hankkiminen Pyhäjoelle. Venäjä on valtio joka kuvittelee olevansa maailman napa ja isäntä ja sitä se onkin. Suomi tai kukaan muukaan valtio ei venäjän toimille voi mitään. USAn vaikutusvalta on Obaman lähdettyä sulanut kuin keväinen lumiukko. Venäjä käyttää nämä tilanteet häikäilemättömästi hyväkseen. Suomi kuvittelee ettei Venäjä ole uhka ja näin ampuu ittiään jalkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ei ole koskaan ollut, eikä koskaan tule olemaan maailman napa eikä isäntä. Konkurssikypsä savijaloillaan huojuva valtio joka yrittää viimeisillä voimillaan uhota kaikille kertoo jo sen huonovointisuuden. Venäjä ei kykene kuin pienien valtioden kimpuu hyökkimään ja muille se ei kykene mitään, ei edes Suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ei temppuile NATOn jäsenille ja jos temppuilee sitten USA ottaa ohjat käsiin ja Venäjälle tulee kuumat paikat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törmäys tapahtui Venäjän aluevesillä ja se kuului Venäjälle jo ennen 2014 tapahtumia.Salmen läpi kulkemiseen pitää ilmoittaa 2 vuorokautta ennen ja luotsi saattaa läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuoden 2003 kahdenvälisen sopimuksen mukaan molemmilla mailla on vapaa kulku salmesta. Sotalaivoista pitää ennalta ilmoittaa ja niin Ukraina teki. Sääli että naapurimme ei halua noudattaa juuri mitään solmimiaan sopimuksia. Saas nähdä kuinka käy ydinvoimalahankkeen kanssa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainassa vaalit tulossa ja Poroshenko tarvii lisää kannatusta Julia voi viedä vallan.Selvää provokaatiota Ukrainalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö asiantuntija tiedä että venäjällä on parhaat kortit juuri siihen että sotatoimet laajenisi ei tämän hetkinen tilanne palvele venäjän etuja on lyötävä Ukrainan vastarinta sitten voi siirtyä valtaamaan seuraavaa maata...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
13:22
Tuhkapussi terassilla sytytti mökin Posiolla, Kolarissa haisi käry kukkakaupassa
44
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
42
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
30
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
27
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
26
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
23
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image