Ulkomaat

Miksi britit äänestivät itsensä ulos EU:sta?

KUVA: ANDY RAIN / EPA
Ulkomaat 25.6.2016 18:15
Maija Salmi

Tietämättömyys, turhautuminen ja kaipuu menneeseen. Siinä ainakin kolme syytä, miksi brexit-leiri vei voiton torstaisessa kansanäänestyksessä.

Tietämättömyys. Washington Postin mukaan ”Mitä tapahtuu, jos lähdemme EU:sta” -hakujen määrä kolminkertaistui Googlessa, kun brexit-äänestyksen tulos selvisi. Hakusanoilla ”Mikä on EU” haettiin tietoa toiseksi eniten. Vaikuttaa siltä, että osaltaan tietämättömyys vaikutti äänestäjien päätökseen.

Brexit-krapulaakin on havaittavissa. ITV-kanavan haastattelema nainen totesi, että katui seuraavana päivänä antamaansa kyllä-ääntä.

Brexitin puolesta kampanjoinut siipi käytti brittien tietämättömyyttä taitavasti hyväkseen. Se vetosi esimerkiksi maahanmuuttajista huolestuneisiin kansalaisiin kertomalla, että EU.sta lähteminen tarkoittaisi automaattisesti maahanmuuttajien määrän vähenemistä. Kuitenkin vuonna 2015 maahan tuli enemmän siirtolaisia EU:n ulkopuolisista maista kuin EU-maista, minkä vuoksi ero EU:sta ei vaikuttaisi merkittävästi siirtolaisten määrään.

Brexit-kampanja syytti maahanmuuttajia myös maan terveydenhuollon kuormittamisesta. Samalla se unohti mainita, että joka kolmas maassa työskentelevistä lääkäreistä on ulkomaalaistaustainen. Lääkäreistä on Britanniassa myös pulaa.

Kyllä-äänen antaneiden mieliin oli todennäköisesti syöpynyt brexit-leirin väite, jonka mukaan EU:n kustannukset Britannialle ovat 350 miljoonaa puntaa viikossa. Luku on harhaanjohtava, koska se ei huomio EU:n Britannialle maksamia tukia eikä maan jäsenmaksualennusta.

Brittejä peloteltiin myös Turkin EU-jäsenyydellä, vaikka todellisuudessa Turkki ei täytä vielä edes kaikkia jäsenyyden ehtoja.

Turhautuminen. Siinä, missä EU:n puolustajat kampanjoivat teoreettisilla tilastoilla ja vetoamalla pelkoon Britannian talouden romahtamisesta, brexit-leiri kampanjoi selkeillä ja kansantajuisilla iskulauseilla Tämä vetosi eliittiin kyllästyneisiin britteihin ymmärrettävistä syistä paremmin. Monille eroa kannattaville briteille brexit tarkoitti mahdollisuutta ottaa valta pois maan eliitiltä.

Britannia on edelleen luokkayhteiskunta, jossa alempi keskiluokka on pitkään ollut kyllästynyt EU-myönteiseen pääministeriin David Cameroniin.

Kun brexit-leiri mainosti EU-eron tarkoittavan itsenäisyyden palauttamista Britannialle, EU:ssa pysymistä kannattava leiri kampanjoi latteilta kuulostavilla lupauksilla ”sosiaalisesta Euroopasta”.

Kaipuu menneeseen. Brexit-leiriä ymmärtääkseen täytyy ottaa katse menneeseen. Entinen siirtomaaisäntä Britannia oli vanhemman polven mielestä todellinen suurvalta ennen kuin EU saapui pilaamaan kaiken vuonna 1973. Suuret ikäluokat muistavat vielä rautarouva Margaret Thatcherin, joka neuvotteli briteille tuntuvat alennukset EU:n jäsenmaksusta.

Nykypoliitikkoja brittiläiset ovat pitäneet liian lepsuina ja alistuvina EU:n määräyksiin. EU-eroa kannattaneiden mukaan entinen suurvalta on tanssinut liikaa Saksan ja Ranskan pillien mukaan.

