Ulkomaat

Taiwanin valinta kumppaniksi toi Kiinan kau­pun­gin­joh­ta­jan kimppuun – suomalaisten ys­tä­vyys­kau­pun­kien ei kannata myydä arvojaan, varoittaa Prahan pormestari

Kiina on protestoinut monia Prahan kaupungin ratkaisuja, mutta 1,3 miljoonan asukkaan kaupunki ei toistaiseksi ole kokenut merkittäviä taloudellisia menetyksiä konfliktin vuoksi.
Ulkomaat 15.2.2020 6:30
Markus Kuokkanen

Prahan kaupunki liputtaa Tiibetin puolesta ja tapaa Taiwanin edustajia. Kommunistipuolueen hallitseman Kiinan uhmaamisella on ollut hintansa. Pekingin hallitus on rangaissut kahden Kiinan politiikasta muun muassa Prahan orkestereita. Piraattipuoluetta edustava Prahan pormestari kertoo Lännen Median haastattelussa Kiinan vaikutuskeinoista.

Praha

Kiinan uhmaaminen voi merkitä yksittäiselle kaupungille pahaa päänsärkyä.

Tšekin pääkaupunki Praha on joutunut kommunistisen Kiinan silmätikuksi tuettuaan avoimesti Taiwania ja Tiibetiä.

Prahan piraattipuoluetta edustava pormestari Zdeněk Hřib selittää Lännen Median haastattelussa, että kaupunki joutui hankalaan asemaan, koska edellinen kaupunginhallitus antoi liikaa periksi Kiinan vaatimuksille.

Konflikti juontaa juurensa edellisen kaupunginhallituksen aikana solmittuun Prahan ja Pekingin ystävyyskaupunkisopimukseen, jossa mainittiin niin sanottu yhden Kiinan politiikka. Kyseisen pykälän myötä Prahan kaupunki hyväksyi sen, että käytännössä itsenäisen valtion tapaan toimiva Taiwan on osa Kiinaa.

Prahan nykyinen hallinto on tavannut Taiwanin edustajia ja kritisoinut Kiinan ihmisoikeusloukkauksia. Se toi myös takaisin Prahan vanhan perinteen liputtaa Tiibetin puolesta. Aina maaliskuun alkupuolella kaupungintalon salossa liehuu Tiibetin lippu kannanottona Tiibetin kulttuurillisen itsemääräämisoikeuden puolesta.

Konfliktin seurauksena Praha menetti ystävyyskaupunkisopimuksen Pekingin ja Shanghain kanssa. Lisäksi kiinalaiset peruivat useiden Prahan orkestereiden kiertueet Kiinassa.

Kiinan kiukku näkyi taidenäyttelyssäkin

Kiinaa tutkivan ajatushautomo Sinopsiksen analyytikko Katerina Prochazkova on seurannut konfliktia läheltä.

Hän kertoo, että Kiinan kiukku näkyy yllättävillä tavoilla. Viime vuonna Kiinassa oli tšekkiläistaiteilija Alphonse Muchan taidenäyttely, ja konfliktin alkaessa näyttelyn järjestäjät poistivat Praha-sanan kaikista teosten kuvauksista.

Kun piraattipuolue sai pormestarin paikan, Prahan linja muuttui kriittisemmäksi Kiinaa kohtaan. Tšekin hallituksen ja presidentin asenne Kiinaan on huomattavasti Prahaa myönteisempi.

– Ehkä tämä kertoo siitä, että ihmiset ovat valmiita tekemään kaikkensa täyttääkseen puolueelta tulevat määräykset ja menevät joskus jopa vaadittua pidemmälle, Prochazkova sanoo.

Hänen mukaansa kiinalaiset ovat puhuneet myös siitä, että jännitteet saattavat vähentää Kiinasta Prahaan suuntautuvaa turismia.

Prochazkova kertoo, että konflikti on osoitus Kiinan uudesta, aggressiivisemmasta ulkopolitiikasta. Hän näkee, että nyky-Kiinan hallinto ottaa loukkaukset henkilökohtaisesti ja on valmis iskemään takaisin.

Analyytikko Katerina Prochazkovan työpaikka on tšekkiläinen ajatushautomo Sinopsis, joka tutkii Kiinaa ja tuottaa raportteja päättäjien tarpeisiin.

Kun kiinalainen ihmisoikeusaktivisti Liu Xiaobo sai Nobelin rauhanpalkinnon 2010, Kiina suuttui Norjalle, ja Norjan lohivienti koki kovan kolauksen. Praha ei kuitenkaan näytä nyt kärsineen suuria taloudellisia menetyksiä.

Prochazkovan mukaan Taiwan on itse asiassa Tšekille arvokkaampi kumppani kuin Kiina. Se investoi Tšekkiin kymmenen kertaa Kiinaa enemmän. Tammikuun 13. päivänä Praha sai uuden ystävyyskaupungin Taipeista, Taiwanin pääkaupungista.

