Ulkomaat

Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­ta rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Siirtolaiset kävelivät viime kesäkuussa Italian Ventimiglian lähellä sijaitsevaa Roja-jokea pitkin pyrkimyksenään ylittää Ranskan raja keskiyön jälkeen. Ranskan rajaviranomaiset käännyttävät ihmisiä takaisin Italian puolelle kovin ottein. KUVA: CHIARA CARENINI
Ulkomaat 19.6.2018 13:59
Katja Ihatsu

Ranska haluaa tiukentaa maahanmuuttolinjaansa, tähtäimessa siirtolaisten nopeampi maasta poistaminen.

Välimerellä siirtolaisia hukkumiskuolemalta pelastavan Aquarius-aluksen kohtalo ratkesi sunnuntaina, kun Espanja suostui ottamaan aluksen vastaan. Valenciaan rantautuneista 630 ihmisestä puolet ilmoitti hakevansa turvapaikkaa Ranskasta, joka lupasi käsitellä heidän hakemuksensa.

Ranska teki lupauksensa kuitenkin pitkin hampain, sillä todellisuudessa maa tekee kaikkensa tehdäkseen siitä maahantulijoille vähemmän houkuttelevan.

Ranskasta turvapaikkaa hakevien määrä kasvoi viime vuonna yli viidenneksellä. Hakijoita oli Ranskan maahanmuuttoviraston mukaan yli 100 000, enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kolmeksi kuukaudeksi säilöön

Maa on trumppimaiseen tapaan jopa valmis panemaan laittomasti maahan saapuvat vankilaan. Ranskan parlamentin ylähuone aloitti tänään tiistaina turvapaikanhakijoita uudistavan lainsäädännön käsittelyn, jonka kansalliskokous hyväksyi huhtikuussa, kertoo Le Point.

Laki kiristäisi hakemusten käsittelytahtia ja tuplaisi karkotettavien ihmisten säilöönottoajan 45 päivästä 90:een. Laittomasti maahan tulleet voisivat saada vuoden vankeustuomion.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tuominnut Ranskan toimet vaarallisina. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on puolustanut hanketta sanomalla, "ettei Ranska voi ottaa huolekseen koko maailman kurjuutta".

12-vuotiaat ruuatta selliin

Aquarius-aluksella matkusti yli sata alaikäistä ilman vanhempiaan, kertoi alukselta raportoinut ranskalainen LCI-televisiokanava.

Jos alus olisi rantautunut alkuperäisten suunnitelmien mukaan Italiaan, Ranskaan pyrkivien lasten matka olisi todennäköisesti tyssännyt viimeistään Italian ja Ranskan rajalla.

Ranskan rajaa vartioivat viranomaiset pysäyttävät maahan pyrkiviä siirtolaislapsia rutiininomaisesti, peukaloivat heidän papereitaan ja lähettävät nämä takaisin Italiaan, kertoo brittijärjestö Oxfamin tuore raportti. Sen mukaan lasten papereita on muokattu niin, että he näyttäisivät niiden mukaan ikäänsä vanhemmilta.

Ranska on myös pitänyt 12-vuotiaita lapsia yön yli sellissä ilman juotavaa, ruokaa ja makuualustoja. Rajavartijat ovat myös ottaneet lapsilta heidän puhelimiensa SIM-kortteja ja rikkoneet heidän kenkiään.

Aquarius lähdössä Valenciasta

Siirtolaiset pyrkivät Ranskaan Italian Pohjois-Italian Ventimigliasta, josta junamatka Ranskan puolelle kestää vain vartin.

Rynnäkkökiväärein varustetut, siirtolaisten papereita tarkistavat rajavartijat ovat nykyään junien vakiokalustoa, joten ihmiset pyrkivät ylittämään rajan myös jalan.

Viime vuoden elokuun ja tämän vuoden huhtikuun välillä Ventimiglian kautta kulki noin 16 500 siirtolaista, arvioi Oxfam.

Suurin osa heistä oli syyrialaisia, afganistanilaisia, sudanilaisia ja eritrelaisia, jotka pakenivat sotaa ja väkivaltaa. Osa pyrki Ranskan kautta Britanniaan, toiset Saksaan ja Ruotsiin.

Ranskan presidentti Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tapaavat tänään valmistellakseen ensi viikolla järjestettävää EU-huippukokousta. Sen keskeinen kysymys on, miten EU-maat jatkossa suhtautuvat siirtolaisiin ja maahanmuuttoon.

Eurooppalaisilla avustusrahoilla toimivan SOS Méditerranée -järjestön Aquarius-alus ei kuitenkaan jää odottamaan linjausta, sillä se tviittasi äskettäin valmistautuvansa jälleen uudelle Välimeren-kierrokselle.

