Ulkomaat

Trumpin ja Pelosin nokittelu jatkuu – presidentti esti lennot so­ti­las­ko­neel­la: "Hän voi mennä reit­ti­len­nol­la"

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ei presidentin päätöksellä saa lähteä suunnitellulle matkalleen sotilaskoneella – ei ennen kuin hallinnon sulku on ohi. KUVA: SHAWN THEW
Ulkomaat 17.1.2019 22:51
Reuters, Jami Jokinen

Trumpin päätöstä pidetään vastavetona Pelosin kehotukselle siirtää kansakunnan tilaa koskevaa puhetta.

Yhdysvaltain poliittinen johto jatkaa toistensa nokittelua samaan aikaan, kun maan hallinnon osittainen sulku on kestänyt kohta kuukauden.

Presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina estävänsä edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin vierailun Belgiaan, Egyptiin ja Afganistaniin. Käytännössä Trump teki tämän armeijan ylipäällikkönä.

– Hän siirsi (Pelosin) mahdollisuutta käyttää puolustusvoimien lentokalustoa, totesi Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders.

Lento sotilaskoneella on normaali käytäntö

Trump ilmoitti päätöksestään kirjeitse sen jälkeen, kun Pelosi oli keskiviikkona ehdottanut presidenttiä siirtämään kansakunnalle tilaa koskevaa puhettaan. Perinteinen puhe oli määrä pitää edustajainhuoneessa tammikuun lopulla.

Pelosi kehotti puheen siirtämistä siihen saakka, että hallinnon sulku on päättynyt. Perusteena on presidentin turvallisuuden takaaminen. Trump ei ole antanut virallista vastausta pyyntöön.

Presidentti vetosi sotilaskoneen käyttöä koskevassa päätöksessään niin ikään hallinnon sulkuun. Presidentti antoi ymmärtää, että puhemies voisi halutessaan lähteä matkalle reittilennolla.

Puhemies käyttää matkoihin usein nimenomaan sotilaskoneita varsinkin kun kohteena on sota-alue.

Hallinto kiinni kohta kuukauden

Presidentti kuvasi Pelosin suunniteltua matkaa "pr-matkaksi".

Pelosin edustaja vastasi kuitenkin myöhemmin, että kyseessä oli vierailu yhdysvaltalaissotilaiden luona, jossa oli tarkoitus saada turvallisuuteen ja tiedusteluun liittyvää tietoa.

Nokittelun pohjalla on rajaturvallisuusbudjettiin ja siinä käytännössä Trumpin vaatimaan muuriin liittyvä kiista.

Pelosin edustamat demokraatit vastustavat republikaanipresidentin esittämää 5.7 miljardin euron lisärahoitusta rajalle.

Kiistan vuoksi suuri osa Yhdysvaltojen hallintoa on ollut suljettuna joulukuun 22. päivästä saakka.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Valistunut arvaus: jos Yhdysvallat selviytyy Trumpin presidenttikausista hajoamatta, presidentin valtaoikeuksia tullaan karsimaan rajusti, ellei jopa kokonaan luovuta koko presidentti-instituutiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä nähdä, millä tavoin Trump selviää selittää häviönsä, kun joutuu kaatumaan muurihankkeensa kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanke ei kaadu vaan Trump ilmoittaa muurin rakentamisesta lauantaina sekä samalla aukaisee hallinnon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessakin on käytetty kuljetuslentolaivueen koneita korkeitten upseerien perheenjäsenten kuljetuksiin lomamatkoille Lappiin. Nykytilanne on ehkä toinen syntyneitten ristiriitojen ja korruptioepäilyjen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisille on vaikeaa ymmärtää että Trump on mahtava presidenttimme ja kansa on hyvillään että hän pitää sanansa. Samoin Pelosin stoppi oli juuri oikein kun hänen pitäisi olla juuri neuvottelemassa eikä pr reissuilla. Trumpin kannatus on mm. noussut juuri näistä saavutuksista mutta Suomessahan uutiset käännetään päälaelleen ja tehdään Trumpista syyllinen CNN:n malliin. Mutta samat uutisethan näistä lähteistä kaikuu joten ei ihmekkään kun kuulijakunta on ullakolla Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan se Trump olla terävä pressa, mutta monta muuta ominaisuutta sitten puuttuukin. Oma ego on se suurin vahvuus , millä hän ratsastaa. Lupauksia voi antaa, niinhän moni muukin tekee, vaikka lupauksilla ei ole mitään todellisuuspohjaa. Jokainen saa tietenkin uskoa mihin haluaa ja kannattaa vaikka robottia pressaksi. Tahdikkuus ja hyvät tavat ei ole Trumpin vahvuus, mutta ehkä se käytös onkin normiamerikkalaisuutta. Aina roiskuu kun rapataan ja mitä sitä muista välittää, kun minä, Trump, olen tärkein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meille kyllä on hyvä. Olisi paljon sanottavaa teidänkin presidentistä mutta omanhan olette valinneet ja ei kuulu meille. Trump toteuttaa lupaukset eikä vain sanojen helinää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisten tilastojen mukaan Trumpin kannatus on ny rajussa laskussa. Laittaisin linkin todisteeksi, mutta sitä ei sallita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisilla näyttää olevan se harhainen käsitys, että Trump on jokin järjestelmän ulkopuolelta tullut häirikkö, jonka poistuminen palauttaa aikanaan tilanteen normaalille, " terveelle" uralle. Tätähän viestiähän Trumpin vastustajat ja oppositiossa oleva media on ahkerasti levittänyt.