Myös Kiinan boikottiin joutuneet orkesterit ovat saaneet uusia työtilaisuuksia Taiwanista.

"Omia arvoja ei kannata uhrata"

Suomessa kaikilla merkittävillä kaupungeilla on suoraa yhteistyötä kiinalaiskaupunkien kanssa. Lännen Media kysyi Prahan pormestarilta Zdeněk Hřibiltä, mitä muut kaupungit voivat oppia Prahan tapauksesta.

– Omia arvoja ei kannata uhrata, kun on tekemisissä Kiinan kansantasavallan kanssa. Se oli meidän edeltäjiemme virhe. He antoivat kiinalaisten politisoida Prahan ja Pekingin ystävyyskaupunkisuhteen, Hřib sanoo.

– Me halusimme poistaa yhden Kiinan politiikkaa koskevan pykälän. Sen sijaan, että kiinalaiset olisivat kunnioittaneet toiveitamme, he päättivät kiusata orkesterejamme ja lakkasivat kommunikoimasta.

Piraattipuolueeseen kuuluva Prahan pormestari Zdeněk Hřibin mukaan kaupunkien kannattaa pitää arvoistaan kiinni Kiina-yhteistyössä.

Pormestari näkee, että yhden Kiinan politiikka on ulkoministeriölle kuuluva kysymys.

– Yhden Kiinan politiikka ei ole mikään yksinkertainen asia. Mutta nyt sopimus on purettu, eikä meidän tarvitse enää miettiä sen tulkintaa.

Tiibetin puolesta liputtaminen on Tšekissä hyvin yleistä, ja siihen ottavat osaa monet kaupungit ja kunnat.

Entisen itäblokin alueella nyky-Kiina yhdistyy hyvin helposti omaan historiaan Neuvostoliiton kyljessä tai sen vallan alla.

Liettuassa nosteltiin lokakuussa kulmakarvoja, kun Kiina juhlisti näkyvästi kommunistihallinnon 70-vuotispäivää. Elokuussa Hongkongin mielenosoittajien muodostama valtava ihmisketju sai Baltiassa huomiota, sillä sen esikuvana oli ”Baltian ketju” – Viron, Latvian ja Liettuan itsenäisyysliikkeiden ikoninen tempaus 30 vuoden takaa.

Omia arvoja ei kannata uhrata, kun on tekemisissä Kiinan kansantasavallan kanssa. Se oli meidän edeltäjiemme virhe.

Zdeněk Hřib Prahan pormestari

Ystävyyttä ilman ulkopolitiikkaa

Suomessa kaikilla suurilla kaupungeilla on Kiinassa ainakin yksi ystävyyskaupunki tai vastaava kumppani.

Sopimukset avaavat kaupungeille tärkeitä mahdollisuuksia. Kuntaliiton vuoden 2015 raportissa asian merkitys tiivistettiin niin, että ystävyyskuntayhteistyö on vip-lippu Kiinan alueellisille markkinoille.

Yhden Kiinan politiikka ei kuulu ainakaan suurimpien kaupunkien ystävyyskaupunkisopimuksiin. Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun ja Turun kaupungeilta vahvistetaan Lännen medialle, että asiaa ei mainita niiden sopimuksissa.

Ainakin näillä kunnilla on Kiinassa ystävyys-, yhteistyö- tai kumppanuuskunta: Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Rovaniemi, Seinäjoki, Kotka, Salo, Kokkola, Hyvinkää, Rauma, Kajaani, Riihimäki, Imatra, Valkeakoski, Kemi, Varkaus, Lieksa ja Inari.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:57
Nuori nainen kaahasi henkilöautolla poliisia pakoon Haapavedellä ja törmäsi rajusti vastaantulleeseen ajoneuvoon - kolme henkilöä vietiin sairaalaan
12:33
Liigan ärsyttävimmäksi äänestetty ketju jälleen kasassa – ainoastaan ykkösnyrkki säilyi ennallaan Mannerin muokatessa hyökkäysvitjoja JYP-peliin
12:28
Maustetytöt saivat kultalevynsä Tavastialla – vaalalaistaustaisen kaksikon debyyttilevy ylitti kultalevyrajan
12:11
Yhdysvallat kirjoittamassa sopimusta Afganistanin sodan lopettamiseksi – Ulkoministeri Pompeo saapui Qatariin, jossa ovat myös Talebanin edustajat
12:11
Näyttelijä Timo Reinikan Andrén herkkä kaari isä pieneksi – Oulun teatteri tarttui tärkeään ja hienoon näytelmään, joka puhuttelee ympäri maailmaa Tilaajille
11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat emopuolueen ajaman sääntömuutoksen – Halla-aho: Puoluehallitus ratkaisee, mitä tehdään
64
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
9
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image