Minkä maan satamaan se saa seuraavan siirtolaislastinsa kanssa luvan rantautua, on täysin auki.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Tuosta laivasta voisi kirjoittaa "siirtolaisten vaarallisia laivamatkoja lisäävän" eikä "hukkumiskuolemilta pelastavan"... Ovat kuitenkin myöntäneet tekevänsä sitä rahasta, jonka eu maksaa jokaisesta kuljetetusta. Eivät ilman sitä tuota tekisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittomilla siirtolaisilla työstetään sotaa Eurooppaan. Hajoita ja hallitse on vanha taktiikka. Maiden sisään saadaan sisällissotia kansallismielisten ja suvaitsevaisten kesken. Lisäksi saadaan EU-maat tappelemaan keskenään siitä kenen kuuluu ottaa vastaan laittomat siirtolaiset. Niin kauan kuin EU-maiden johtajat eivät ole oman maansa puolella vaan noudattavat globalistien agendaa, tämä kehitys pääsee jatkumaan. EU-johto ei edes yritä valvoa EU:n rajoja. Lisäksi työstetään sotaa kantaväestön ja jidahistien välille. Täysi sekamelska siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranskalla, Italialla ja Maltalla on nyt oikea ote. Kerta kaikkiaan porukkaa ei päästetä maahan. Ei vastaanottokeskitysleirejä, eikä mitään muutakaan hömppää. Ei turhaa byrokratiaa, papereitten pyöritystä ja kalliita oikeustoimia. Näin on paras kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranska toimii aivan oikein näin pitäis toimia muissakin maissa varsinkin Suomessa tänne ei tarvita enää yhtään turhanpäiväisiä kävelijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ranskan presidentti Emmanuel Macron on puolustanut hanketta sanomalla, "ettei Ranska voi ottaa huolekseen koko maailman kurjuutta"."

Suomessa jos olet sanonut vastaavaa, olet ollut impivaaralainen rasisti ja pelkkää autistista roskasakkia. Nyt kuitenkin tämä joidenkin mielestä "rasismi", joka eri näkökulmasta katsottuna voi tarkoittaa myös faktoihin perustuvaa normaalia järkiajattelua, kelpaa valtion johtajien suuhun ympäri Euroopan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan, mutta niin se vaan pikkuhiljaa alkaa silmät aukeamaan hölmöimmiltäkin ja tämä haittamaahanmuutto saadaan kyllä vielä loppumaan ja turhikset palautettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranskallahan on kokemusta liian ärsyttäviksi käyvien laivojen kohtelusta. Ei muuta kuin toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaiselta EU-maalta raha ja apu sille maalle, joka ottaa vastaan välimeren yli tulevat pakolaiset. Nämä vastaanottavat maat käsittelisivät heti heidän turvapaikkahakemuksensa ja tekisi tarvittavat palautukset. Tähän voisi osallistua jokainen EU-maa antamalla taloudellista ja muuta tukea ko. valtiolle. Välimeren valtiot ylikuormittuvat tällä hetkellä ja jokainen EU-maa tästä joka tapauksessa maksaa. Eli perustetaan EU:n yhteinen ”vastaanottokeskus”, jossa käsittely olisi tehokasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Aquariuksen piti mennä Italiasta Espanjaan asti vaikka Tunisia olisi ollut lähempänä? Siellähän sijaitsee Saksan rahoituksella 2017 rakennettu maahanmuuttoon keskittynyt Toivon majakka-neuvontakeskus, jossa välitetään halukkaille Pohjois-Afrikasta työpaikkoja ja autetaan integroitumisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse ei ole siirtolaisista, vaan laittomista siirtolaisista. Siirtolainen tulee luvan kanssa maahan, laiton ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihdoinkin ymmärretään kuinka vakavasta ongelmasta tässä on kyse. Elintasoero Euroopan ja Afrikan välillä on niin suuri ettei paremman elämän toivossa lähtevien virtaan saada loppua ellei sitä tietoisesti lopeteta. Hyvin tehty Ranska!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli ongelma sivuutetaan sillä että lyödään vaan rajat kiinni?
Jos kerran ongelma johtuu Afrikan ja Euroopan huimasta elintasoerosta, ehkä pitäisi puutttua ongelman juurisyihin eikä seurauksiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja juuri siksi rajat kiinni, niin juurisyyt pysyvät omalla mantrereellaan, eivätkä lähde laittomasti haahuilemaan mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siihenhän luullaan puututtavan, surullisen kuulauisalla kehitysavulla. Se toki vain jatkaa kurjuutta, koska mekanismi on sama kuin hyvinvointivaltion tukiviidakolla, niitä tulee vaikka mitään ei tee ja kurjuus jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Kiina korjaa länsimaisten avustusjärjestöjen törttöilyä. Afrikka ei tarvitse kehitysapua, vaan talouskasvua ja työpaikkoja. Talouden nousu johtaa yleiseen yhteiskunnalliseen kehitykseen, ei toisin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopanko ja varsinkin Suomenko pitää kehittää Afrikkaa? Oleko koskaan selvittänyt montako kertaa Afrikka on isompi kuin Suomi. Entäpä Euroopan kokoon verrattuna. Kyllä jokaisessa maassa omien kansalaisten tulee rakentaa itse hyvinvointinsa. Vai päästätkö rapajuopon naapurisi kotisi jääkaapille ja annat rahaa, kun omat rahat on tuhlattu? Etkö? En minäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
31
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
11
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image