Tutkimuslaitos Yougovin mukaan 56 prosenttia EU-eron puolesta äänestäneistä oli 50 – 64-vuotiaita. Yli 65-vuotiaista lähtöä kannatti 61 prosenttia. Nuorista 18 – 24-vuotiaista 75 prosenttia äänesti EU:ssa pysymisen puolesta.

Vanhemmat näkevät monet Britannian ongelmat EU:n syynä. Nuoret ovat kasvaneet unioniin kuuluneessa Britanniassa ja heille EU:n tuomat edut ovat myös enemmän läsnä elämässä. Esimerkiksi mahdollisuus opiskeluun toisessa EU-maassa on brittinuorille tärkeää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (94)

Kun ei saada sopivaa äänestystulosta niin hups äänestäjät ovatkin tolloja, jotka äänestävät väärin. Pitäisi olla sellainen harvain/herrojen valta, että saataisiin "oikeita" tuloksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian Brexit-äänestys vaikuttaa uutisoinnin perusteella olleen suuri puhallus. Suuri osa briteistä ei ilmeisesti tiennyt, mitä olivat oikeasti tekemässä, kun äänestivät eron puolesta. Näyttää siltä, että väärää tietoa levitettiin tarkoituksellisesti, jotta saatiin haluttu äänestystulos. Nyt sitten vaaditaan uusintaäänestystä. Siinähän sitä on briteille oma Brexit-sekamelska ratkottavaksi. Turha on enää itkeä, kun löysät on jo housussa. Eipä taida Brexit toteutuessaan juurikaan helpottaa brittien elämää, vaikka niin annetaankin ymmärtää. Tavallisen kansalaisen kannattaisi itse ottaa selvää asioista eikä pelkästään uskoa kritiikittömästi poliittiseen retoriikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luet liikaa eu myönteisiä lehtiä. Tätä sitä nyt toitotetaan kun ei muuta keksitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monelta kommentin kirjoittajalta on jäänyt ymmärtämättä se, että nyt saatiin vasta neuvo kansalta kun sitä alettiin kyselemään.

Mitään päätöksiä ei ole tehty, vaan nyt ollaan huuli pyöreänä vähän joka puolella. Brittien nykyinen hallitus onkin päättänyt jättää päätökset seuraavalle hallitukselle. Tämä ei tietenkään ole mikään ihme, sillä EU-eropäätöstä seuraisi vieläkin pahempi talouskaaos. Seuraavaan hallitukseen tuskin onkaan isompaa tunkua. :)

Brittien parlamentti tämän pattitilanteen lopulta joutuu purkamaan. Kansanäänestyksen tulos päätetään jättää pelkäksi neuvoksi. Saatiinhan tästä kuitenkin hieman vihiä siitä, miten eroavan maan talous kehittyisi erotilanteen jälkeen. Uusien kansanäänestysten pitäminen ei taida jatkossa tuntua kovinkaan houkuttavalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö luopua demokratiasta EU:n takia? Saksako nyt saa määrätä mitä tehdään? Ja kun Suomella ei ole mitään sananvaltaa EU:ssa ei suomalaisilla ole mitään valtaa Suomessa? Ihmeellisiä on ihmisten mielihalut siitä, miten maata tulee hallita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö. Kaikki kolme syytä olivat vääriä. Ei Britannia siksi äänestänyt. Vaan saadakseen itsenäisyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin sitä se on. Ja toivottavasti äkkiä, ettei tule pitkää saattohoitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisenä tuli mieleen Persujen oppositio politikka ennen viime vaaleja täällä Suomessa. Hallitus vastuussa isot puheet täysin unohtunut. Englannin kansa uskoi vaiheisiin ja satusetiin ja täteihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa jatkossa lisääntyä nämä kansanäänestykset jotka menevät valtaapitävien ja median mukaan "väärin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peruskansalaisillahan se onkin se kattavin tietämys kansantaloudesta ja kansainvälisestä politiikasta. Päättäjäthän eivät voi mitään tietää mistään- monesti yliopistotason koulutuksen omaaviahan he vain ovat. Mitäpä maisterikaan on jonkun trukkikuskin rinnalla, kun tosimiehistä on puhe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä nuo Suomen päättäjätkin ovat aivotoiminnaltaan usein sangen vaatimatonta tasoa - jostakin yliopiston tittelistään huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa huomioida, että vain pieni enemmistö äänesti exit puolta. Ero on alle neljä prosenttia. Kansa jakautui kahtia. Äänestys oli neuvoa-antava, ei sitova.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa huomata, että Suomi heitti itsenäisyytensä roskiin hyvin pienellä äänten enemmistöllä aikanaan. Kansa jakautui syvästi kahtia, enkä minäkään aio alistua ja painaa päätäni alas kun Merkel kertoo mitä meidän tulee tehdä, vaikka Suomem poliitikot ovat onnensa kukkuloilla saadessaan käydä kokoustamassa isojen ppikien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko suomalaisilla mielestäsi tietämys, kun he äänestivät suomen eu:n.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt britit ovat tajunneet ampuneensa itseään jalkaan.

