Ulkomaat

"Myrsky on nyt täällä" – Tukholmassa kuoli 18 ko­ro­na­vi­rus­po­ti­las­ta vuorokauden aikana

Tukholman alueen terveysjohtaja Björn Eriksson kuvasi koronaviruspandemiaa ainutlaatuiseksi lääketieteelliseksi haasteeksi lehdistötilaisuudessa keskiviikkona. KUVA: Janerik Henriksson/TT
Ulkomaat 26.3.2020 11:17
Daniel Wallenius

Yli 2 500 ruotsalaisella on todettu koronavirustartunta.

Tukholman seudulla on viimeisen vuorokauden aikana menehtynyt 18 koronavirustartunnan saanutta potilasta.

Koronavirustartunta on nyt vahvistettu yli 2 500 ruotsalaiselta. Viruksen aiheuttamaan sairauteen on kuollut 62 ihmistä.

Pahin tartuntatilanne on juuri Tukholman alueella, missä on 1 070 sairastunutta. Viimeisen vuorokauden aikana tartuntoja on tullut 111 lisää.

– Vertasin sairautta aiemmin viikolla myrskyyn. Nyt voin sanoa, että myrsky on täällä, sanoo Tukholman alueen sosiaali- ja terveysjohtaja Björn Eriksson lehdistötilaisuudessa keskiviikkoiltana.

Erikssonin mukaan erityisesti iäkkäiden sairastuneiden määrä on kasvanut huomattavasti.

65 potilasta tehohoidossa

Tukholmassa sairastuneista 300 on sairaalahoidossa. 64 heistä on hakeutunut hoitoon viimeisen vuorokauden aikana. 65 potilasta on tehohoidossa. Heidänkin määränsä on kasvanut 17:llä vuorokauden aikana.

Tukholman messukeskukseen on avattu kenttäsairaala, jossa voidaan hoitaa 600 potilasta. Tehohoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan ensisijaisesti tavallisissa sairaaloissa.

– Sairaanhoitoon kohdistuu nyt uskomaton paine. Tämä on ainutlaatuinen lääketieteellinen haaste, Eriksson sanoi lehdistötilaisuudessa.

Erikssonin mukaan kaikkein kipeimmin hoitoala tarvitsee kahta asiaa: tarpeeksi suojavarustusta sekä riittävästi henkilökuntaa. Eriksson pyysi kaikkia sairaanhoitoon koulutuksen saaneita osallistumaan toimenpiteisiin. Erityisesti hän vetosi vastavalmistuneisiin, alaa vaihtaneisiin ja eläkkeelle jääneisiin hoitajiin.

"Kukaan ei tiedä, mikä on oikea tapa toimia"

Ruotsin tapaa hoitaa koronavirusepidemiaa on kritisoitu runsaasti sekä ulkomailla että Ruotsissa viime päivinä.

Kun ympäröivät maat ovat käytännössä kiinni, peruskoulut ja esikoulut ovat Ruotsissa normaalisti auki. Ravintolat ovat auki, ja ruotsalaisten odotetaan sankoin joukoin matkaavan pääsiäiseksi pohjoisen hiihtokeskuksiin.

Ruotsin johtava epidemiologi Anders Tegnell on sanonut, ettei tartuntatilanne tässä vaiheessa vaadi kovempia toimia.

Tegnell on kommentoinut kritiikkiä norjalaislehti VG:lle sanomalla, ettei kukaan tiedä, mikä on oikea tapa toimia tilanteessa.

– Norja on koekaniini aivan yhtä paljon kuin Ruotsikin. Te teette toimenpiteitä, joita ei ole koskaan ennen tehty. Mekin teemme, mutta te teette enemmän. Kukaan ei tiedä, kumpi reitti on oikea ennen kuin ehkä vasta jälkeenpäin.

Tegnell sanoo uskovansa, että pandemian lopussa Norjan ja Ruotsin tilanteet ovat samanlaisia.

Norjassa oli torstaiaamuna todettu 3 100 koronavirustartuntaa. Viruksen aiheuttamaan sairauteen on kuollut 14 ihmistä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ruotsin johtava epidemiologi Anders Tegnell on sanonut, ettei tartuntatilanne tässä vaiheessa vaadi kovempia toimia.
Nämä puheet saattavat muuttua, mutta vastuuta ei ole... Tänään kuolleita on 24
Valtionepidemiolgi Anders Tegnelin mukaan epidemia on nyt siirtynyt uuteen vaiheeseen Ruotsissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina pitänyt Ruotsia fiksuna valtiona, mutta tämän koronan jälkeen en. Ihmisistä ei välitetä, tärkeintä että talous toimii ja verokertymää tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi on liian sosiaalinen yhteiskunta,jossa kuitenkin päätäntävalta on yhdellä virkamiehellä, jolla ei näyttäisi olevan mitään vastuuta ihmishenkien pelastamisessa.
En ymmärrä hänen logiikkaa, vai onko Ruotsalaiset ihmisenä sitten erilaiset kuin Kiinassa,Italiassa,Espanjassa ja Suomessa.?
Kannatan kuitenkin Suomen linjaa, jolla kuitenkin yritetään tehdä jotakin ihmisten hyväksi ja tämän linjauksen sai aikaiseksi meidän Presidentti Niinistö.
Vaikka tämä aiheuttaa rajoituksia ja kovia taloudellisisa tappioita, niin kaikkea ei voida mitata rahassa, kuten Ruotsissa ilmeisesti ajatellaan että muutama sata/ tuhat kuollutta kun vain talous pelastuu.
Säälin Ruotsin kansalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen henki on kaikkein tärkein asia mitä suojella. Siksi Suomessakin aletaan tekemään liikkumisen rajoituksia. Ruotsi toimii toisin ja tulokset tullaan näkemään. Ja onhan niinkin että tuolla taktiikalla tautipiikki on nopeammin ohi, mutta erittäin moni muu maa pyrkii tasaamaan käyrää joten tilanne jatkuu pidempään. Ruotsin taloutta ei tule paljon auttamaan se että työvoima on taudin sairastanut ja valmis töihin koska kauppakumppanien rajat on kiinni. Ei ymmärrä Ruotsin näkökulmaa, ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsinaapurissa ei oo vielä tajuttu, että erittäin vaarallinen virus ei todellakaan ole kuten toinen maailmansota jossa Ruotsi voisi pysytellä puolueettomana (terveenä) naapurimaiden taistellessa tautia vastaan... toivottavasti heräävät mahdollisimman pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin Suomessa on syytä herätä, Ruotsin raja tiukasti kiinni...kun korona räjähtää Ruotsissa käsiin, niin sieltä yritetään Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä viranomaiset on hoitaneet hommansa kehnosti, nyt ei ole vermeitä joilla korona testi tehdään. Kyllä tuohon olisi pitänyt Satsata ihan kunnolla Eräällä tuttavalla on ollut kuumetta 5-päivää eikä korona testiä voi tehdä kun ei ole tarvittavia välineitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi kahdella – tapauksia koko maassa yhteensä 2769 kappaletta
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
18
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

206 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image