Trump on sikäläisen yhteiskunnan ja poliittisen järjestelmän tuote siinä missä edeltäjätkin. Toki uutta on se, että mies on avoimesti keskittänyt valtaa itselleen ja lähipiirilleen, mikä ärsyttää muita valtaan tottuneita establismenttiin/eliittiin kuuluvia. Lisäksi Trumpin päivänpolitiikan yllätyksellisyys ovat jotakin sellaista, mihin ei ole totuttu, mutta joka on selvästi avannut myös mahdollisuuksia (esim. Pohjois-Korea).

Kaikesta tästä huolimatta USA jatkaa Trumpin johdolla "ikiaikaista" hegemoniapolitiikkaansa, jossa lähes koko maailma on enemmän tai vähemmän sen etupiirissä ja kontrollissa. Trumpin väistyminen ei tätä tilannetta muuta, sitä halutaan vain toteuttaa perinteisemmällä, vähemmän näkyvällä ja repivällä tavalla. Ehkäpä vastustajien huoli on juuri tässä: Trump pilaa menestyksellinen projektiin, jonka tavoite on sama kuin Trumpillakin: America first!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi se on kuin "Russia first", sen politiikan jäljet on kirjaimellisesti näkyvissä pommitusten ja itsenäisten valtioiden maa-alueiden valtaamisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Donald- setä lienee hakenut virikkeitä Sepi Kumpulaisen biisistä Mä oon mahtava mies. Ukko on ihan 5-vuotiaan tasolla. "Mä kostan sulle..". Jos ei tietäisi, että ollaan valkoisessa talossa, niin voisi kuvitella olevansa hiekkalaatikon reunalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten hiekkalaatikkokina: "jos et ala mua niin vien sun traktorin".
Paitsi että haittaa Pelosin työntekoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä Pelosin pitäisi olla neuvottelemassa raja-aidasta mutta haluaa vain pr matkalle kumppaneidensa kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitähän puhuttiin neuvottelussa, mutta Trump ei saanut suoraa lupausta rahoituksesta, neuvottelut loppuivat siihen. Se siitä Trumpin neuvottelutaidoista. Kun kaksi jääräpäätä on vastakkain, niin syyttömät kärsii. Viisaampi sitten jossain vaiheessa väistyy ja selittää asian omaksi voitokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että aita hyväksyttiin jo edellisten presidenttien toimesta muukaanlukien Obaman mutta kukaan näistä ei saanut sitä aloitettua. Nyt kun Trump toteuttaa kansan tahtoa Pelosin joukko jarruttaa kun toimeksipanija on Trump. Eivät voisi kestää sitä että Trump niittaisi jälkeen yhden lupauksensa. Niin lapsellista porukkaa joka ei toimi kansan hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä on kunnon Presitentti ! Mistä mekin saisimme samanlaisen ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentin olla aikuinen, eikä oikutteleva keskenkasvuinen dollareilla käyvä kakara!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
17
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image