Oman henkilökohtaisen talouden uhkaava supistuminen on hyvä konsultti. Populismin ilokaasu haihtuu brittien päistä tyhjän lompakon diktatuurin uhan alla. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on tuonut suomelle vain työttömyyttä ja tuloerojen kasvua. EU:sta ei ole hyötyneet kuin rikkaat. Kaikki ennen liittymisäänestystä annetut lupaukset on petetty. Suomi eroaa EU:sta 2 vuoden sisään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietämättömyydestä puheen ollen, en ole vielä kuullut yhdenkään poliitikon tai toimittajan mainitsevan BREXITin taloudellista vaikutusta EUhun. Kun toiseksi suurin nettomaksaja jättää EUn sillä todennäköisesti on melkoinen vaikutus joko siihen mitä EU jäsenilleen antaa, tai siihen paljonko jäljelle jäävät nettomaksajat (mm Suomi) joutuvat losäämään maksujaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"....poliitikon tai toimittajan mainitsevan BREXITin taloudellista vaikutusta EUhun."
Hyvä havainto.
Nyt on kuitenkin niin, että jokainen jäsenmaa aiheuttaa EU:lle menoja ja tuloja. Uusi EU (ilman Br.) saa vähemmän tuloja (Br:n jäsenmaksut), mutta on sillä vähemmän menojakin lähtijän vuoksi. Jos Kreikka eroaisi EU:sta, muitten jäsenmaksut pienenesivät, jos Saksa (ja myös Suomi) lähtisi, jäljellejäävien maksut suurenesivat. En ehdi tähän hätään googlata, mutta luulisin, ettei brittien lähtö hirveästi loppujen jäsenmaksuja muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (94)

Uutisvirta

12:39
Ruukissa syntyi sunnuntai-iltana kaksipäinen sonnivasikka – Tilan isäntä: "1800 poi'itus­ta ta­ka­na, mut­ta tällaista en ole ennen nähnyt"
12:32
Vuoden Maaseutukasvoksi on valittu Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä
12:30
Irakilaiskaksosten jutun oikeuskäsittely alkoi valokuvien vertaamisella – hovikäsittely tökkinyt kaksi vuotta
12:11
Hupisaarten purot saavat lisää taimenasukkaita syyskuun alussa
12:01
15 vuoden takainen ajatus muuttuu todeksi – Rukalle kohoaa 20 iglun kylä: "Valmista pitäisi tulla marraskuun aikana"
11:57
Satakunnan lennoston lentotoimintaharjoitus järjestetään syyskuussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
11:21
Puita halaamalla voi saada hyödyllisiä mikrobeja – "Etsi mieluinen puu, ota hyvä halausote ja hengitä syvään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image